Küllerinden doğan ülke Ruanda

Küllerinden doğan Ruanda, pek çok yönüyle, dünya üzerinde doğa turizmi yapabileceğiniz en ayrıcalıklı ve Afrika’nın en güvenli ülkelerinden biri.

Ruanda’nın en doğru tanımı hiç şüphesiz “küllerinden doğan ülke”dir; ama ne kül! 1994’te, sadece 100 gün süren ve 1 milyondan fazla Ruandalı’nın hayatını kaybettiği, sırf tenleri biraz daha esmer diye bütün dünyanın da sessizce izlediği Ruanda, o günleri öylesine geride bırakmış ki bugün ülkenin geldiği yeri gören herkes, şaşkınlıkla ve hayranlıkla bu tanıma katılacaktır.

En güvenli Afrika ülkesi

Öncelikle herkesin merak edeceği güvenlik konusundan bahsederek akıllara takılan ilk soruyu yanıtlayayım: Ruanda, Afrika’nın en güvenli ülkesi. Bu güvenliğin hem ülkedeki suç işleme oranı ve insan hakları anlamında hem de diğer pek çok Afrika ülkesini ziyaret edecekler için bir tehdit olabilen bulaşıcı hastalıklar konusunda olduğunu özellikle belirtmeliyim. Örneğin ülkenin kırsal da dâhil her yerinde, istediğiniz her saat, endişe etmeden dışarıda yalnız başınıza gezebilirsiniz. Ayrıca ülke öylesine temiz ve bulaşıcı hastalıklar konusunda o kadar risksiz ki seyahat öncesi, korunma amaçlı hiçbir aşı, tablet vb. ilaçları kullanmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

İstanbul’dan 6,5 saat süren uçuşun ardından varılan Kigali, ülkenin tam ortasında bulunuyor. Çevresinde yön isimleriyle adlandırılmış ve dört bölgeye ayrılmış olan Kigali’yle birlikte Ruanda idari olarak toplam beş bölgeden oluşuyor. Ruanda’ya, engebeli yapısı nedeniyle Bin Tepe Ülkesi deniyor. Bu nedenle rotanız nasıl olursa olsun ilk geceyi Kigali’de geçirip sabah yola çıkmanızı tavsiye ederim.

Nyungwe Yağmur Ormanları

Ülkenin güneybatısında Afrika’nın en büyük yağmur ormanı olan Nyungwe’de ise sık bitki örtüsünün içinde, gökyüzünü görebileceğiniz bir açıklık dahi bulamayacağınız, bu nedenle “gölge alan yürüyüşü” olarak da adlandırılan, zorluk derecesi orta-hafif seviyede bir yürüyüş ve şelale gezisi; 60 metrede asma köprü olan Canopy Köprüsü’nden geçiş, yağmur ormanlarında tecrübe etmeniz gerekenlerin başında geliyor.

Küllerinden doğan ülke Ruanda

Dağ gorilleri ile tanışın

Volcanoes National Park, görmenizi ısrarla tavsiye edeceğim. Ülkenin kuzeybatısındaki Kongo ve Uganda sınırında bulunan parkı, bu kadar özel yapan unsur ise dağ gorilleri. Nesli tehlikedeki türlerden biri olan ve bugün yaklaşık 750 tane kalan dağ gorilleri, dünyada yalnızca bu üç ülkenin kesiştiği bölgede yer alan, biri aktif, diğerleri sönmüş toplam sekiz yanardağın oluşturduğu Virunga masifinde yaşıyor. 5’i Ruanda’da yer alan bu volkanik dağları da içine alan Volcanoes National Park ise dağ gorili nüfusunun en yoğun olduğu bölge. Dünyada çok az insanın şahit olabildiği, en unutulmaz deneyim ise dağ goril ailelerini, yaşadıkları doğal ortamlarında gözlemlemek. Neslin korunması ve sağlıklı sürdürülmesi içinse devlet tarafından alınan bir dizi önlem bulunuyor. Bunlardan biri, yalnızca 10 goril ailesinin ziyarete açık olması. Görevliler eşliğinde ve sadece 1 saat süren bu ziyaretlerin ise en fazla 8 kişilik sınırlandırılmış gruplarla yapılmasına izin veriliyor.

Haberin Devamı

Akagera Millî Parkı

Ülkenin doğusunda, Tanzanya sınırında bulunan ve adını, Akagera Nehri’nden alan park, 1200 km’lik yüz ölçümüne sahip. Akagera Millî Parkı, bu yönüyle, isimlerine çok da yabancı olmadığınız Masai Mara ya da Serengeti savanalarından pek de farklı değil. Filler, zebralar, zürafalar, leoparlar ise Akagera’nın gerçek ev sahiplerinden birkaçı. Park alanının oldukça büyük ve leopar, sırtlan gibi bazı türlerin de sayısının az olması nedeniyle bu türleri görebilmek zaman zaman güçleşse de safari yapmak isteyenler için fazlasıyla tatmin edici.

Haberin Devamı

Nasıl gidilir:

Web: www.tavport.com/tur

Tel: 0 8502007050

E-mail: outgoing@tav.aero

Bavulunuzda bulunsun

- Yeşil ve siyah birlikteliğinin en güzel örneklerinden, ergonomik yapısı sayesinde yorulma ve burkulmayı önleyen Mammut sneaker.

- Ilıman bir iklime sahip Ruanda’nın doğal yaşamına şahitlik ederken rengiyle ortama uyum sağlayan Mammut polar.

- Yüksek teknolojili kumaşı ile konforlu bir tatilin anahtar parçası Mammut tişört.

- Rahat bir seyahatin olmazsa olmazı, fonksiyonelliğiyle dikkat çeken Mammut çanta.

DİĞER YENİ YAZILAR