Allah sevgisi insanı yüceltir

Okumak ruhsal bir telkin ve tedavidir, birini şifâya kavuşturması için Allah'a dua ve niyazdan ibarettir. Şifayı veren Allah'tır

Haberin Devamı

Soru: Peygamber Efendimiz namazların sonunda tesbih kullanır mıydı? Nazar boncuğu neden taşınır? Hıristiyan ve Yahudilerde de namaz kılan var mı?

Cevap: Hz. Peygamber ne namazların sonunda, ne de herhangi bir zamanda bugün kullanılan 99'luk tesbih kullanmamıştır. O, ibadetini aletle yapmazdı. Yalnız namazın sonunda 33'er kere, "subhanallah, elhamdü lillah, Allahuekber" demenin sevap olduğunu buyurmuş ve kendisi de böyle tesbih çekmiştir. Ama bu tesbihleri, tesbih aletiyle değil, parmaklarıyla sayarak çekmiştir.

Maamafih Kur'ân'da Allah'ın çok anılması emredilir ama bir sayı belirtilmez. Allah'ı çok anmaktan maksat da Allah kelimesini mekanik olarak yinelemekten ziyade O'nu gönülden, sevgiyle düşünmektir. Allah'ı düşündükçe gönülde Allah sevgisi artar, Allah sevgisi de ruhu olgunlaştım, insanı kâmil insan mertebesine yüceltir.

Şifayı veren Allah'tır
Nazar değmesine karşı dua okunur. En etkili dua, Felak ve Nâs Sureleri, Ayete'l-Kürsî'yi okumaktır. Peygamber(s.a.v.)'in kendisi rahatsız olduğu zaman kendisine ve ağrıdan şikayet eden kimselere dua ettiğine dair rivayetler vardır ama ne onun, ne de sahâbîlerinin, hastaya nüsha (muska) yazdıklarına veya muska taşıdıklarına veya buna cevaz verdiklerine dair hiçbir sağlam delil yoktur. Onun için fakîhlerden bazıları şifâ muskası taşınabileceğini söylemiş, bazıları da bunu mekruh görmüşlerdir (Mefâtîhu'l-ğayb: 32/190; Hak Dini, Kur'ân Dili: 8/6397).

Okumak ruhsal bir telkin ve tedavidir, birini şifâya kavuşturması için Allah'a dua ve niyazdan ibarettir. Şifayı veren Allah'tır. Bunun ötesinde muskacılık, üfürükçülük yapıp bu yolla geçim sağlamak islâm dinine ve Peygamber yoluna aykırıdır. Düğümlere okuyup üfleyenlerden Allah'a sığınmayı emreden, büyüyü haram kılan, büyü yapanı da en ağır biçimde cezalandırmayı emreden İslâm dininin muskacılık ve üfürükçülükle ilgisi yoktur.

Farklı uygulamalar var
Kur'ân'a göre bütün Peygamberlere namaz ve oruç emredilmiştir. Yahudilerde de Hıristiyanlarda da şekli değişik de olsa oruç vardır. Namaza gelince, hem Yahudilikte, hem de Hıristiyanlıkta namaz vardır. Ancak Hıristiyanlık, zaman içinde yapılan yorumlarla çok değişikliğe uğratılmıştır. Din içinde birbirinden çok farklı uygulamaları olan mezhepler ortaya çıkmıştır. Bizim Mardin'de Deyr-i Za'feran mabedine bağlı Nesturi Hıristiyanların beş vakit namaz kıldıkları bana iletildi. Onların arasında altı ay yaşayan arkadaşımız Prof. Dr. Mehmet Çelik, onların da bize benzer beş vakit namaz kıldıklarını müşahede ettiğini bana söylemişti. Mehmet Çelik'in bu konuda hazırladığı doktora tezini okumanızı tavsiye ederim.

DİĞER YENİ YAZILAR