Yeni yıl coşkusunu Viyana'da yaşayın

Yılbaşında nereye gidelim diye düşünenler için sokaklarında yeni yıl coşkusunu keyifle yaşayacağınız Viyana’daydım geçen hafta. Siz de yeni yıla kentin sunduğu enfes dokuyu yaşayarak girebilirsiniz.

Viyana’yı ilk gördüğümde hislerim şöyle olmuştu: Alman kültürünü yaşayan hiçbir şehir size aristokrasiyi Viyana kadar hissettiremez, yine hiçbir şehir size sanatı ve klasik müziği günlük hayatın içinde bu kadar yalın ve doğal bir şekilde sunamaz.

Viyana’yı anlatan yapılar

Rönesans Viyana’sı

15’nci yüzyılda 1’inci Maximilian, şehri önemli bir sanat merkezi haline getirmiş. Hofburg’daki Schweizertor Rönesans Viyana’sının ayakta kalan en renkli eseri. Burası Hofburg saray kompleksinin anıtsal giriş kapısı.

Barok Viyana

1683’deki Osmanlı kuşatmasının ardından şehir rahatladı ve genişlemeye başladı. 4’üncü Karl döneminde Karlskirche ve Belvedere Sarayı, ayrıca Türk seferinin kahramanı sayılan prens Eugene için muhteşem bir kışlık saray inşa edildi. Bu saray günümüzde Maliye Bakanlığı binası olarak kullanılıyor. Viyana’nın her yanı barok mimarinin izlerini görebileceğiniz eserlerle dolu. Eski şehrin her sokağında Barok döneme ait en az bir yapı bulunuyor.

Haberin Devamı

Maria Theresa Viyana’sı

Maria Theresa’nın uzun saltanatında Schonbrunn sarayı tamamlandı ve ardından bu saray Avrupa’nın muzik merkezi haline geldi.

Ringstarsse Viyana’sı

İmparator Franz Joseph surları yıkarak yerine Ringstrasse ve Avrupa’nın en güzel müzeleri olan doğa tarihi ve sanat tarihi müzesini şehre kazandı.

Yeni yıl coşkusunu Viyanada yaşayın

Gezilip görülecek yerler

Sigmund Freud’un evi: Freud’un 1891’den 1938’e kadar yaşadığı bu ev ziyaretçilere açık.

Hofburg Sarayı: Buradaki daireler 20’den fazla odadan oluşuyor ve Franz Joseph’in ve kraliçe Elizabeth’in tören salonları ve ikametgahları da burada yer alıyor.

Schönbrunn Sarayı: Versailles Sarayı’na rakip olarak yapılan bu saray mutlaka gezilmeli.

Belvedere Sarayı: Prens Eugene’in yazlık sarayı ayrıca da bahçeleriyle ünlü.

Figarohaus: Mozart 1784‘ten 1787’ye kadar bu barok binada yaşadı ve Figaro’nun Düğünü’nü burada besteledi.

Haberin Devamı

Sanat Tarihi Müzesi: Ringstrasse üzerinde doğa tarihi müzesi karşısında yer alıyor. Mutlaka görün.

Ne yenir?

Viyana’ya gelip Wiener Schnitzel yemeden dönmek olmaz. Dana veya domuz eti dilimlerinin galeta ununa bulanarak tereyağında kızartılmasıyla pişirilen yemeği en iyi tadabileceğiniz yer Figlmüller. Schnitzelden sonra midenizde hala yer kaldıysa ünlü Sacher Otel’e kadar yürümek ve burada keşfedilen Sachertorte’yi tatmanızı öneririm.

Eğer Viyanalılarla birlikte şarap için değişik kızartmaların tadına bakmak isterseniz gideceğiniz mekan Grinzing Köyü. Viyanalılar şarap almaya geldiklerinde burada sarhoş olurlarmış.

DİĞER YENİ YAZILAR