Gizemli açıkhava müzesi Kapadokya

Pers dilinde “Güzel Atlar Diyarı” anlamına gelen Kapadokya, doğanın kendi elleriyle yonttuğu gizemli ve doğal bir müze diyebiliriz.

Dört mevsim romantizm yaşatan Kapadokya kesinlikle sevgilinizle gitmeniz gereken bir yer. Tarihi dokusu ile buluşan doğal yapısı o kadar etkileyici bir atmosfer yaratıyor ki, yılın her günü, günün her saati bir masalın içindeymiş hissiyle yaşıyorsunuz. Kapadokya denilince ilk akla gelen peribacaları. Adına yaraşır bir büyüleyiciliği var.
Hititler’den başlayarak bir çok uygarlığın yaşadığı bu topraklar Hristiyanlık için de çok uzun yıllar boyunca merkez konumunda olmuş. Bu nedenle bölgede görülmeye değer çok sayıda yeraltı kilisesi bulunuyor. Kapadokya, bugün artık tam bir turistik cennet. İstanbul’dan yaklaşık bir buçuk saatlik bir uçuşla kolayca ulaşacağınız Kapadokya’ya olumsuz her şeyi geride bırakıp gelin ve zamanın yavaş aktığı bu topraklarda kendinizi buraya ait bir masalın içine bırakın derim.
Gezilecek o kadar çok yer var ki...
Kapadokya, ne bir defa gidilecek ne de bir günde gezilecek bir yer. Size önerim, Kapadokya’yı görmek için en az üç dört gün ayırın ve her bulduğunuz fırsatta farklı mevsimlerde Kapadokya’ya gidin. Birkaç güne sıkıştırılmayacak kadar gezilecek yer var. Üstelik öyle büyülü bir coğrafya ki, hızlıca geçip gitmeyi hiç hakketmiyor.
l Gezi planınızı yaparken Kapadokya’yı bölgelere ayırıp her gelişinizde sırasıyla bu bölgeleri gezebilirsiniz. Ürgüp, Göreme, Üçhisar ve Ortahisar olarak dört ana bölgeye ayırabilirsiniz mesela.
l Çavuşin ve Göreme arasında bulunan Güllüdere, en çok gezilen yerlerden biri çünkü peribacalarının, pek çok kilise ve manastırın yoğun olduğu bir bölge. Yaklaşık dört kilometre süren, yürüyerek gezilebilen bir yer. Şapkalı peribacalarının en güzel örneklerini göreceğiniz bir yer de Avanos’a yakın Paşabağ Rahipler Vadisi.
l İlginç yerlerden biri de Güvencirlik Vadisi. Burada kayalara oyulmuş yuvalarda güvercin besleniyor. Yuvaların ve güvercinlerin ziyaretçilere sunduğu manzara görülmeye değer.
Gizemli açıkhava müzesi Kapadokya
Balonların renkli dünyası
Bölgenin iklimi ve coğrafi yapısı balon uçuşlarına olanak sağladığından, bölgede çok sayıda balon firması bulunuyor. İyi ki de balonlar var çünkü birkaç günde gezmenin mümkün olmayacağı kadar eniş bir alana yayılmış vadiler balonla keyifli izlenniyor. Ben çok kez balonla uçuş yaptım. Balonlarla her gün farklı bir vadiyi görme şansınız oluyor. Bilginiz olsun; balon gezilerini her zaman planlama şansınız olmayabilir, pilotlar tamamen rüzgâra ve hava koşullarına bağlı olarak uçuşu yönlendiriyorlar. Burada güneşin batışını izlemek nasıl büyük bir keyifse, gün doğuşunu balondan seyretmek de öyle bir ayrıcalık.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR