Dağ gorilleri Süha Derbent'e emanet!

Nesli tükenmekte olan hayvanları fotoğraflayan Süha Derbent, bir ilke imza attı. Doğada 650-700 tane kalan Dağ Gorilleri ve Rwanda’daki yaşamı görüntüleyecek. Bu fotoğraflar Rwanda devletinin kullanımı için devlet arşivi ile paylaşılacak.

Rwanda devleti ile birlikte yapacağınız arşiv fikri nasıl ortaya çıktı?

2007 yılından bu yana Rwanda’da yaptığım çalışmaları karşılıklı olarak geliştirmek ve değerlendirmek amacı ile görüşme yaptık ve bu karara vardık. Rwanda Development Board (RDB) Chief Officer Amb. Yamina Karintayi ile yaptığımız görüşme sonucu kendisinin de katkıları ile yetkilendirilmiş oldum.

Arşiv, şimdiye kadar çektiğiniz ve bundan sonra çekeceğiniz kendi fotoğraflarınızdan mı oluşacak, başka fotoğraflar da kullanacak mısınız?

RDB arşivi şu ana dek çekmiş olduğum ve bundan sonra çekeceğim fotoğraf ve ayrıca şu andan itibaren çekeceğimiz videolardan oluşacak.

Dağ gorilleri Süha Derbente emanet

Halen Rwanda’da kaç tane goril kalmış durumda, nesillerinin devamı için neler yapılıyor?

Yeryüzünde 650-700 civarında Dağ Gorili bulunuyor. Uganda, Kongo ve Rwanda’nın sınırlarını oluşturan dağlarda yaşıyorlar. Bu dağlar arasında aktif volkan da var. Şu an Rwanda’da 450 civarında Dağ Gorili bulunuyor. Bu goril ailelerinden sadece 6 tanesi ziyarete açık ve günde 1 saatlik ziyaretlerle ve kişi başı 750 USD izin ücreti ödenerek izleniyor. Ziyarete açık ailelerden elde edilen gelir ile tüm ailelerin korunması gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Rwanda ve RDB bu konuda son derece ciddi önlemler almış ve gorilleri koruyor. RDB ile yapacağımız projenin ilk bölümünde Dağ Gorili çekimlerinde ekip olarak bir aile ile 10 gün birlikte geçireceğiz. Devamında Rwanda’nın insan manzaraları, yağmur ormanları ve volkanlar gibi konuların her biri için ekipçe seyahatler yaparak fotoğraf ve video çekimleri yapacağız. Bu çekimlerin sonunda sergi, belgesel ve kitap gibi hedefler bulunuyor.

Dağ gorilleri Süha Derbente emanet

YAĞMUR ORMANLARI VE GORİLLER HERKESİ BÜYÜLÜYOR

Dağ gorillerini görmek için sizinle gelenler sonra da oraya gitmek istiyor mu, hayatları değişiyor mu?

Sedventure ile düzenlediğimiz Rwanda seyahatlerine katılıp dağ gorillerini gören herkes hayran kalıyor ve mutlaka tekrar gitmek istiyorlar. Zira dağ gorilleri çok güçlü ama bir o kadarda uysal ve iyi huylu. Ayrıca Rwanda’da yağmur ormanlarında yapılan yürüyüşlerde misafirlerimizin çok ilgisini çekiyor. Katılımcının beklentisine göre değişen uzunluk veya zorlukta bir çok yürüyüş seçeneği sunabiliyoruz.

Haberin Devamı

Sizinle birlikte giden kişiler için bir sergi düşüncesi var mı?

Benimle birlikte Rwanda veya başka bir yabanıl hayat ortamına seyahat edenlerin içinde bazen fotoğrafçılık ile hobi olarak uğraşan insanlar olabiliyor. Bu seyahatlerin sonunda bir sergi planlayanlar elbette var. Ve biz de bu konuda çeşitli imkanlar sunarak sergi açmalarına destek oluyoruz.

Sizin arşiv yapmanız Rwanda için ne anlama gelecek?

Benim RDB arşivine bulunduğum katkı sonuç olarak Dağ Gorillerinin korunması ve tanıtılmasında profesyonel görsellerin kullanımı ile etkili sonuç doğurması bekleniyor.

Dağ gorilleri Süha Derbente emanet

DİĞER YENİ YAZILAR