Gazete Vatan Logo

Sudan’da Aydın kadar tarım alanımız olacak

Sudan’da kiralanan 793 bin hektarlık alanın kullanımıyla ilgili çalışmalar başlıyor. Aydın büyüklüğündeki arazide önce TİGEM örnek çiftlik kuracak. Özel sektörün de devreye girmesiyle Türkiye’nin yağlı tohumlarla ilgili ithalatı minimize edilecek.

Sudan’da Aydın kadar tarım alanımız olacak

Türkiye’nin tarihinde ilk kez geçen yıl Sudan’da 99 yıllığına kiraladığı tarım arazisiyle ilgili çalışmalar başlıyor. 793 bin hektar büyüklükle Aydın kadar olan arazide, önce Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) örnek çiftlik kuracak. Ardından arazi Türk özel sektörüne açılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı İbrahim Al Duheyri ile dün makamında biraraya geldi. Çelik, dost ve kardeş Sudan ile ilişkilerin her alanda olumlu seyrettiğini söyledi. Çelik, “Nyala bölgesinde Darfur’da 150 yataklı hastanenin bitip 10 binlerce insana hizmet veriyor olması, Türkiye ile Sudan arasındaki dostluk işbirliğinin hangi seviyelere geldiğinin görülmesi açısından son derece önemli” diye konuştu. Çelik, görüşmenin tarım bakanları olarak sürdürülen çalışmaların daha seri bir şekilde değerlendirilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Örnek işletme kuracak

Sudan’daki 793 bin hektarlık arazinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde işletmeye açılması konusuna değinen Çelik, “Bu arazinin 12 bin 500 hektarını, TİGEM bir örnek işletme olarak kısa sürede yapacağımız anlaşma ile başlatacak. Daha sonra da özel sektörümüzün de konuya dahil edilmesiyle Aksaray’dan daha büyük bir alanın, işletmelerimiz ve Türk şirketleri tarafından orada üretime açılması, hazırlanması konusunda gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde başlatacağız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yağlı tohum ithalatı minimize edilecek

BAKAN Çelik, gelişmiş ülkelerin diğer ülkelerden arazi kiralayarak tarım ürünleri ihtiyacının karşılanması konusunda gayret gösterdiklerine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu çerçevede Türkiye de Sudan’dan 793 bin hektarlık bir arazinin, 99 yıllığına kullanılması anlaşması yaparak, gelecekte muhtemel sorunların çözümü ama yakın gelecekte ise ithal ettiğimiz bazı ürünlerin özellikle yağlı tohumlarla ilgili gerçekleştirdiğimiz ithalatın minimize edilmesi noktasında, bu anlaşmanın önemli katkı sağlayacağını belirtmek istiyorum.” Türk yatırımcıları oldukça verimli olan Sudan topraklarında yağlı tohumların üretimini yapabilecek. Arazide yetişecek ananas, mango, avokado, pepino jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi ürünler Türkiye’ye daha ucuza girebilecek.

Haberin Devamı

Askıda kalmasın çözelim

Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanı İbrahim Al Duheyri, 5 aydır görevde olduğunu ifade ederek, askıda kalan konuların daha hızlı çözüme kavuşturulabilmesi için Bakan ve TİGEM’deki yetkililerle direkt olarak müzakere etmeye geldiğini söyledi. Duheyri, “Türk ortaklarımızla bu önemli ilişkiyi başlatmak ve sürdürmek için elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadesini kullandı.