Akdeniz’de bir cennet Mayorka

Doğası, tarihi ve lezzetleri kadar festivalleriyle de dünyayı kendine çekmeyi başaran Mayorka, şimdiden yazı yaşamak isteyenler için mükemmel bir alternatif.

Akdeniz’de bir cennet Mayorka

Mayorka İspanya’nın en büyük adası. İsmi de bu özelliğinden geliyor: “Insula maior” yani “Büyük Ada”. Balear Takım Adaları’ndan biri olan Mayorka, diğer Balear Adaları olan İbiza, Formentera ve Minorca gibi önemli bir turizm merkezi. Doğası, tarihi ve lezzetleri kadar festivalleri ile de dünyayı kendine çekmeyi başaran bu büyük adanın keyfi bütün bir yıl sürüyor. Mayorka için tam anlamı ile Akdeniz’de bir cennet diyebiliriz.

İspanya özerk eyaletler şeklinde yönetiliyor. Balear Adaları da bu eyaletlerden biri. Balear Adaları’nın başkenti olan Palma, Mayorka’nın da ticari ve kültürel merkezi. Ada nüfusunun yarısı, Palma’da yaşıyor.

Ünlüler ve plajları

Mayorka’ya eğer deniz tatili için gidiyorsanız sezon Nisan’dan Ekim sonuna kadar devam ediyor. Buna rağmen ılıman iklimi nedeni ile kış aylarında bile Mayorka plajlarında denizin keyfini çıkaran insanlar görebilirsiniz. Birçok ünlü ismin bu adada yaşamayı tercih etme nedenlerinden biri de bu olsa gerek. Birçok filmde de burada çekilen sahneler var.

Haberin Devamı

Michael Douglas ve Catherina Zeta Jones gibi ünlülerin meşhur saray yavrusu evleri, adanın güneybatısındaki Santa Ponça ve Port d’Antratx bölgesinde bulunuyor. Deniz tatili için genelde bu bölgeler tercih ediliyor. Birbirinden güzel plajlardan özellikle Cala Esmeralda, Cala D’or, Cala Millor, Cala Pi, Cap de Formentor ve Cala Romantica’yı mutlaka görmelisiniz.

Chopin ve Picasso’ya ilham kaynağı oldu

Mayorka hem tarihi hem doğası ile büyüleyen bir coğrafya. Tüm Akdeniz insanları gibi adanın sakinleri de çok sıcakkanlı. Gezmek istediğinizde Ortaçağ köyleri olan Valldemossa, Soller, bir alışveriş cenneti olan Inca ve butik köy Deia görmenizi önereceğim yerler.

“Musa’nın Vadisi” anlamına gelen Valldemossa’da ünlü besteci Chopin ile yazar George Sand 1838-1839 kışını birlikte geçirmişler. George Sand bu seyahatlerini “Mayorka’da Bir Kış” kitabında anlatmış. Köydeki La Cartuja Manastırı’nda ikilinin yaşadığı ev bulunuyor. Bu evde onların eşyalarını, Chopin’in eserlerini ve piyanosunu görebilirsiniz.

Valldemossa’dan ayrılıp kıyı şeridini takip ettiğinizde Deia köyündeki portakal bahçelerinin harika manzarası ve Soller Vadisi ile karşılaşacaksınız. Birçok ünlünün evi de Deia’da bulunuyor. Ayrıca Picasso’nun resmettiği devasa taşlı bir plaj da bu köyde.

Palma’nın eski şehir bölgesinin sokaklarında dolaşmadan Mayorka’ya gittim demeyin. Bu bölge 18. Yüzyılda korsanlardan korunmak için yapılan şehir surlarının içinde kalıyor. Tarihi evler ve en az yüzyıllık kocaman kapıları, gören herkesi büyülüyor ama bence en çok fotoğrafçıları mutlu edecek zenginlikler içeriyor.

Gezilecek yerler

Palma Katedrali: Mayorka 13. yüzyıla kadar Arap egemenliğindeymiş. Adayı Araplardan alan Aragon Kralı Don Jaime tarafından inşası başlatılan katedral, Araplardan kalma bir cami üzerine yapılmış. Tüm gotik katedrallerin en yükseği. Palma’nın eski şehir bölgesinde bulunuyor. 400 yılda tamamlanmış.

Ejderha Mağaraları:Adanın doğusunda Proto Cristo’da bulunan mağaralar 1880 yılında keşfedilmiş. Yaklaşık bir kilometrelik bir yürüyüşle geziliyor. Yürüyüş sonunda ise sizi bir kasik müzik konseri bekliyor.

Mayorka Katedrali:

Şehrin simgelerinden biri. Sahilden baktığınızda görkemi ile insanı büyüleyen bir yer. İçinde kral mezarları bulunuyor.

Palma Es Baluard Modern Sanat Müzesi:

Sanatseverlerin ilk uğrayacakları yerlerden biri. Müzenin hem iç hem de dış bölgesinde İspanya’nın önemli sanatçılarına ait eserler sergileniyor.

‘Tapas’ı ve ‘Sangria’yı bir de Mayorka’da deneyin

İspanya’nın yemek kültürü denilince akla ilk gelecek lezzetlerden biri olan tapas, Mayorka mutfağında da epey önemli bir yer tutuyor. İçeceklerin yanında küçük atıştırmalık olarak sunulan tapasın yüzlerce çeşidi var. Mayorka’nın yemek kültüründe, zeytinyağının kullanımı, sebze ve otların çeşitliliğine bakıldığında Akdeniz’in etkisi hemen fark ediliyor. Taze meyvelerin eklenmesiyle elde edilen ve sürahiyle sunulan buz gibi ‘sangria’yı daha önce içmiş olsanız bile mutlaka bir de Mayorka’da deneyin.

Bavulunuzda bulunsun

Fonksiyonelliği öne çıkaran tasarımıyla uzun yürüyüşlerin en konforlu yol arkadaşı; Mammut sneaker.

Organik pamuğun rahatlığıyla teknolojiyi buluşturan Mammut tişört.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR