Gazete Vatan Logo
Magazin Şu grip durur durur yılbaşı üstü bizi bulur

Şu grip durur durur yılbaşı üstü bizi bulur

Şu grip durur durur yılbaşı üstü bizi bulur

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi İç hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Bülent Yardımcı ile soğuk havalarda yakalandığımız, tedbir almamız gereken gribi konuştum.

Kimler daha çok grip oluyor?

Grip, virüs denilen çok küçük mikroplarla oluşan ve solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Okul, hastane, kalabalık işyerleri hastalığın yayılması için uygun ortamlardır. Çocukluk çağında 5 yaş altındaki grup, 65 yaş üzerindeki kişiler ve gebeler sağlıklı risk grubunu oluştururlar.

Astım, inme gibi nörolojik hastalığı olanlar, kronik bronşit, amfizem, kalp yetersizliği, doğuştan kalp hastalığı gibi kalp rahatsızlığı olanlar, şeker hastaları, börek ve karaciğer hastaları, kortizon gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullananlar hastalıklı risk grubunu oluştururlar.

- Grip aşısı için en doğru zaman nedir?

Grip aşısının çıktığı Ekim ayı en uygun zamandır. Daha önceki yıllar aşı Aralık ayına kadar yapılırken; son yıllarda virüsün dolaştığı bahar aylarına kadar aşı yapılabilmektedir.

Gripseniz maske kullanın

Haberin Devamı

- Gribe yakalanan kişi çevresine bulaştırmamak için nelere dikkat etmeli?

Grip iki önemli yol ile bulaşmaktadır: solunum yolu ve burun - boğaz salgılarının bulaştığı kirli eller. Grip olan kişinin hastalığı çevresine bulaştırmamak için yapabileceği şeylerin başında maske kullanması ve hapşırırken ağız ve burnunu kapatması geliyor. Ellerin sık yıkanması, yakın solunum temasından ve öpüşmekten kaçınmak diğer önlemlerdir.

- Grip evde tedavi edilecekse neler yapılabilir?

Evdeki tedavinin temelini yatak istirahati oluşturur. Yeterli sıvı tüketilmelidir. Sıcak meyve çayları, besleyici çorbalar ve meyve suları ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek mümkündür.

- Her grip olduğumuzda doktora başvurmuyoruz. Ne zaman doktora başvurmalı? Buna nasıl karar verilir?

Risk grubunda olan hastalar bir an önce doktora başvurmalıdır. Çünkü kullanılacak olan grip ilaçları hastalık başladıktan sonra ilk iki gün çok etkindir. Hastalıkta ne kadar geç kullanılırsa o kadar az etkin olurlar. Evde tedavisini sürdüren hastalarda düşmeyen ateş, öksürük, balgam genel durum bozukluğu hastaneye başvurma nedenidir

Haberin Devamı

Soğan ve sarımsakla hastalığı kolay atlatabilirsiniz

- Gripli kişi nasıl beslenmeli, neler içmeli?

A ve C vitamini gibi vitaminler antioksidan olarak bilinir. Kış aylarında antioksidan vitaminlerden zengin meyve ve sebzeler çıkar. Portakal, mandalina, elma, kabak, brokoli, havuç, maydanoz bunlara örnektir. Mercimek , tarhana ve tavuk suyuna çorba gibi besleyici çorbalar direncimizi artırır. Bitkisel çaylar direnci artırma dışında öksürük ve ağrıya da iyi gelir. Soğan, sarımsak hastalığı daha kolay atlatmamızı sağlar. Diyette peynir, yoğurt, yumurta ve etin yeterli miktarda tüketilmesi hastanın ihtiyacı olan proteini sağlar.

Gribe uçuk da eşlik edebiliyor

- Griple birlikte çok sık rastlanan bir başka sorun da uçuklar… Uçuk nedir?

Uçuk, ‘Herpes virüs’ denilen küçük mikroplarla oluşan özellikle dudak kenarlarında su kabarcıkları ile seyreden bir hastalıktır. Çoğunlukla bu kabarcıkların olduğu yerlerde ağrı hissi oluşur. Grip gibi ateşli hastalıklarda çıkması sık görülen bir durumdur.

Haberin Devamı

- Bazı kişilerde sürekli çıkar. Bazı kişide hiç çıkmaz. Bunun nedeni nedir?

Uçuk virüsü bir kez vücuda girdiğinde yaşam boyu vücutta kalır. Ancak vücut direnci kırıldığında kendisini gösterir. Sık uçuk çıkaranlar vitamin eksikliği, kansızlığı olanlar, şeker hastalığı gibi direnci kıran kronik hastalığı taşıyanlar, beslenmesi ve yaşantısı düzensiz olanlardır. Uçuk bulaşıcıdır.

- Uçuktan korunmak için ne yapmalı?

İyi beslenme ve düzenli yaşam uçukla mücadelede en etkin yoldur. Kansızlık ve vitamin eksikliklerinin tedavisi uçuğu engelleyebilir. Düzenli spor bağışıklık sistemini aktif tutar. Kişisel hijyene dikkat edilmesi, başkalarının havlu, çatal bıçağının kullanılmaması da bulaşmayı engeller.