İspanya'nın Güneyine...

Endülüs Özerk Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden Malaga, yılın 300’den fazla günü güneşli... Akdeniz ve Kuzey Afrika’nın tropik ikliminin de etkisinde bulunan, günlük güneşlik, enerji dolu bir kent.

İspanyanın Güneyine...

Fransa ve Amerika’dan sonra, dünyanın en çok ziyaret edilen üçüncü ülkesi olan İspanya, Akdeniz’e uzanan İber Yarımadası‘nda yer alıyor. 17 özerk bölgeden oluşan ve her bir bölgesinde de görülmeye değer tarihî ve doğal güzellikler bulunan ülkede, benim için özellikle Endülüs Özerk Bölgesi, hiçbir zaman görmekten bıkmayacağım, şiirsel bir yer. 8. yüzyılın başlarından 15. yüzyıla kadar Müslümanların yönetiminde bulunan ve bugün başkenti Sevilla olan bu özerk bölgede, toplam sekiz il bulunuyor. Bu iller arasında, İspanya ya da Endülüs gezilerinin olmazsa olmaz duraklarından biri olan Malaga ise görmekten keyif alacağınız bir sahil kenti.

Endülüs’ün tatları

İspanyol mutfağından farklı olarak Endülüs yemeklerine, Arap, Kuzey Afrika ve Akdeniz mutfaklarının sentezinden oluşan tatlar hâkim. Yemeklerde ana malzemeyi de deniz mahsulleri oluşturuyor. Kırmızı et ve kızartma ise en çok tüketilen yiyecekler arasında. Tatlılarda ise Arap etkisi daha baskın; bizim halka tatlısına benzer ve çeşitleri de bulunan churros, denemeniz gereken lezzetler arasında. Ve tapas... İçeceklerin yanında ikram edilen ve yüzlerce çeşidi bulunan atıştırmalık, zamanla Endülüs’ten tüm İspanya’ya yayılmış. Tapasın çıktığı topraklar olan Endülüs’ün her yerinde, elinde, nerenin hangi tapasının meşhur olduğunu gösteren kitapçıklarla, bir mekândan çıkıp diğerine giren turistlerin sayısı ise oldukça çok.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü güneş sahili: ‘Costa del Sol’...

İspanyolca “güneş sahili” anlamına gelen Costa del Sol, İspanya’nın güneyinde bulunan ve Malaga’yı da içine alan, yaklaşık 150 km’lik kıyı şeridine verilen isim. Dünyaca ünlü bu eşsiz sahil şeridi, sahip olduğu ılıman iklimi sayesinde yılın her mevsimi, yüzmek dışında eğlence ve etkinlik alanı olarak da kullanılan oldukça popüler bir yer. Özellikle Akdeniz’den Atlantik Okyanusu’na geçişin sağlandığı Cebelitarık Boğazı‘na yakınlığı nedeniyle bölge, başlarda çok önemli bir ticaret limanıyken 19. yüzyıl sonlarına doğru yaşanan ekonomik sıkıntılar bölgeyi ve ülkeyi oldukça zora sokmuş. İşte, tam da Costa del Sol’un dünya çapında turistik bir üne kavuşması bu sırada gerçekleşir ve 20. yüzyıldan itibaren de İspanya’nın güneyindeki bu bölge, önemli turizm merkezlerinden biri hâline gelirken Málaga da bu kıyı şeridinin en önemli turizm kentlerinden biri olur.

Haberin Devamı

İspanyanın Güneyine...

Dört mevsim Akdeniz

Malaga Havalimanı‘na, haftanın her günü İstanbul’dan, aktarmasız dört saatten biraz fazla süren bir uçuşla varılıyor. Havaalanından, yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan şehir merkezine ise tren, otobüs veya taksiyle oldukça kolay ve kısa sürede -ortalama 15 dakikada- ulaşılabiliyor. Malaga’da başlıca görülmesi gereken yerlerin birbirine uzaklığı, yürüme mesafesi kadar olduğu için eski şehir merkezi veya liman bölgesinde konaklamayı tercih ederek, ulaşımdan ve daha önemlisi de zamandan tasarruf edebilirsiniz. Bu bölgelerde, en lüksünden ekonomiğine pek çok konaklama alternatifi bulunuyor. Peki, Malaga’nın mevsimi ne zaman, Malaga’ya en uygun ne zaman gidilir, derseniz size cevabım tereddütsüz, her zaman, olacaktır. Çünkü Malaga, mevsimler arası sıcaklık farklarının planlarınızı pek de etkilemeyeceği, yılın 300 ve daha fazla günü güneşli, Akdeniz ikliminin yanı sıra Kuzey Afrika’nın tropik ikliminin de etkisinde bulunan, yani günlük güneşlik, enerji dolu bir kent.

Haberin Devamı

Malaga’da neler yapılır?

-Şarkı, dans ve gitar... İspanya’nın ritmini en iyi yansıtan flemenko gösterilerinden birini mutlaka izleyin.

-Dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’nun doğduğu topraklardasınız; ressamın doğduğu ev olan Plaza de la Merced ve Picasso Málaga Müzesi’ni gezmenizi tavsiye ederim.

-Elbette Costa del Sol’da bulunan kumsallarda Akdeniz’in tadını çıkartın.

-Şehri tepeden görüp eşsiz panoramik fotoğraflar çekebileceğiniz, 11’inci yüzyıldan kalma ve Málaga’nın sembol yapılarından olan Gibralfaro ve Alcazaba Kalelerine mutlaka çıkın.

Haberin Devamı

-Kulelerinden biri tamamlanamadığı için “La Manquita” yani tek kollu kadın olarak anılan Málaga Katedrali ve manzarası, görmekten keyif alacaklarınız arasında.

-Şehir merkezine 3-4 km uzaklıkta ve 19. yüzyılda kurulan, içinde çeşit çeşit bitkinin bulunduğu botanik bahçe olan Jardín Botánico La Concepción serin bir öğleden sonra için mükemmel bir tercih.

-Siz de müze gezerken sergilenen eserlere dokunmak isteyenlerdenseniz MIMMA yani etkileşimli müzik müzesi tam size göre. Önemli sayıda enstrümanın sergilendiği müzede, yalnızca dokunmak değil enstrümanları çalmak da serbest.

-Alışveriş yapmak isterseniz dünyaca ünlü markaların ve restoranların sıralandığı Marqués de Larios Caddesi’ni; el yapımı, etnik bir şeyler arıyorsanız da arka sokaklardaki dükkânları gezebilirsiniz.

-Mutlaka “tapas” ikram edilen kafe-barlara gidip Endülüs’te gelenekleşmiş bu kültürün tadını çıkartın.

İspanyanın Güneyine...

Nasıl Gidilir: www.prontotour.com 444 9 192

DİĞER YENİ YAZILAR