Gazete Vatan Logo

Suda bekleyen kepçeyle konan dondurmayı yemeyin

Zehirlenmelerde taşıyıcı besin, et ve tavuk. Süt ile yapılan tatlılar da gıda zehirlenmesinin bir nedeni...

Suda bekleyen kepçeyle konan dondurmayı yemeyin

Yaz aylarında sıcak havalarla besinlerde bulunan mikroorganizmalar üremeye başlıyor ve dolapta saklanmayan yiyecekler gıda zehirlenmesine yol açıyor. Son günlerde yaşanan zehirlenme vakalarında adı sıkça duyulan Salmonella, dikkat edilmemesi durumunda gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler arasında ön sıralarda yer alıyor. Özellikle yaz aylarında tüketimi ve saklama koşullarına uyulmayan çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş süt salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturan yiyecekler.

Zehirlenmelerin hemen hemen hepsinde taşıyıcı besin, et veya tavuk ya da bu canlıların süt, yumurta gibi ürünler. Dolayısıyla süt ile yapılan tatlılar (dondurma, pasta ve kremalar...) gıda zehirlenmelerinin en önemli nedenlerinden. Ayrıca suların iyi dezenfekte olmaması, kabuklu deniz hayvanları, mantarlar diğer gıda zehirlenmesine yol açan ürünler arasında.

Aynı gıdayı alanlarda hastalık oluşmayacağı gibi, hastalananların hepsi aynı klinik tabloda olmayabilir.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Uzm. Dyt. Işınsu Köksal

Haberin Devamı

Buz kristalleri mikrop işareti

Dondurmanın ham maddesi süt olduğundan uzun süre oda sıcaklığında bekletildiğinden bozulma gösterebilir. Dondurmanın dışında veya içinde buz kristallerinin görülmesi, dondurmanın ısısının arttığını ve mikropların üremesine meyilli olduğunu gösterir. Bu nedenle kristalleşmiş dondurmadan uzak durun.

Açıkta satılan dondurmalarda, dondurma kepçesinin suda bekletilmediğinden emin olun. Çünkü, uzun süre suda bekletilen ve bir sonraki dondurma topunu almak için kullanılan kepçeler birsürü mikroorganizma barındırıyor olabilir.

Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aylin İzatliceoğlu

Herkes aynı şekilde etkilenmez

Kontamine gıdanın tüketilmesinin ardından 30 dakika -72 saat içinde belirtiler başlayabilir. Kusma, ishal, karın ağrısı, kramp şeklinde ağrılar, bazen ateş yüksekliği görülebilir. Alınan mikroorganizmanın miktarına, kişinin hassasiyetine bağlı olarak aynı gıdayı tüketen herkeste hastalık oluşmayabileceği gibi, hastalananların hepsi aynı klinik tabloda olmayabilir. Kiminde hastalık çok hafif seyrederken diğerinde daha şiddetli ve daha uzun süreli olabilir. İleri yaşta olanlar, çocuklar ve bebekler, hamilelerde hastalık daha zor geçebilir.

Haberin Devamı

Bunlara dikkat

- Çiğ yiyecek oda sıcaklığında ne kadar uzun bırakılırsa bakteriler o kadar çabuk çoğalır. Zararlı bakterileri öldürmek için eti doğru şekilde çözüp pişirdiğinizden emin olun. Çiğ gıdalar için farklı kesme tahtaları kullanın.

- Çiğ et sularını diğer gıdalarla temas ettirmeyin. Kaynağından emin olamadığınız suyu tüketmeyin. Mecbur kalırsanız kaynatıp kullanın.

- Dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri olmamalı. Paketler -18°C’de satın alınmalıdır.

- Kırık, çatlak, dışı kirlenmiş yumurta satın almayın, yumurtaları kullanmadan hemen önce mutlaka yıkayın.

- Pişen yemekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bırakmayın. Havanın çok sıcak olduğu durumlarda ise bu sınır 1 saat olmalı. Bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapmayın.

Haberin Devamı

- Çiğ meyve ve sebzeleri sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra bol su ile yıkayın.

- Çiğ ve pişmiş gıdaları birbirine temas etmeyecek şekilde muhafaza edin.