Gazete Vatan Logo

Sucuk savaşları!

“Afyon sucuğu Kayseri’yi geçti” diyen Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’na Kayseri’den büyük tepki geldi.

Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Bakan hemen özür dilesin. Kayseri Ticaret Borsası: İkbal Oteli’nde konuşuyor. Sahibinin sesi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nın, geçen hafta sonu memleketi Afyonkarahisar’da düzenlenen toplantıda “Afyonkarahisar sucuğu Kayseri sucuğunu geçti” sözleri iki kent arasında büyük bir tartışma başlattı. Kayseri Ticaret Borsası ve Ticaret Odası, Bakan Eroğlu’nun, sucuk konusunda ’yalan’ ve ’yanlış’ açıklamalar yaptığını öne sürdü. Kayseri Ticaret Borsası’nın yazılı açıklamasında, “Sayın Veysel Eroğlu’nu kınıyoruz. Sucuk konusunda açıklama yaptığı yerin İkbal Oteli olduğu düşünülürse, kendisini sahibinin sesi gibi değerlendirdik” denildi. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Bakan Eroğlu’nun “Kayseri’ye gittiğimde oradakilere, ’Afyonkarahisar sizi sucukta geçti. Pastırmada da geçecek’ deyince, Kayserililer kızdı ve bana tatmak için 2- 3 bağ sucuk ikram etti. Eve gidince markalarını kopardım. Çünkü eve Afyonkarahisar sucuğundan başka sucuk sokmamak lazım. Ama oğlum tarafından hemen anlaşıldı, ’Baba bu Afyonkarahisar sucuğu değil” dediğini, bu nedenle kendisini kınadıklarını söyledi.

Ticaret Borsası öfkeli

Kayseri Ticaret Odası’nın 2001 yılında ’Kayseri Sucuğu’ diye tescilli coğrafi işaret aldığını belirten Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, şöyle devam etti:
“Bakan Eroğlu’nun Kayseri sucuğuna yönelik açıklamaları hangi açıdan değerlendirilirse değerlendirilsin, son derecede yalan, yanlış ve rendice edicidir. Kayseri sucuğunun lezzeti ve kalitesi tarih boyunca tekrarlanmış, günümüzde kamu denetim kuruluşlarınca tescillidir. Sayın bakan ise çocuğunun damak tadına göre ciddi bir isnatta bulunmuştur. Anlaşılıyor ki, sayın bakan aile fertlerinin kanaatine göre, devlet işlerini yürütmektedir. Bu kendi tercihidir. Biz ise böyle devlet adamlığı yapılamayacağı görüşündeyiz. Türkiye’nin bakanıdır. Kınıyoruz.”

Bölgecilik yapma

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kilci ise şunları söyledi; “Bu garip değerlendirmeye katılmamız mümkün olmadığı gibi, bu değerlendirmeyi bir ölçüt saymak abesle iştigal olur. Bu sözleri, Kayseri pastırması ve sucuğunun kalitesizliğiyle ilgili sözler olarak değil, tamamen Afyonlu Bakanın, Afyon milliyetçiliğinin verdiği heyecanla söylediği sözler olarak algılamak istiyoruz. Çünkü coğrafi ve şartlar itibariyle Kayseri pastırması ve sucuğu rakipsizdir. Maksadını aşan bu sözleri sarfetmişse, Kayseri halkına özür borçludur. Aksi takdirde, sadece Afyonkarahisarlılar’ın değil, bütün Türk halkının bakanı olduğunu kendisine hatırlatmak bize düşecektir.”

Afyonlu sucukcular: Notere gelin, hesaplaşalım

KAYSERİLİ sucuk üreticilerini şehirdeki termal tesislere tatile davet eden Afyonkarahisarlı sucukçular, Afyonkarahisar ve Kayseri sucuklarını noter önünde test etmeyi önerdi. Afyonlu sucukçular, sadece İstanbul’da bile sucuklarının Kayseri sucuğunu 4’e katladığını anlattı. Ve pastırmada da Kayseri’yi geçeceklerini söyledi. Afyonkarahisar Ticaret Odası Başkanı Melih Yurter ise şunları söyledi: “28 Mayıs 2004 tarihinde Afyon Sucuğu ve Afyon Pastırması olarak Coğrafi Ürün Patenti aldık” dedi.

Tartışma Meclis’e sıçradı

ANKARA- CHP Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu, Bakan Eroğlu’nun Kayserili üreticilere hakaret ettiğini belirterek şunları söyledi: “Kayseri sucuğunun tadı hiçbirininkine benzemez. Bakan en kısa zamanda gelsin, Kayseri’nin sucuğunu test etsin. Sayın Bakanı Kayseri’ye davet ediyorum. Belgelendirmekle yükümlüdür. Çevre Bakanlığı gibi bir koltukta oturan bir bakanın böyle bölgecilik yapmaması gerekir.”
MHP Kayseri milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu da Kulkuloğlu gibi Bakan Eroğlu’na tepki gösterdi. Çakmakoğlu, “Kayseri, sucuk ve pastırmasıyla şöhret yapmıştır. İçindeki avcar başka yerde yoktur. Başka vilayetler de kendi ürünlerini övmekte haklıdırlar ama bizimki gibi yok” dedi.

Haberin Devamı