Gazete Vatan Logo

Suikast timinin tamamı tutuklu yargılanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi ve 2 polis memurunun şehit edildiği saldırıya ilişkin davada ara karar verildi

Suikast timinin tamamı tutuklu yargılanacak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verdi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda 20 Şubat'tan bu yana devam eden duruşmada, tutuklu sanıkların jandarmalar eşliğinde salona getirilmesinin ardından Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, mahkemenin ara kararını okudu.

Baştoğ, üzerilerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, olay tutanakları, otopsi raporları, kriminal raporlar, yakalama ve el koyma tutanakları, görüntü ve radar kayıtları, tüm soruşturma dosyası ile sanık savunmaları kapsamında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin mevcut olduğunu kaydetti.

Sanıkların henüz dinlenmemiş ve delillerin tamamen toplanmamış olması, bu kapsamda tanıklar üzerinde baskı kurulması ve delillerin karartılma ihtimali bulunduğuna işaret eden Baştoğ, "Sanıklara atılı suçlarla ilgili yasa maddelerinde öngörülen ceza miktarlarına göre kaçma şüphesi altında bulunmaları ve bu itibarla adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacak oluşu ve tutuklamanın ölçülü bir tedbir olması göz önünde bulundurularak, tüm sanıkların ve sanık müdafilerinin tahliye taleplerinin ayrı ayrı reddi ile tüm sanıkların ayrı ayrı tutukluluk hallerinin devamına karar verildi." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Müdahillik kararları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da arasında bulunduğu 25 kişi, Milli Savunma Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğünün davaya müdahil olmalarına karar verildiğini açıklayan Baştoğ, davanın bir numaralı sanığı firari Fetullah Gülen ile Burkay Karatepe ve Özcan Karacan hakkındaki yakalama emirlerinin devamına, infazlarının beklenmesine hükmedildiğini belirtti.

Baştoğ, sanıklar Karatepe ve Karacan hakkındaki kırmızı bülten sonuçlarının beklenmesini, sanık Fetullah Gülen'in iadesi için gerekli evrakın hazırlanarak Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilmesini ve müştekiler hakkında yazılmış olup cevabı dönmeyen tüm talimat cevaplarının beklenmesini kararlaştırdıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Kamera görüntüleri istenecek

Telefonlarında "ByLock" tespit edilen sanıklar Haldun Gülmez ve Ali Sarıbey'in mesaj içeriklerinin Muğla Emniyet Müdürlüğünden istenileceğini dile getiren Baştoğ, ara karardaki diğer maddeleri şöyle sıraladı:

"İddianamede isimleri geçen ve daha sonra kimliklerini açıkladıkları anlaşılan gizli tanıklar Kuzgun ve Şapka'nın soruşturma ve kovuşturma ifadelerinin İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinden istenilmesine, 15 Temmuz 2016 saat 22.00 ile 16 Temmuz 2016 saat 06.00 arasındaki İzmir Çiğli - Muğla Marmaris - Dalaman ve Imsık bölgelerine ait MASE kayıtlarının Hava Kuvvetleri Komutanlığından istenilmesine, İzmir Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığı helikopter pisti, MAK deposu ve sanık Ramazan Elmas'ın makam odasının giriş çıkışını gösterir tüm kamera kayıtlarının Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığından istenilmesine, Dalaman Hava Meydanı pistine ait kamera görüntülerinin ilgili üs komutanlığından istenilmesine, VİP apronuna ait kamera görüntülerinin Dalaman Hava Limanı Müdürlüğünden istenilmesine, Dalaman Deniz Üs Komutanlığına ait kule kayıtlarının ilgili komutanlıktan istenilmesine, Marmaris bölgesine ait tüm 112 ihbar kayıtları ile 155 ihbar kayıtlarının çözümleri ile temin edilerek mahkememize gönderilmesi hususunda Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verildi."

Haberin Devamı

Sanıklar "HTS kayıtlarını" inceleyebilecek

Baştoğ, dosya içinde mevcut olduğundan, radar kayıtlarının yeniden istenilmesi yönündeki taleplerin ayrı ayrı reddini kararlaştırdıklarını kaydetti.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve "darbe girişimi çatı davası" olarak bilinen kamu davasına ilişkin iddianamenin suretinin ilgili mahkemeden istenilmesine karar verildiğini ifade eden Baştoğ, sanıklar Ünsal Coşkun ve Osman Kılıç'ın müdafilerinin müvekkilleri için davanın Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki kamu davasıyla birleştirilmesine yönelik talepleriyle ilgili, söz konusu iddianame celbedilip incelendikten sonra karar verilmesinin uygun görüldüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

Baştoğ, dosyada bulunan "HTS kayıtlarının" sayfa sayısının çok fazla olması ve kağıt ortamında her sanık için dökümü yapılarak gönderilmesinin zorluğu nedeniyle kayıtların CD içinde Cumhuriyet Başsavcılığına yollanarak, cezaevindeki bilgisayar sınıfı ve benzeri imkanlarla sanıkların kayıtları incelemeleri hususunda gerekli olanağın sağlanması ve her sanığa, kendisiyle ilgili önemli gördüğü kayıtların kağıt ortamında verilmesi hususunda Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına yazılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Vali Çiçek ve gizli tanıklar dinlenecek

Baştoğ, olaya ilişkin bilgi ve görgülerinin tespiti amacıyla İzmir'deki askeri birliklerde görevli oldukları anlaşılan tanıklar Bahattin Akgül, Murat Bağ, Hakan Yukarki, Serkan Çoban ve Yasin Sağkol'un 24 Nisan'daki duruşmada dinlenmelerine, beyanlarda isimleri geçen ve tanık olarak dinlenmeleri talep edilen Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Jandarma Alay Komutanı Albay Yavuz Özfidan'ın da 25 Nisan'da duruşmaya davetiye ile celplerine karar verildiğini aktardı.

Yine aynı gün İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davanın soruşturma aşamasında "Şapka" ve "Kuzgun" kod adlarıyla gizli tanık olarak ifade veren ve kovuşturma aşamasında kimliklerini açıklayan kişilerin SEGBİS'le tanık olarak dinlenmek üzere hazır edilmeleri hususunda bulundukları ceza infaz kurumuna yazılması ve tanıkların ifade suretleri gönderildiğinde yazılacak müzekkerede gerçek isimlerinin bulunmasının kararlaştırıldığını belirten Baştoğ, şunları kaydetti:

"Beyanlarda isimleri geçen ve dinlenmeleri talep edilen Murat Selçuk Çol, Emin Keskin, Fethi Şahbaz'ın 26 Nisan 2017 günü mahkememizde tanık olarak dinlenilmek üzere hazır edilmeleri hususunda birlik komutanlıklarına ayrı ayrı yazı yazılmasına, yine aynı gün sanık Ali Yazıcı'nın ifadesinde 'Yarbay Emin' olarak ismi geçen ve Emin Güven olduğu anlaşılan kişinin halen tutuklu bulunduğu ceza infaz kurumunun ilgili cumhuriyet başsavcılıklarıyla yazışılmak suretiyle tespitinden sonra aynı gün tanık sıfatıyla ve SEGBİS'le dinlenilmesine hazır edilmesi için bulunduğu ceza infaz kurumuna yazı yazılmasına karar verilmiştir."

Sanıkların maaş hesapları, SGK alacakları ve banka hesapları üzerinde Muğla 1. ve 2. Sulh Ceza hakimliklerinin değişik iş kararları ile konulan tüm tedbirlerin kaldırılmasına karar verildiğini ifade eden Baştoğ, duruşmanın 24 Nisan'a ertelendiğini bildirdi.