Tarihi dokusu çok iyi korunmuş

Bu hafta yolumu Montenegro’ya çevirdim ve yemyeşil dağların altında uzanan pırıl pırıl kumsallarda ve tarihin çok iyi korunduğu eski şehirlerin sokaklarında gezdim.

Özellikle bir zamanlar Osmanlı’nın da gittiği Kotor sokaklarında yürümenin ve dar sokakların ulaştığı küçük ve şirin meydanlarda bulunan kafelerde oturup, tarihin içinde olmanın keyfini çıkardım. Kotor ve Budva da eski şehirler. Tıpkı Dubrovnik’te olduğu gibi hem çok iyi korunmuş hem de yaşayan yerler.

Tarihi dokusu çok iyi korunmuş

Montenegro ya da bizim bildiğimiz diğer adıyla Karadağ’a dönecek olursak; Güneydoğu Avrupa’da yer alan küçücük ama oldukça turistik bir ülke burası. Karadağ, Türkler’in vizesiz girebildikleri ülkeler arasında. Ayrıca direkt uçuşlarla da Karadağ’a gitmek mümkün.

Karadağ’ın başkenti Podgorica ancak bu kentte gezip görecek yer o kadar da fazla değil. Kentin kafeleri, sokak araları fotoğrafik olsa da asıl olarak Karadağ’ın en turistik kentlerinden biri Kotor. Çünkü Kotor’un denizi mükemmel. Küçücük bir kent aslında. Tamamı yürünerek bir kaç saat içinde gezilebiliyor. Tıpkı bir zamanlar Simi adasında olduğu gibi burada da gündüz kalabalığı yoğun. Kotor’un geceleri de eğlenceli ama gündüz kalabalığı gece pek kalmıyor.

Haberin Devamı

Kotor’un coğrafi konumundan söz etmek istiyorum biraz da. Kotor, Kotor Körfezi’nin Kotor-Risan Koyu’nda, kurulmuş. Kent, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor ve limanı da oldukça popüler. Öyle ki, dünyanın pek çok ülkesinden gelen yatlar burada demirliyor ve kenti geziyor. Kotor’un şehir bölümü de gerçekten gezilip görülmeye değer. Yaklaşık olarak 4.5 kilometreyi bulan şehrin duvarları baze yerde 2 metre bazı yerlerde ise 15 metre yüksekliği buluyor.

Budva

Bu kent Karadağ’ın turizm merkezi olarak Kabul ediliyor. 2 bin 500 senelik geçmişiyle Adriyatik Denizi kıyısındaki en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu biliniyor.


Tarihi dokusu çok iyi korunmuş


Son model yatların demirlediği güzel bir yat limanı, stari gradı ve kalesiyle son derece turistik ve hoş bir şehir.

Plajları ve gece hayatı ile ün salmış Budva’da dünyanın birçok ülkesinden gelen insanları görebilirsiniz. Budva’ya gitmişken yakın mesafede bulunan Sveti Stefan adasını da görmenizi öneririm. Eskiden bir balıkçı köyü olan bu adada Yugoslavya’nın son zamanlarında tatilini geçirmek için başta Sophia Loren olmak üzere birçok ünlü gelince adayı dünya tanımış. Taş binalar otel olarak işletiliyor.

Haberin Devamı

Kotor’da neler yapabilirsiniz

Restoranlar açısından oldukça zengin olan Kotor’da tekstil alışverişi yapabilirsiniz. Ve tarihi dokunun en önemli yapısı 260 metre yükseklikteki kaleyi gezebilirsiniz. Kotor Kalesi körfezin ucunda yer alıyor ve buradan bakınca kenti izliyorsunuz. Kaledeki bayrak direğine 400 metreyi bulan merdivenlerle çıkılıyor. Ve kalenin üç kapısı bulunuyor. “Deniz Kapısı” 1555 yılında ve
Venedik döneminde yapılmış. “Kuzey Kapısı”, 1540 tarihinde inşa edilmiş ve bir köprü ile Škurda Nehri’nin diğer tarafına bağlanmış. “Güney Kapısı” ise farklı yüzyıllarda yapılmış üç kapıdan oluşuyor.

Tarihi dokusu çok iyi korunmuş
Karadağ’a (Montenegro) gitmek için :
Setur Tel: 444 0 738 veya 0 (850) 210 0 738 www.setur.com.tr

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR