Hurafeleri ciddiye almayın

Haberin Devamı

SORU: Bebek bekleyen bir anne adayıyım. Büyüklerimizin ve çevremizdeki bazı insanların batıl inançları nedeniyle maalesef bunun heyecanını gönlümüzce yaşayamıyoruz. “Bebek doğana kadar saç kesilirse bebeğin ömrü kısa olur. Çirkin şeylere bakmamak gerekir. Son ana kadar bebek için alışveriş yapılmaz, uğursuzluk getirir” gibi bir sürü inanışı bana anlatılıyor. Hamilelik süresince dinimizin öngördüğü kurallar var mı?

CEVAP: Hamilelik sırasında dinimizin öngördüğü kurallar şunlardır: 1- Namazınızı kılmak, ibadetleri muntazam yapmak 2- Çocuğun beslenmesi için normal gıda alıp beslenmek. Bunların dışında bir kural bilmiyorum. Size söylenen o saçmalıkları ciddiye almayın. Çıkarcı ve taklitçi insanlar böyle şeyleri uydurup din yaptılar. Bunlar hurafedir. Nereye bakarsan bak, senin bakışın çocuğun kaderini değiştirmez. Ama haram olan şeylere bakmak elbette senin günah hanene yazılır, çocuğun değil. Çocuk için neler yapılıp nelerin yapılmayacağını hurafe paçavralarından değil, doğum ve çocuk uzmanlarından öğrenin.

Fidye nasıl hesaplanır?

SORU: Hipertansiyon hastası annem bu ramazanda ancak 15 gün oruç tutabildi. Önümüzdeki sene de tutması mümkün değil. Bunun için gerekli fidyeyi nasıl hesaplayıp ödememiz gerekiyor? (Emel Yıldız)

CEVAP: Henüz yaşanmayan günlerin fidyesine gerek yok. Ama yaşanan günlerde tutulmayan oruç yerine, her gün için bir fidye verilir. Bunu mesela iyimser hesapla 8 lira kabul etsek 10 günün fidyesi 80 lira eder. Bu parayı bir fakire verebileceğiniz gibi ayrı ayrı on fakire de verebilirsiniz. İsterseniz 10 fakiri alıp orta sınıf bir lokantaya götürür, bir sabah, bir de akşam onların karnını doyurursunuz. Kur’ân’da anlatılan fidye de budur.

Zekât kimlere düşer?

SORU: Banka kredisiyle aldığım ve halen taksitlerini ödediğim bir evim var. Başka malım yok. Bir miktar da borcum var. Karı-koca çalışıyoruz. Bize zekât düşer mi? Düşerse neye göre hesap yapmamız gerekiyor?

CEVAP: Zorunlu geçim masrafının ve tüm borçlarınızın dışında 3-4 bin lira fazla paranız varsa ve bunun üzerinden bir yıl geçmişse o paraya % 2.5 zekât düşer. Ama borçlarınızın ve temel ihtiyaçlarınızdan ayrı olarak böyle bir paranız yoksa size zekât düşmez.

DİĞER YENİ YAZILAR