Her mevsim güzel Safranbolu

Tarihi yapıları, evleri ve sokakları, içten ve güler yüzlü halkı, kendi halindeliği ile huzurun adresi olmasının yanı sıra birçok büyük şehre yakınlığı ile de ziyaretçilerini kendine çeken Batı Karadeniz’in özel coğrafyalarından biri Safranbolu. Her fırsatta gidilesi bir yer. Yaz kış fark etmiyor, her hali güzel, her hali özel. Hele de İstanbul ve Ankara’da yaşıyorsanız, şehrin kaosundan, iş stresinden, kalabalıklardan bir hafta sonu kaçamağı yapmak için bulunmaz bir fırsat Safranbolu.

Kentin kendisi bir müze

Safranbolu, tarihini ve kültürel mirasını korumayı başarmış nadir kentlerimizden biri. 1994’te UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildi. Hal böyle olunca zengin görsel içeriği ile fotoğrafçıların da gözde şehirlerinden biri. Şehrin tarihinin M.Ö. 3000 yılına kadar gittiği tahmin ediliyor. En eski uygarlık Gasgaslardan sonra şehir Hititler, Dorlar, Kimerler, Romalılar, Selçuklar, Çobanoğulları ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış. Şehrin tarihi yapılarına ve evlerine baktığınızda göreceksiniz; Osmanlının izleri her yerde karşınıza çıkıyor, özellikle Osmanlı mimarisinin hâkim olduğu eski ahşap evlerde ve konaklarda. Bu yapıların en güzel örneklerinden biri Kaymakamlar Evi, bugün müze olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Her mevsim güzel Safranbolu

Sokaklarını yaya olarak arşınlayın

Demirciler Çarşısı hem alışveriş hem de gezi için keyifli yerlerden biri. Kalaycılar çarşısı ve semerciler de öyle. Zaten Safranbolu merkezi yaya olarak gezebileceğiniz kadar küçük bir yer, dolayısıyla bütün sokakları gezilesi.
Safranbolu’nun tepesinde bulunan Eski Hükümet Binası ya da Kent Tarihi Müzesi’nde Safranbolu tarihine ve Osmanlıya ait eserlere, Safranbolu el sanatlarına yer verilmiş. Kent Müzesi’nin arkasında Cezaevi ve Saat Kulesi’nin yer aldığı Kale bulunuyor. Hıdırlık Tepesi’ne de gitmelisiniz bence. Tepeye çıkıp çay bahçesinde çayınızı yudumlarken kenti panoramik seyretmelisiniz. Şehrin en ilginç yerlerinden biri de Cinci Han. 62 odası bulunan, avlusunda birçok etkinliğe ev sahipliği yapan bu taş yapıda konaklama da yapabiliyorsunuz. Safranbolu, lokum ve safranın, tarihi evlerinin yanı sıra bir kanyonlar şehri. Şehirde görebileceğiniz birçok mağara ve yayla da bulunuyor.
HAVUZLU KONAKLAR
İster yemeğinizi yemek için ister sadece gezmek için mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri 300 yıllık bir tarihe sahip Abdi Dayan Bey’in Havuzlu Köşk’ü. Köşkün ikinci katında derinliği bir buçuk metre olan bir havuz var.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR