Kur’ân’ın amacı hükümlerinin uygulanmasıdır

Haberin Devamı

SORU: Firmamız, Ayetelkürsi kolyesi satışı yapmaktadır. Bu nedenle ilahiyatta master yapan bir öğrenciden bir eleştiri mesajı aldık. Bu sitede ve bu ticarette dinen bir yanlış var mı? Diyanet İşleri’nden firmamıza, “Bu tarz takıların takılmasında bir sakınca olmamakla birlikte bu tür uygulamaların ticarete konu yapılması uygun değildir” şeklinde bir yazı gönderildi. Yanlış veya eksik şeylerimiz varsa bizi bilgilendirir misiniz? (Bülent Özdemir)
CEVAP: Bu konuda daha önce bana sorulan soru, “Ayetelkürsi yazılı kolyeyle tuvalete gitmenin caiz olup olmadığı” şeklindeydi. Ben de bunda bir sakınca olmadığını belirttim. Ama çeşitli ayetleri kolyeleştirip meta haline getirmek elbette doğru değildir. Çünkü Kur’ân’ın amacı süs yapılıp boyna takılması veya muska yapılıp taşınması değil, hükümlerinin uygulanmasıdır. Kur’ân ayetini kolye yapmak, tıpkı hukuk kitabını veya anayasayı kolye yapmaya benzer. Kur’ân, İslâm’ın anayasasıdır. Okunup uygulanmak için gönderilmiş bir Tanrı mektubudur. Nazardan korunmak veya kolye yapılıp boyna asmak için değil.
Hoş bir uygulama değil
Maalesef Kur’ân’ın emirlerine hiç değer vermeyen kimseler, hatta onunla mücadele edenler bazen bu tür kolyeler takmaktadırlar. Ben Kur’ân ayetlerinin meta haline getirilmesini doğru bulmuyorum. Ama bir gerçek de var ki bunu Müslümanlardan çok Çinliler yapıyor. Evleri süsleyen çeşitli ayetlerin yazıldığı levhalar da farklı bir şey değildir. Hacılar bu tür levhalar getiriyorlar. Sizin yaptığınız haram değildir ama hoş bir şey de değildir. Hoş olmaması, bu uygulamanın zamanla dini bir gereklilik gibi algılanacak olması yanında bunun insanları koruyacağına inanmaktan ileri gelir. Oysa Kur’ân’ın öyle bir amacı yoktur. O insanları fiziksel hastalıklardan veya zararlardan korumak için değil, ahlak bunalımlarından, kötü davranışlardan, dejenerasyondan korumak için gelmiştir. O, “Gönül dertlerine şifadır”, fizik hastalıklara değil. Onu nazar boncuğu durumuna düşürmek Kur’ân’ı küçültmek olur.

DİĞER YENİ YAZILAR