Herkese sürprizleri olan masal kenti: PRAG

Devasa kuleler, meydanlar, daracık sokak araları, parke taşların üzerinde yürüyen insanların ayak sesleri ve olmazsa olmaz köprüleri ile Prag dünyanın her yerinden insanın ilgisini çeken bir kent. Prag asla sadece bir turistik kent değil. Yüzlerce yıllık bir geçmişin izlerini taşıyan sokakları, meydanları ile kendisini ziyarete gelenleri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Herkese sürprizleri olan masal kenti: PRAG

Nehirleri ve köprüleri

Vltava nehri ve Karluv Köprüsü kentin en önemli iki ismi. Nehir tüm Prag’ı süslüyor. Üzerindeki 17 köprüden en ünlüsü ise tabii ki Karluv. Bu köprüden Prag’ın kalbi Stare Mesto’ya ulaşılıyor. Bu meydan Prag’ın en renkli alanlarından biri. Kukla satıcıları, kafeler, nehir kıyısında yürüyen sevgililer geceleri Prag’ın karları altında bir düş gibi üzerinize geliyorlar. Prag’ı hissetmek için Kundera’yı, Kafka’yı ve Bohemya krallığını bilmek gerekiyor. Yüzlerce yıllık geçmişin izlerini taşıyan sokakları, meydanları ile istemeyenleri ve hatta düşünmeyenleri bile kendi düşlerine çekip alıyor.

Herkese sürprizleri olan masal kenti: PRAG

Kentin konumu

Haberin Devamı

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde önemli bir merkez olan Prag, Bohemya’nın ortasında Vltava Nehri’nin ortadan kestiği bir çanak gibi. Nehrin iki yakasında kurulu olan kent, Hradcany, Stare mesto, Mala Strana ve Josefov adlı semtlerden oluşuyor. Nehrin bir kıyısındaki kraliyet sarayının bulunduğu Hradcany ve diğer kıyısında bulunan Vaclavske Meydanı’yla birbirine bağlanan eski kent, Stare Mesto, 650 yıllık yeni kent Nove Mesto adını alıyor.

Prag’ı keşfederken…

Prag’ı keşfetmek o kadar kolay değil. Herkese farklı sürprizler var. Yollar, köprüler boyunca yanyana dizilmiş seyyar satıcılar kent dokusunun ayrılmaz bir parçası. Bir çoğu kuklalar ve elde yapılmış turistik eşyalar satıyorlar. Kukla oynatanlar ise ayrı bir dünyada yaşıyorlar. Avrupa'nın kalbi de kabul edilen Prag bir çok Avrupa kentine yakın. Nüfusu bir milyon 200 bin olan Prag’da yalnızlık hiç sorun değil. Alışveriş merkezleri akşamları 19:00'a kadar açık.

Herkese sürprizleri olan masal kenti: PRAG

Mutlaka görülmesi gereken yerler

Terezin:

Prag’da gezerken Terezin’i mutlaka görmek gerekiyor çünkü Prag’a 50 dakika mesafedeki bu Nazi Kampı II. Dünya Savaşı zamanında Almanlar tarafından inşa edilmiş ve burada 1000 Yahudi öldürülmüş. Terezin’de gaz odalarını, duş odalarını, idam yerlerini görmek mümkün.

Haberin Devamı

Karlovy Vary

Karlovy Vary ise Prag’a iki saat uzaklıkta bir kaplıca. Burada Beethoven, Karl Marx, Dvorak ve Atatürk’ün evleri bulunuyor.

Karlstein

1348-1357 yılları arasında IV. Karluv tarafından gotik tarzda yaptırılan ve kente yarım saat uzaklıkta olan kalenin manzarası görülmeye değer.

DİĞER YENİ YAZILAR