Gazete Vatan Logo

Sudan nerede? Darbe girişimi yapılan Sudan hangi kıtada, haritadaki yeri!

Hartum'da darbeci askerler, yönetimi ele geçirmeye çalıştı. Hükümet yetkilileri, darbe girişiminin başarısız olduğunu duyurdu. Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed El Feki Süleyman, durumun kontrol altında olduğunu belirtti. Söz konusu gelişmenin ardından Sudan nerede, hangi kıtada? soruları arttı. İşte Sudan’ın haritası…

Sudan nerede? Darbe girişimi yapılan Sudan hangi kıtada, haritadaki yeri!

Sudan'da bir grup asker, darbe girişiminde bulundu. Ülkenin devlet televizyonu, başkent Hartum'daki darbeci askerlerin girişiminin başarısız olduğunu duyurdu. Süleyman, halka seslendiği açıklamasında, ülkeyi ve geçiş sürecini koruma ve darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı. Peki, Sudan nerede? Darbe girişimi yapılan Sudan hangi kıtada, Sudan haritası

SUDAN NEREDE?

Sudan ya da resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti, Afrika’nın en geniş 3. ülkesi. Başkenti Hartum’dur. Bir Doğu Afrika ülkesi olan Sudan kuzeyden Mısır, kuzeydoğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıdan da Libya’yla çevrilidir. Nil, Sudan’ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum’un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi nehir birleşir. Sudan’ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

SUDAN HARİTASI

SUDAN’IN TARİHİ

İnsanların Sudan’da yaşamaya başlaması milattan önce 5000 yılına kadar uzanır. 1,886,068 km2’lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Ülkenin, 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmasından sonra yüzölçümü bakımından Afrika’nın en büyük ülkesi olma özelliğini Cezayir’e kaptırmıştır. Nüfus bakımından 30.9 milyonluk nüfusuyla dünyada 40. sıradadır. Ayrıca başkenti ile en büyük şehrinin birbirine en yakın olduğu ülkedir. (Hartum (başkent) – Omdurman (en büyük şehir) arası uzaklık : 150 metre). Bunun nedeni iki şehri ayıran engelin Nil Nehri olmasıdır.

Haberin Devamı

SUDAN’IN COĞRAFİ KONUMU

Afrika kıtasının kuzeydoğusunda yer alan Sudan, 1.886.068 km² yüzölçümüne sahiptir. Ülke; güneyde Güney Sudan, güneybatıda Orta Afrika Cumhuriyeti, batıda Çad, kuzeybatıda Libya, kuzeyde Mısır, güneydoğuda Etiyopya, doğuda Eritre ile komşudur. Ayrıca doğusundaki Kızıldeniz ile 853 km sahil şeridi bulunmaktadır. Düz bir coğrafyaya sahip ülkenin güneyi, güneydoğusu ve batısı dağlarla çevrili iken kuzeyi ise çöllerle kaplı bulunmaktadır. Ülkenin yaklaşık % 24'ü çöllerden oluşmaktadı.

Haberin Devamı

Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah gibi akarsular Sudan içerisinde birleşerek Nil nehrini oluşturmaktadır. Başkent Hartum’da Beyaz Nil ve Mavi Nil’in birleşiminde kurulmuştur.

Sudan’ın en önemli yer altı zenginliği petroldür. Diğer yeraltı kaynakları; doğalgaz, demir, bakır, krom, çinko, kurşun, nikel, tungsten, mika, gümüş ve altın olarak sıralanmaktadır.