Bu gece Mevlit Kandili

Haberin Devamı

Bugün Hz. Muhammed’in doğum günüdür. Süleyman Çelebi’nin anlatımıyla:

O Rebiülevvel ayın nicesi

Onikinci gece isneyn gecesi

Doğdu ol saatte ol sultan-ı din

Nura gark oldu semavat-ü zemin.

(Rebiülevvel ayının 12’nci gecesi olan pazartesi gecesi, o din sultanı doğdu ve onun doğduğu anda gökler ve yer ışığa boğuldu.)

Henüz 3 aylık bebekken babasını, 6 yaşındayken annesini kaybetti. 2 yıl dedesinin,

8 yaşındayken amcası Ebutalib’in himayesinde kaldı. 25 yaşında Hatice ile evlendi ve

40 yaşında peygamberlikle şereflendirilip karanlığa boğulmuş olan dünyaya ışık getirdi:

Karanlık içinde yüzen dünyayı

Sen çıkardın nura ya Resulallah

Göklerden alarak güneşi ayı

Sen indirdin yere ya Resulallah.

Onun manevi nuru, ilk peygamberden itibaren ataları dolaşa dolaşa nihayet babası Abdullah’a gelmişti. Bir gün babası Abdullah, Amine ile evlenmeye giderken yolda kendisini görüp alnındaki ışığı sezen Nevfel kızı Rukayye, hemen kendisiyle evlenirse yüz deve vermeyi önermiş. O anda babası Abdülmuttalib’ten ayrılamayacağını söyleyen Abdullah, Amine ile evlendikten bir gün sonra Rukayye’ye gelip dünkü önerisini yapabileceğini söylemiş. Rukayye, “Dün senin alnında bir nur görmüş, o nurun bana geçmesini istemiştim. Ama görüyorum ki Amine o nuru senden almış. Artık sana ihtiyacım yok” demişti.

Hz. Muhammed 13 yıl Mekke’de, 10 yıl da Medine’de görevini yapıp Allah’ın birliği inancını yerleştirdikten sonra en yüce dostla buluşmak üzere ruhunu yücelere saldı. Hem peygamber hem kahramandı. Askeriyle Huneyn Vadisi’ne girdiğinde önceden yamaçlara mevzilenmiş olan düşman kabileler, Müslümanları ok yağmuruna tuttu. Neye uğradıklarını bilmeyen ashab sağa sola kaçışmaya başladı. Fakat o, metanetle atının üstünde durup, “Ben peygamberim yalan yok, ben Abdülmuttalib oğluyum” dedi ve amcası Abbas’ın çağrısı üzerine tekrar toparlanan Müslümanlar saldırgan düşmanı bozguna uğrattı. İnsanı insana kulluktan kurtarıp Allah’a kulluk özgürlüğüne ulaştırmak için ömrü boyunca uğraştı. Sonunda tevhit yerleşti. Köleyle efendi bir oldu.

DİĞER YENİ YAZILAR