Kuzey'in Venedik’i...

Şehri çevreleyen kanalları, adaları ve köprüleriyle Amsterdam, "Kuzey'in Venedik'i" unvanını fazlasıyla hak eden bir başkent.

Kuzeyin Venedik’i...

Şehri çevreleyen kanalları, adaları ve köprüleriyle Amsterdam, "Kuzey'in Venedik'i" gibi. Ama hem Venedik'te hem Amsterdam'da şehre ayrı bir kültür kazandıran bu kanallar, aslında başka bir gerçekliği de ortaya koyuyor: Küresel ısınma ve sular altında kalma tehlikesi... Yükselen suyu kontrol etmek ve yaklaşmakta olan tehlikeyi erteleyebilmek maksadıyla açılan bu kanallar, şu an için bu işlevini başarıyla yerine getirmenin yanı sıra Amsterdam'ı, başta mimari alanda olmak üzere, kültürel ve sanatsal anlamda da epey şekillendirmiş. Tüm bunlara, sahip olduğu doğal güzellikler de eklenince Amsterdam, gezip görmekten fazlasıyla keyif alacağınızı düşündüğüm bir şehir.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da bulunan, dünyanın en büyük ve en işlek uluslararası alanlarından biri olan Schiphol’e haftanın her günü İstanbul'dan dört saate yakın süren bir uçuşla varılıyor. Havaalanından, yaklaşık 15 km uzakta bulunan şehir merkezine ulaşmanın en kolay yolu ise gece 01.00 ile 05.00 arası saatte bir; geri kalan saatlerde de on dakikada bir seferleri olan ve istasyonu hemen havaalanının altında bulunan trenler.

Haberin Devamı

İstanbul'un neredeyse 1/24'ü kadar olan Amsterdam, görmeniz gereken pek çok yere yürüyerek veya bisikletle rahat ulaşabileceğiniz, küçük bir şehir. Ama ben Amsterdam'ın atmosferini hissedebilmek için şehir merkezinde konaklamayı tavsiye ederim.

Amsterdam demişken...

-Saatlerinizi 60 dakika geri alın.

-Yaklaşık 810 bin nüfusa sahip Amsterdam'da, göreceğiniz insanların çoğunu sizin gibi turistler oluşturacak.

-Amsterdam'da 170'ten fazla, farklı milliyetten insan yaşıyor; hâl böyle olunca da her yer rengarenk, cıvıl cıvıl.

-Amsterdam'da yaşayanların sayısından daha çok bisiklet bulunuyor.

-"Red Light District" olarak adlandırılan bölgede, çocuklu aileleri görmek sizi fazlasıyla şaşırtabilir.

-Ayrıca "Red Light District" fotoğraf makinenizi kullanamayacağınız bir bölge.

Haberin Devamı

-Evlerin girişi ve merdivenleri, eşya taşıyamayacak kadar dar olduğu için eşyalar pencerelerden sokuluyor.

"Kuzeyin tüm soğuk havasına rağmen neşeli bir kent Amsterdam."

DİĞER YENİ YAZILAR