Gökyüzünde asılı bir şehir Meteora

Yunanistan’ın kayalık ve büyüleyici Meteora oluşumu Game of Thrones dizisine

de ev sahipliği yapmış gerçek ve gerçek üstünün ayrıldığı bir nokta.

Gökyüzünde asılı bir şehir Meteora

Çok yakınımızda, doğası kadar mistik özellikleri ile de ziyaretçilerini büyülemeyi garanti eden bir yer var: Meteora. Yunanistan’ın Kastraki ve Kalambaka köylerinin hemen yanındaki bir bölge olan Meteora, bir günde gezilecek kadar küçük bir bölge olduğundan Yunanistan seyahat planınızın bir parçası olabilecek, mutlaka görülmesi gereken coğrafyalardan biri.
Meteora bir manastırlar bölgesi. Meteora isminin anlamı ise “havada asılı” ya da “gökyüzünde asılı” demek. Meteora’yı dünya çapında ayrıcalıklı yapan iki önemli özelliği var: yükseklik ve ihtişamı ile büyüleyen kayalıkları ve uzun geçmişe sahip manastırların bu kayalıkların üzerinde bulunuyor olması. Yükseklikleri 550 metreyi bulan bu kayalıklar, binlerce yıl önce yoğun su hareketleri, rüzgarlar ve sıcaklık değişiklikleri nedeni ile oluşmuş. Koyu renkleri ile de dikkat çeken bu muhteşem doğa parçaları, uzaktan bakıldığında adeta doğanın yüceliğini kanıtlarcasına karşımızda dimdik dururken, üzerlerine yapılan manastırlarla doğa ve inancı buluşturmuşlar. Bölge, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor.
Bölgeye araba ile yaklaşırken, gerçekten gökyüzünde asılıymışçasına size tepeden bakan manastırların nasıl olup da inşa edildiği, insanların buralarda nasıl yaşamlarını idame ettirebildikleri insanın aklına ilk gelen sorular. Elbette burada yaşayan keşişlerin haklı gerekçeleri var; inziva için paha biçilmez bir yer. Olası saldırılara karşı da son derece korunaklı. Anlatılanlara göre, dokuzuncu yüzyılda Ortodoks keşişler inzivaya çekilmek amacıyla, bu dev kayaların çeşitli yerlerinde bulunan mağaralara gelmişler. Bir süre sonra da kayaların en üstündeki düzlüklere manastırları yapmışlar. Yirminin üstünde manastır yapmış. Bugün sadece 6 tanesi kullanılıyor ve ziyarete açık. Kadın ziyaretçilerin etek giymeleri gerekiyor, aksi halde içeri girme şansları yok.
Ulaşım ve konaklama
Meteora’ya Atina’dan ya da Selanik’ten, karayolu ile gidebiliyorsunuz. Yol manzarası da çok güzel. Dilerseniz manastırlara yakın köyler olan Kalambaka ve Kastraki köylerinde konaklayabilirsiniz. Manastırlar nedeni ile turizm açısından oldukça gelişmiş bir bölge olduğundan konaklayabileceğiniz birçok pansiyon ve otel bulabiliyorsunuz. Kalacak yer tercihinizde, Meteora bölgesini ve manastırları gören otel ve pansiyonları öneririm. Ayrıca bu köylerde keyifli vakit geçirebileceğiniz kafeler, otantik restoran ve tavernalar bulunuyor. Restoran ve tavernalarda, canlı müzik eşliğinde Yunan mutfağının lezzetlerini oldukça uygun fiyatlara deneyimleyebilirsiniz.
Manastırların özellikleri
Anapausas, sizi ilk karşılayan manastırlardan biri, diğerlerine göre hem daha küçük hem de farklı bir yapıda. En büyük manastır Büyük Meteoron. 1356 yılında yapılmış. Görmek için 400 basamak çıkmanız gerekiyor. Üç ana bölümden oluşuyor. İçinde ihtiyaçlara yönelik, mutfak, mezar odası, kilise vs. pek çok fonksiyonel bölüm var.
Varlaam, büyüklük açısından ikinci manastır.
En ilginç yanlarından biri içinde bir hastane bulunması. Ayrıca, alışveriş yapmak isteyenler için küçük bir dükkânı var. Roussanou, diğerlerine nazaran biraz daha yükseğe yapılmış. Burada da duvar resimleri bulunuyor. İkinci Dünya Savaşı’nda zarar görmüş. Daha sonra arkeologlar tarafından onarılmış. Küçük bir rahibe gurubu tarafından kullanılıyor.
St. Stephen Manastırı araba ile en kolay ulaşılan manastır. Bu manastı da ikinci dünya savaşında zarar görmüş. Keşişler tarafından yeniden inşa edilmiş. Rahibelerin yaşadığı tek manastır burası. Agia Tiada ya da Trinity Manastırı olarak bilinen manastır ise, Roger Moore’un oynadığı “For Your Eyes Only” isimli James Bond filminde kullanıldığı için oldukça ünlü.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR