Gazete Vatan Logo

Suikast planını 214 no’lu odada yapmış!

Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u öldüren Çevik Kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş’ın saldırıya, serginin yapıldığı merkezin hemen arkasındaki bir otelde hazırlandığı ortaya çıktı

Suikast planını 214 no’lu odada yapmış!

REZERVASYON 14 ARALIK’TA: Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı gerçekleştiren Mevlüt Mert Altıntaş, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne çok yakın mesafede bulunan oteli, 14 Aralık’ta telefonla arayarak önceki gün için rezervasyon yaptırdı.

TAKIM ELBİSEYİ OTELDE GİYDİ: Pazartesi günü otele gelen Altıntaş, 214 numaralı odaya yerleşti. Akşam saatlerinde de tıraş olup takım elbisesini giydikten sonra yaya olarak Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne gitti.

X-RAY’DEN GEÇMEDİ: Altıntaş merkeze girerken x-ray’den geçmedi, kendisini uyaran görevlilere polis kimliğini gösterdi. (Çankaya Belediye Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 5 özel güvenlik görevlisi, giriş dahil her katta kameralar ve x-ray cihazları ile sürekli kontrol altındadır. Saldırganın özel güvenlik görevlisi tarafından x-ray’den geçmediği için uyarılınca resmi polis kimliğini göstererek içeri girdiği tespit edildi” denildi.)

ARKASINDA DURUYORDU: Ankara Büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ’Gezgin gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya’ isimli fotoğraf sergisinin açılış konuşmasından sonra Rus Büyükelçi Andrey Karlov, konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi. Bu sırada görgü şahitlerinin ifadesine göre saldırgan kürsüde Karlov’un arkasında duruyordu.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİ’YE 11 KURŞUN: Mert Altıntaş, Büyükelçi konuşurken arkasından ateş etmeye başladı. Büyükelçi Karlov, kanlar içinde sırtüstü yere yığıldı. Adli Tıp Kurumu tutanağına göre saldırgan 11 el ateş etmiş. Büyükelçi Karlov’un vücuduna 9 kurşun isabet ettiği belirlendi. Olay yeri kamera kayıtlarına göre Mevlüt Mert Altıntaş’ın 11 el ateş ettiği belirlendi. 2 kurşunun Karlov’a isabet edip çıktığı ihtimali değerlendiriliyor.

SALONU BOŞALTTIRDI: Saldırgan Rus Büyükelçi’yi vurduktan sonra elindeki silahıyla birkaç kez hava ateş açarak çevresindekileri kendisinden uzaklaştırdıktan sonra Arapça ve Türkçe konuşarak “Halep’te çocukları öldürdünüz bunun intikamını alacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından tüm davetlilerin salondan çıkmasını isteyen saldırgan, “Benim buradan ancak ölüm çıkar” diye bağırmayı sürdürdü. Sanat merkezindekiler dışarı çıkarken bu arada içeriden birkaç kez daha silah sesi duyuldu.

Haberin Devamı

TESLİM OL SENİ SAĞ ÇIKARALIM: Jonh F. Kennedy Caddesi’nde görevli trafik polislerinin ilk müdahaleyi yaptığı olayda Altıntaş’ın, polislerin, “Teslim ol, silahını at, seni buradan canlı çıkartalım” çağrısına, “Ben bu saatten sonra buradan sağ çıkmam, zaten sağ çıkmaya gelmedim” karşılığını verdiği öğrenildi.

‘Destek almadan polis olamazdı’

Altıntaş’ın nasıl polis olduğuna ilişkin yapılan inceleme sonunda, “destek almadan” polislik sınavını geçemeyeceği tespit edildi. Altıntaş’ın ortaöğretim başarısı, ÖSS’de aldığı puan ve PMYO sınavında sorulara verdiği cevaplar incelenerek logaritma hazırlandı. Logaritma sonuçları da saldırganın PMYO sınavını destek almadan kazanmayacağını ortaya çıkardı. 2010-2013 yılları arası PMYO giriş sınavlarında FETÖ tarafından usulsüzlük yapıldığının tespit edilmesi üzerine başlatılan soruşturmada, saldırgan Altıntaş’ın isminin de şüpheliler arasında yer aldığı belirlendi.

Haberin Devamı

Uyuyan hücre mi?

Mert Altıntaş, 2012 yılında İzmir Buca’daki Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksek Okulu’na girdi. 2 yıllık eğitimin ardından 2014’te mezun oldu. Altıntaş’ın polis okuluna girdiği dönemde Eğitim Daire Başkanlığı’nın FETÖ üyelerinin yönetiminde olduğu, bağlantıda bulunduğu alt, üst ve kendi devresindeki emniyet personelinin FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla meslekten ihraç edildikleri öğrenildi. Mert Altıntaş’ın FETÖ içerisinde uyuyan hücre gibi değerlendirildiği ileri sürüldü.

15 Temmuz’da izinliydi

DARBE girişimi sırasında Diyarbakır’da bulunan Altıntaş’ın 16 Temmuz günü 2 gün izin alarak Ankara’ya gittiği belirtildi. 18 Temmuz gününe kadar izin alan Altıntaş’ın, Ankara Demetevler Mahallesi’nde bir evi adres gösterdiği ifade edildi. Darbe girişimi nedeniyle polislerin izinlerinin iptal edildiği dönemde Altıntaş’a 2 gün izin veren dönemin Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer’in de FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.

Haberin Devamı