Gazete Vatan Logo

Stüdyo tarihe karıştı

İnşaatlara A’dan Z’ye yeni kurallar geldi. Stüdyo daireler yasaklandı. Daireler en az net 28 m2 ve 1+1 tipinde olacak. Yatay mimarinin önü açılacak ve emsal dışı alan karışıklığı son bulacak. Yönetmeliğin 1 Ekim’de yürürlüğe girmesiyle yüzde 25 ek emsal hakkı 3 ay daha kullanılabilecek

Stüdyo tarihe karıştı

İnşaat sektöründe uzun süredir gündemi meşgul eden ve bina yapımında kuralları baştan yazan Planlı Alanlar Yönetmeliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Ruhsat sürecinden dairelerin büyüklüklerine, asansörden bahçelere, yapı yükseliğinden taban alanına, otoparklardan teraslara kadar yapılara A’dan Z’ye yeni kurallar getiren yönetmelikle inşaatlarda yeni dönem başlıyor. Yatay mimarinin yaygınlaşmasını sağlayacak, emsal dışı alan kargaşasını bitirecek yeni yönetmelik 1 Ekim’de yürürlüğe girecek. Bu tarihe kadar ruhsatını alanlar eski yönetmeliğin şartlarından yararlanacak.

En az 28 metrekare

Yönetmeliğe göre, her konutta en az 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak, 1 banyo ve 1 tuvalet bulunacak. Bu madde, stüdyo olarak bilinen 1+0 daireleri yasaklıyor. Artık binalarda en küçük daire 1+1 olarak hayata geçecek. Konutlardaki oturma odalarının net alanı en az 12, yatak odasının 9, mutfağın 3.30, banyonun 3 ve tuvaletin 1.20 metrekareden az olamayacak. Buna göre bir konutun net alanı 28.5 metrekareden küçük olamayacak.

Haberin Devamı

Binaların daha az katlı olması için taban alanına yönelik kurallar da değişti. Mevcut yönetmelikte taban alanı yüzde 40 iken yüzde 60’a çıkarıldı. Böylece binalar daha geniş taban alanına yayılabilecek.

3 ay ek süre

Yeni yönetmeliğe geçiş için sektör temsilcileri süre uzatımı talep ediyordu. Planlı Alanlar Yönetmeliği’nin yürürlüğe giriş tarihi 1 Ekim 2017 olarak belirlendi. Ruhsatını 1 Ekim’e kadar alanlar eski yönetmelikten yararlanabilecek. Böylece 30 Haziran’da sona eren kentsel dönüşüm projelerinde ‘yüzde 25 ek emsal hakkı’ da bu süreye kadar kullanılabilecek.

4 katta asansör zorunlu

- Kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olanlarda asansör zorunlu hale getirildi.

- Eski yönetmelikle, her katta daireye özel kat bahçesi yapılabiliyordu. Yeni yönetmelikle, iki katta bir kat bahçesi yapılması şartı getirildi.

- Binalar istenilen renge boyanamayacak. Belediyeler, çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini belirleyebilecek.

Haberin Devamı

- Baz istasyonları için BTK’dan güvenlik sertifikası almak kaydıyla ruhsat alma şartı kaldırıldı.

- Yönetmelikle, özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi verilebilecek.

5 yılda bitmezse ruhsat iptal!

YAPI ruhsatı alınmadan hiçbir binanın inşaatı başlayamayacak. Ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşaasına başlanamayan ve 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve ruhsat yenilemesi yapılamayan yapılar ruhsatsız olarak değerlendirilecek. Ruhsatı hükümsüz hale gelenlerin inşasına devam edebilmesi için yeniden ruhsat alması zorunlu olacak. Ruhsat yenileme süreleri 5 yıl olacak.

Emsal dışı alan % 30

YÖNETMELİKLE emsal dışı alana da yüzdesel oran getirildi. Emsal harici tüm alanların toplamı parselin toplam emsala esas alanının yüzde 30’unu aşamayacak. Zorunlu otoparkların 2 katı, sığınak, asansör boşlukları, ısı ve tesisat merkezi, konutların netinin yüzde 10’unu geçmeyen depo alanları emsal harici sayılacak.

Haberin Devamı

2.20 metrelik otopark şartı

KONUTLARDA kat yükseklikleri 3.60 metre olarak belirlendi. Ticari alanlarda 4 ile 5.50 metre arasında değişebilecek. Katların iç yüksekliği 2.60 metreden az olamayacak. Hava mania hatlarında 2.40 metreye düşebilecek. Yer altındaki otoparklar, 2.20 metreden daha alçak olamayacak.

Camilere ticari mekan izni

YÖNETMELİKLE, ibadet alanlarına ticari mekan yapma izni de veriliyor. Buna göre, ibadet yerlerinde cami, mescit görünüşünün önüne geçmemek, gürültü ve kirlilik oluşturmamak ve giriş çıkışları ibadet yerinden ayrı olmak kaydıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nca belirlenecek usul ve esaslara göre, dini tesise hizmet verecek ticari mekanlar yapılabilir.

Belediyelere yetki

YÖNETMELİĞE göre, artık hiçbir idare alan kullanım tanımını genişletici imar planı yapamayacak. Ancak il ve büyükşehir belediyelerinin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkan tanınacak.