Gazete Vatan Logo

Sudbury eğitim modeli nedir?

1968 yılında başlarını Columbia Üniversitesi'nde fizik profesörü olan Daniel Greenberg'in olduğu, çocukları için klasik eğitim sisteminin yararlı olmadığına inanan bir grup veli tarafından kurulan alternatif eğitim sistemidir.

Yaş ayrımı yok

Sudbury Vadisi Okulları'nda yaş ayrımı yoktur. Her yaştan öğrenci aynı ortamda etkileşim içindedir. Herhangi bir ders müfredatı da olmadığı için yaşlara göre gruplandırılmak bu eğitim sisteminde gerekli görülmüyor.

Eğitimi öğrenciler yönetiyor

Sudbury sisteminde öğretmenler, okullara 1 yıllık sözleşmelerle alınıyor. Sene sonunda öğrencilerin görüşleriyle bu öğretmenlerin devam edip etmeyeceğine karar veriliyor. Devamsızlığın, müfredatın, ders saatinin ve sınıfların olmadığı Sudbury'de öğrenciler, ne isterlerse onu öğreniyorlar. Matematikten, bilgisayar oyununa, fizikten, spora kadar öğrenci, kendini hangi alanda öğrenmeye uygun görüyorsa ve hangi konuda bir şeyler öğrenmek istiyorsa ona uygun öğretmenle çalışıyor.

Okuma-yazma gibi temel yetenekleri dahi tamamen kendi istediği alan doğrultusunda ister kendinden büyük öğrencilerle, ister öğretmenleri aracılığıyla öğrenen öğrenciler, insanın doğasında merakın ve yaratıcılığın olduğuna inanarak yetiştiriliyor.

Dünyada 36 tane var

Haberin Devamı

Çoğu ABD'de olmak üzere dünyada 36 tane Sudbury okulu bulunuyor. Eğitimde devrim niteliğinde bir anlayışa sahip olduğu için çok yaygın olması da beklenmiyor. Klasik eğitim sisteminden çok farklı olan Sudbury'nin kurucularından Daniel Greenberg şöyle diyor:

“Eğer hayatlarının ilk birkaç yılında çocukların nasıl öğrendiğini gözlemlerseniz, kendi başlarına öğrenebildiklerini ve aslında öyle öğrendiklerini görürsünüz. Emeklerken, yürürken, konuşurken ve beden kontrollerini kazanırken onları kendi başlarına bırakırız. Hepsi, neredeyse hiçbir ebeveyn yardımı olmadan gerçekleşir. Birinin bir şeyi öğrenmesini sağlayamazsınız. Aslında birine bir şeyi öğretemezsiniz, onun öğrenmeyi istemesi gerekir. Ve insan eğer öğrenmek isterse, öğrenecektir.”