Denizde bir dağ: Korsika

Akdeniz’de, Fransa’ya bağlı ve pek de bilinmeyen bir ada olan Korsika, Fransız yazar Guy de Maupassant’ın dediği gibi denizin ortasında yükselmiş heybetli bir dağ gibi.

Fransız yazar Guy de Maupassant, böyle tanımlar Korsika’yı: Denizde bir dağ. Haksız da sayılmaz. Akdeniz’de, şimdilerde Fransa’ya bağlı ve pek de bilinmeyen bir ada olan Korsika, gerçekten de denizin ortasında yükselmiş heybetli bir dağ gibi görünüyor; dağdan bir ada gibi… Şimdilerde, diyorum; çünkü ada, Fransa’ya 1975’te bağlanmış. Bugüne kadar da yalnızca 14 yıl bağımsız bir devlet olabilen adanın Akdeniz’deki ayrıcalıklı konumu ve harika tabiatı nedeniyle Korsikalılar, tarih boyunca farklı uygarlıkların istilası ve boyunduruğu altında yaşamak zorunda kalmışlar. Bu durumun başta mimari, mutfak, müzik olmak üzere, adadaki mevcut kültürün şekillenmesindeki etkisi, hemen dikkat çekiyor. Böylesi kültürel çeşitliliğe, naif Akdeniz iklimi ve harika bir doğa eklenince de Korsika, yeryüzünde görülmesi, keşfedilmesi gereken önemli bir adres oluyor. Hangi mevsim mi? Canınız hangi mevsim isterse. Çünkü ada, dağlık bir yapıya sahip olduğu için yazın 30°C’nin üzerine çıkmayan; kışın ise yine dağlar nedeniyle korunaklı kalarak sıcaklığını muhafaza edebilen bir iklim ve fiziki özelliğe sahip.

Haberin Devamı

Korsika’ya gitmek için iki alternatif bulunuyor. Bunlardan ilki deniz, diğeri ise hava yoluyla. Eğer Fransa’dan Korsika’ya geçmek isterseniz bunun en zahmetsiz yöntemi Nice’den Calvi’ye, yaklaşık 3,5 saat süren sürat teknesi. Türkiye’den direk uçuş yok ama Fransa üzerinden adaya aktarmalı ulaşabilirsiniz. Korsika’yı görmek için bunca ulaşım zahmetine değer mi, derseniz cevabım hiç tereddütsüz “Evet”!

Denizde bir dağ: Korsika

Sayılarla Korsika

-8680 km2'lik yüzölçümüyle Korsika, Akdeniz’de bulunan adalar arasında, Sicilya, Sardunya ve Kıbrıs’tan sonra, en büyük dördüncü ada.

-Adanın yaklaşık yüzde 66’sını dağlık alan; yüzde 20’sini ise ormanlar oluşturuyor.

-Nadir bulunan hayvan ve bitki çeşitliliğinin korunduğu Korsika Doğal Park Alanı, adanın %40’nı kaplıyor.

-Adada yüksekliği 2000 metrenin üzerinde olan, 120 tane zirve bulunuyor.

-Adanın en yüksek noktası ise 2706 metreyle Monte Cinto.

-En uzunu 183 km olan sahil şeritlerinin toplam uzunluğu 1.000 km’yi buluyor.

Haberin Devamı

-Adadaki kumsal sayısı ise 200’den fazla.

-Ada, uzunluğu 180 km olan ve Avrupa’nın en önemli yürüyüş parkurlarından birine sahip.

-Korsika ile hemen güneyindeki Sardunya Adası’nın arasındaki mesafe ise yalnızca 11 km.

Güzellik adası…

Resmi adı Korsika olsa da adanın yerlileri “L'ile de Beauté” yani güzellik adası olarak adlandırmakta Korsika’yı. Ancak adadaki bütün güzellikleri keşfetmek isterseniz konaklama tercihinizi iyi belirlemelisiniz. Benim tavsiyem seyahatinizin yarısını adanın kuzey kısmında, diğer yarısını ise güney kısmında konaklayarak geçirmeniz. Adanın kuzey kısmında genel olarak görülebilecek yerlerden ilki Bastia şehrinde bulunan ve 18. yüzyıldan kalma evlerin yer aldığı eski şehirdir. Dar sokaklarında fotoğraflayacak çok şey var. Adanın güney ve batı kısmında turizm daha gelişmiş. Rönesans tablolarının sergilendiği MuséeFesch’i gezmeyi ihmal etmeyin. Adanın yüzde 40’lık bölümünü oluşturan Korsika Doğal Park Alanı gerçekten görülmeye değer.

Haberin Devamı

Bavulunuzda bulunsun

Akıllıca tasarlanmış detaylarla, giyilebilir konforu rahatına düşkün erkeklerle buluşturan Mammut sweatshirt.

Kat kat giyinme modasıyla sweatshirt ve montları bir araya getiren Mammut yelek.

Kışın karanlık atmosferine karşı koyan renkleriyle dikkat çeken Mammut pantolon.

Yalınlık ve kaliteyi bir arada sunarken, konforlu kalıpları sayesinde de yorgunluğu unutturan Mammut sneaker.

DİĞER YENİ YAZILAR