İtalyan rönesansını Floransa’da yaşayın

İtalya’daki Toskana bölgesinin başkenti, Rönesansının doğum yeri Floransa, kültürü ve mimarisiyle dünyaca ünlü bir turizm kenti. Şehirde önemli sanat galerileri ve müzeler var.

15’inci yüzyılda Floransa’yı ele geçiren Medici ailesi kenti aynı zamanda bir sanat galerisi haline de getirdi. Ailenin ilk önemli üyesi olan Cosimo’nun büyük bir saray inşa ettirmesinin ardından yerine geçen oğlu Piero ve torunu Lorenzo’da gösterişli binalar inşa ettirerek dönemin mimar ve heykeltraşlarını maddi bakımdan desteklemeye devam etti.

İtalyan rönesansını Floransa’da yaşayın

Lorenzo’nun 1469-1492 yılları arasındaki döneminde Floransa altın çağını yaşadı. Aralarında Michelangelo, Leonardo da Vinci ve Botticelli’nin de bulunduğu sanatçılara verdiği destek ile İtalya yarımadasında Rönesans çağının başlamasını sağladı. Lorenzo, hükümdarlığının son yıllarında San Maria’daki sarayının bahçesinde bir heykelcilik okulu açtı. Okula ilk kaydolanlar arasında on beş yaşındaki bir öğrenci çok dikkatini çekmişti. Lorenzo’nun yakından ilgilendiği bu çocuk Michelangelo’dan başkası değildi.

Haberin Devamı

Lorenzo çocuğun yaşlı ve fakir babasına bir mektup yazarak “oğluyla kendi oğlu gibi ilgilenmek istediğini” bildirdi. Bunun üzerine Lorenzo De Medici küçük Michelangelo’yu Medici Sarayı’nda kendi odalarından birine yerleştirdi.

Böylece sanatçıyla Lorenzo arasında yoğun bir diyalog başladı. Ve Floransa’nın Michelangelo’lu dönemi başlamış oldu.

Floransa’da görülecek yerler

Signoria Meydanı: Pek çok heykel, Neptün Çeşmesi ile birçok sanat eserine ev sahipliği yapıyor.

Uffizi Müzesi: Dünya’nın en önemli müzelerinden Uffizi, müzeler şehri Floransa’nın da elbette en önemlisi. Bütün Rönesans ustalarının eserleri Uffizi Müzesi’nde görülebiliyor. Müzenin kendisi de müthiş bir mimari eser.

Ponte Vecchio: Zaten her yerde göreceğiniz, üzerinde binalar olan Floransa’nın meşhur köprüsü. Paralel köprülerin birinden geçerek bu şirin yapıyı fotoğraflayabilir, sonra Ponte Veechio’dan geçip Piazzale Michelangelo‘ya çıkıp buradan Floransa’yı panoramik olarak izleyebilirsiniz.

Duomo di Firenze: Bir dinin ne kadar haşmetli olduğunu gösterebilecek, mimari şaheser. Floransa geziniz sırasında mutlaka yolunuzun üstüne çıkacak. Önündeki alanda takılması da oldukça keyifli. Roma dondurması falan yiyebilir, hava sıcaksa mola verip serinleyebilirsiniz. Piazzale Michelangelo: Michelangelo Tepesi diye Türkçeleştireceğimiz zirve, Floransa merkezinden araçla 10, yürüyerek 20 dakika mesafede bir tepe. Hem Davut Heykeli’nin bir benzerinin olması, hem de nefis şehir manzarası ile çıkılmayı hak eden bir yokuş.

Haberin Devamı

Bunları yapmadan dönmeyin

Fuori Porta: Şarap ve Peynir konusunda Floransa’nın en ünlü ve kaliteli yerlerinden biri olan yer, yukarıda anlattığımız Piazzale Michelangelo tepesinde. Hem Toscana şarapları keyfi için hem de mükemmel Floransa manzarası için kesinlikle uğranması gereken bir bölge.

Le Volpi e L’uva: İtalya’da şarap ve peynir keyfini şehir merkezinde çıkarmak isterseniz, kesinlikle Piazza dei Rossi’deki Le Volpi e L’uva mekanını önerelim. İki deneyimli sömelierin işlettiği bu şarap barı, Toscana ve Dünya’dan seçtikleri en iyi şarap ve peynirlerle özellikle yerel halkın gözdesi. (görsel alıntıdır)

Haberin Devamı

Alcedo: “Floransa’nın en iyi pastanesi” kabul edilen Alcedo gece hayatı meşhur olan Colle Bereto bölgesinde bulunuyor ve bir geleni bir daha gelmeye davet edecek kadar mutlu bir Floransa gecesi yaşatıyor.

Il Festivale del Gelato: Roma kadar olmasa da Floransa da dondurması ile oldukça meşhur bir yer.

Via del Corso’da bulunan bu mekan, eşsiz tatlarıyla ünlü yegane İtalyan dondurmacılardan biri.

Deri eldivenleri meşhur

Alışveriş konusunda Floransa çok önemli bir şehir değil. Fonte Vecchio köprüsünde sıradan kuyumcular ve bir de dericiler bulunuyor.

Deri eldivenlere meraklıysanız buradan ünlenmiş olduğu söylenen renk renk deri eldivenlerden alabi lirsiniz. Şehirde bir de Disney Store bulunuyor.

DİĞER YENİ YAZILAR