Eğlence, kültür sanat, tarih Atina

Yunanistan’ın başkenti Atina, küçük şehir merkezine karşın dört milyonluk nüfusuyla ülkenin can damarı. Binlerce yıllık kültürel mirası ve jeopolitik konumu da cabası...

Türkiyeli gezginler için Yunan adaları daha çok rağbet görse de bu hafta size Atina’yı önereceğim. Yunanistan’ın başkenti Atina, dünyadaki en eski kentlerden biri. Adalara gemi ve deniz otobüslerinin kalktığı Pire Limanı’na yedi kilometre mesafede kurulmuş olan şehir, tarihi, kültür ve sanatı ile dünyanın cazibe merkezlerinden biri aynı zamanda. Kuru ve poyrazlı yazları, eksi derecelere pek inmeyen kışlarıyla güzel bir iklimi var Atina’nın.

Eğlence, kültür sanat, tarih Atina

Şehrin simgesi Akropolis

Akropolis, Yunanca’da “yukarıda bulunan şehir” anlamına geliyor. Şehri dolaşırken nereye giderseniz gidin mutlaka bir şekilde kendinizi Akropolis ve üzerine kurulduğu tepe ile karşı karşıya buluyorsunuz. Akropolis’e gittiğinizde ise tüm şehri panoramik olarak seyredebileceksiniz. Antik Çağ’da Atina halkı burada toplanır, alınacak kararlar oylanırmış. Tapınak ve kale kalıntılarından oluşan Akropolis’in girişindeki Propylaia, içeride yer alan en büyük tapınak Parthenon, hemen civarında Athena Nike Tapınağı, Erekhtheion, Dionysos Tiyatrosu ve Herodes Atticus Tiyatrosu gezmekten zevk alacağınız yerler arasında.

Haberin Devamı

Adını mitolojiden alıyor

Adını Yunan mitolojisinden alan Atina mitolojide birçok hikâyeye sahip. Bunlardan biri şöyle. Yeni bir şehir kurulmaktadır; Zeus, şehrin adını ve koruyucu tanrısını belirlemek için çeşitli yarışmalar düzenler. Son yarışmayı şehre en uygun hediyeyi sunan kazanacaktır. Zeus’un kızı, bilgelik ve savaş tanrıçası Athena, şehre bir zeytin ağacı hediye eder. Yüzyıllarca yaşayan, meyvesi yeşilken de aylar sonra kararınca da yenebilen; yağı yemeklere katılan ya da yiyecekleri saklamaya yarayan, yakıldığındaysa etrafı aydınlatan, sağlığa sağlık katan ve daha nice faydası olan zeytin ağacı, en beğenilen hediye olurken şehre de Athena’nın adı verilir.

Eğlencenin kalbi: Plaka

Anafiotika’nın hemen altında bulunan Plaka mahallesi özellikle son zamanlarda Atina’da oldukça popüler. Merdivenlere sağlı sollu atılan masa/iskemlelerde oturarak vakit geçirebilirsiniz. Gündüzleri çok eğlenceli sürprizlere gebe olan bu bölgede, asıl hayat karanlık çöktükten sonra başlıyor. Uzo, rembetiko ve eşsiz Yunan yemekleriyle sabaha kadar durmadan eğlenilebilir.

Haberin Devamı

Plaka’da özellikle iki restoran lezzetleriyle ön plana çıkıyor: Sholarhto Restaurant ile O Geros tou Moria. Mezeler eşliğinde kaldırımda bulunan masalarda uzonuzu yudumlayabilir ve yoldan geçen insanları izleyerek Plaka’nın keyfini çıkarabilirsiniz.

Eğer vaktiniz olur da burayı görme imkanınız olursa Giasemi isimli kafeyi görmenizi tavsiye ederim. Her güne özel yaptıkları tatlılar ile kahve keyfi ayrı olacaktır.

Bavulunuzda bulunsun

Her görünüme ayak uydurabilen tasarımıyla, konforlu Mammut sneaker.

Sportive mağazalarında satışa sunulan ve geniş iç hacmiyle seyahatlere eşlik eden Mammut sırt çantası.

Fonksiyonel ve teknolojik yapısıyla hareket özgürlüğü sunan Mammut pantolon.

Aktif şehir hayatının çekim alanında kalmak isteyenler için dinamik rengi ve rahatlığıyla öne çıkan Mammut mont.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR