Lezzetin adresi Hatay!

HELENLERİN, Romalıların, Perslerin, Arapların, Bizanslıların, Haçlıların, Selçuklu’ların, Memlüklerin, Osmanlı’ların ve kısa bir süre Fransız’ların egemenlikleri altında şekillenmiş tarihiyle Hatay’ı görmeye gittiğinizde şehrin sokaklarında gezerken bu değerli mirastan geriye kalanların, gelişmiş batılı ülkelerdeki gibi korunmadığını görecek ve üzüleceksiniz. Eski Roma yolunda ilerlerken o yolu sadece araştırmalarınızın yardımı ile hayal edebilirsiniz. “Peki, gerçek nedir?” diyecek olursanız; Hatay’da bu gün karşılaşacağınız ve sizi büyüleyecek gerçek; lezzet mozaiği olacak. Oturduğunuz her sofra size mutluluk verecek.



Butik otel Savon’da kahvaltı

Şehrin genel bakımsız haline göre avluya girdiğiniz andan itibaren başka bir yere geldiğinizi size hissettirecek olan Savon otel, ismini aldığı bir sabun fabrikasından, butik otele hayli başarı ile dönüştürülmüş gerçek bir dinlenme ve keyif mekanı. Savon otelde başta peynirlerden oluşan yöresel ürünlerle sunulan kahvaltı size güne keyifle başlama olanağı sunacak. Bu kahvaltıda testi peyniri, sıkma peynir, tuzlu yoğurt, halhali zeytini, çökelek salatası ve Antakya simidini mutlaka tatmanızı öneririm. Öğle yemeğinde otelin aşçısının özenle hazırladığı Maklube, Aşur ve kağıt kebabını tattım. Her biri birbirinden lezzetli olan bu menüyü size de öneririm.



Hatay’da akşam yemeği için size önereceğim yerde tadacağınız lezzetlerin gönüllü tanıtıcısı olacağınıza eminim. Özenle hazırlanmış mekanı ve sunduğu mükemmel lezzetleri ile bir çok ünlünün de ziyaret etttiği bu mekanın adı Çarşıcık, yani küçük çarşı anlamındaki Sveyka. Sveyka’da meze olarak humus, kekik salatası, cevizli biberi tatmalısınız. Ana yemeklerde de kirazlı kebap harika.

Hatay’a dair satır başları

- Savon otelin sırasında bulunan defne sabunu üreticisi Verdaa’nın satış mağazasına bir göz atın. Dilerseniz eski halinin de korunduğu sabun fabrikasını da size gezdiriyorlar ve elbette en azından defne sabunu almanızı öneririm.

- Hatay Mozaik Müzesine bolca zaman ayırmalısınız. Çünkü girdikten sonra mozaiklerin eşsiz güzelliği sizi büyülelecek. Ve çıktığınızda Hatay’ın her anlamda bir mozaik kent olduğunu tekrar hissedeceksiniz. Tüm dinlerin barış içinde birarada yaşadığı eşsiz bir mozaik.

- Dünyanın ilk mağara kilisesi olan Sen Piyer hristiyanlar tarafından hac yeri olarak kabul görüyor. Zaten burası Hristiyanlara “Hıristiyanlık” isminin verildiği yermiş. Her her yıl burada 29 Haziran günü Katolik Kilisesince ayin düzenleniyor.

UNESCO Hatay’ı barış kenti seçmiş. Çünkü kent çok uzun yıllar boyunca bir çok farklı kültürün bir arada yaşamasına olanak tanımış. Bunu başarmış. Hatay’da Türkler en büyük nüfusa sahip. Sonrasında Alevi Araplar yani Nusayriler geliyor. Arapları, Hıristiyan katolik Araplar, Süryaniler, Ermeniler takip ediyor.

Savon Otel, Tel:
0 326 214 63 55
Sveyka Restaurant,
Tel: 0 326 213 39 47
www.sveyka.com




DİĞER YENİ YAZILAR