Bir güzel ada CUNDA

Zamanı ve mekanı unutturan Cunda’da olmak ayrı bir keyif. Denizi ayrı güzel balığı ayrı... Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı bu adayı mutlaka gidin ve görün derim.

Bir güzel ada CUNDA

Şeytan Sofrası’nı mutlaka görün, gün batımı harika.

Kimi zaman ulaşımın sınırlı olması, kimi zaman yerleşik nüfusun sayıca azlığı adaları, anakaradaki yerleşimlere göre daha korunaklı kalıyor. Hâl böyle olunca ada seyahati, mevsimi fark etmeksizin, benim için daha keyif alınası, öncelikli bir alternatif. Mevcut zaman algısından ve sebep olduğu telaştan uzak; sakin, yavaş ritmli bir zamanın işlediği bu yerlerde bulunmak kendinize hediye vermektir, hem de en kıymetli olanından. İşte, Cunda da kendime verdiğim ve fırsat buldukça da yinelediğim hediyelerden biri.

Kara yoluyla ulaşılan ada...

“Ayvalık Adaları“ veya “Yund Adaları“ olarak tanımlanan Cunda, Rumların Mis Kokulu Adalar anlamına gelen “Moshonisi” dediği, irili ufaklı yirmi iki ada ve adacıktan en büyüğü ve üzerinde yerleşime tek izin verileni. Cunda Adası‘yla Ayvalık arasında yer alan Lale Adası ise, 1817 yılında denizin doldurulmasıyla anakaraya; sonra da 1964’te inşaası tamamlanan bir köprüyle Cunda Adası‘na bağlanmış. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü olma özelliğini taşıyan bu köprü sayesinde de Cunda Adası, yalnızca deniz yoluyla değil, kara yoluyla da ulaşımın sağlanabildiği bir “ada” olmuş.

Haberin Devamı

Cunda’nın unutulmaz tatları: Bay Nihat

Cunda’da Genel olarak pek çok restorandan memnun kalmanız mümkün olsa da ben, adanın en eski ve ünlü lezzet durağı olan “Bay Nihat”ın mutfağından çıkanları denemenizi tavsiye ediyorum. Uzun yıllardan beri değişmeyen kalitesi ve tescilli lezzetlerini koruyan Bay Nihat, alışık olduğunuz tatların en iyi örneklerini yiyebileceğiniz; daha önce hiç tatmayarak çok şey kaçırdığınız yiyecekleri ise denemeniz için kaçırılmaması gereken bir fırsat. 1978 yılında, bir Rum evinin restore edilmesiyle hizmete açılan restoranın sahip olduğu tarihî atmosfer de böylesine eşsiz tatlara eklenince yemek yemek bir sanata; yenen her şey de sanat eserine dönüşüyor. Sırf bu lezzetleri tatmak için bile Cunda Adası‘na gelenlerin olduğunu bilmek, Bay Nihat’ı yeterince açıklamaya yetiyor. Misafirlerine aynı zamanda dokuz odasıyla konaklama hizmeti de sunan Bay Nihat, restoranındaki kaliteyi otelcilik anlayışına da taşımış.

Haberin Devamı

Bir güzel ada CUNDA

Bay Nihat Restoran Adres: Fevzipaşa-Vehbibey, Sahil Boyu Sok. 10405 Telefon: (0266) 327 1063

Cunda’ya gitmişken...

- 1873’te inşa edilen Taksiyarhis Kilisesi aynı zamanda, 2014’ten beri Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak da gezilebiliyor.

- “Aşıklar Tepesi” olarak anılan, Rahmi Koç tarafından restore edilen Agios Yannis Kilisesi ve yel değirmenin bulunduğu, adanın bu en yüksek noktasından görülen manzara enfes.

Ali Bey ve adası...

1’inci Dünya Savaşı‘nın ardından Ayvalık’ı işgale çalışan Yunanistan ve işgale karşı çıkmayan padişaha direnen Ali Bey (Çetinkaya), 29 Mayıs’ta Ayvalık’ta Yunan ordusuna karşı, ülkedeki ilk direnişi başlatacak olan kurşunu ateşler. Bu aynı zamanda Kurtuluş Savaşı‘nda atılan ilk kurşun olması bakımından sembol bir anlam taşıyacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR