Allah’tan başka hiç kimseden medet umulmaz

Haberin Devamı

SORU: 24 yaşında Alevi bir genciyim. Uzun süredir kafamı kurcalayan bazı sorular var. Bunlardan birisi “Biz Alevilerin yapmış olduğu ibadet şekli”dir. Bilindiği gibi cem evine gidiyoruz. Ancak camiye gidenle büyük saygı duyuyorum. Biz de ibadet ederken Allah’a, Hz Muhammed’e ve Hz Ali’ye dua ediyoruz. Fakat Sünniler dinen “cem ibadeti” şeklinin olmadığını, bizlerin sapkınlık yaptıklarını söylüyor. Bizim de Allah’a, Hakkın kitabı Kur’ân’a ve Hz Ali’ye sonsuz inancımız var. Mezhebimize göre Hz Muhammed’in cem ettiğine yönelik inanışlar var. Ayrıca biz bilindiği gibi Muharrem orucu ve Hızır orucu tutuyoruz. Muharrem orucunda tutulan 1 günlük orucun, Ramazan’da tutulan 10 günlük oruca eşdeğer olduğunu söyleniyor. Doğru mu? Bu konularda beni aydınlatır mısınız? (Cem Coşar)

CEVAP: Değerli genç; bir tek Müslümanlık vardır, iki değil. O da Kur’ân’ın anlattığı Müslümanlık’tır. Kur’ân’da iman esası tevhiddir yani tek Allah’a inanmaktır. Allah’ın yanında herhangi bir kimseye yalvarılmaz ve kimseden medet umulmaz. Hz. Muhammed Allah’ın elçisidir. Ama dini koyan Muhammed değil, Allah’tır. Ne Hz. Muhmmed’e yalvarılır, ne de başka birine... Sadece Allah’a dua edilir ve O’ndan istenir. Başka birine yalvarmak, yalvarılan peygamber de olsa İslâm inancına göre şirk olur.

Her Müslüman Ali’yi sever

Ali’ye inanmak diye bir şey yok dinimizde. Ali, Peygamber’in damadı, İslâm uğrunda aslanlar gibi savaştığı için kendisine “Allah’ın Aslanı” unvanı verilmiş. Her Müslüman Ali’yi sever. Ama yalnız Ali’yi değil, Peygamber’in bütün samimi sahabilerini de sever. Elbette Ali ile sıradan bir sahabi bir değildir. Çünkü Ali, Peygamberimizin hem amcası oğlu hem de en sevgili kızının kocasıdır. İslâm’da da dördüncü halifedir. Ama Ali’ye inanmak diye bir şey yok İslâm’da. Çünkü iman esasları altıdır:

1- Allah’a inanmak
2- Meleklere inanmak
3- Kitaplara inanmak
4- Peygamberlere inanmak
5- Ahiret gününe inanmak
6- Kadere inanmak.

Bunlar arasında Ali’ye inanmak veya Ebubekir’e inanmak diye bir şey var mı?

* DEVAM EDECEK

DİĞER YENİ YAZILAR