Gazete Vatan Logo

Stoltenberg: Operasyon açık bir mesajdı

Bugün üst düzey temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Suriye'ye düzenlenen hava harekatı için "Operasyon Esad, Rusya ve İran'a açık mesajdı" dedi.

Stoltenberg: Operasyon açık bir mesajdı

Suriye'ye ABD, İngiltere ve Fransa tarafından düzenlenen ortak operasyon sonrası bugün Ankara'ya resmi ziyarette bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg CNN Türk'te canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı.

Stoltenberg Suriye operasyonu hakkında, "3 NATO müttefiki güçlü bir mesaj verdi. 3 ülke istihbarat bilgilerini paylaştı. Operasyon Esad, İran ve Rusya için açık bir mesajdı" ifadesini kullandı.

3. Dünya Savaşı ile ilgili duyulan kaygı için Stoltenberg 'Gerilimin tırmanması için bir sebep yok' dedi.

Stoltenberg, 'Esad rejiminin kimyasal silah kullanıp kullanmadığı yönündeki iddialara şu sözlerle yanıt verdi:

"ABD, İngiltere ve Fransa ellerindeki tüm istihbarat bilgilerini bizimle paylaştı. Bugüne kadar çıkan tüm sonuçlar kimyasal saldırıyı Esad rejiminin yaptığını gösteriyor. Orada daha fazla nüfusa sahip olan da zaten Esad rejimi ve Rusya. Operasyon, Esad rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltmak açısından da oldukça önemli."

Stoltenberg'in röportajından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

- 3'üncü Dünya Savaşı görüyor musunuz ve bu bağlamda NATO nasıl önlemler alıyor?

- 3 NATO müttefikinin gerçekleştirdiği harekat sınırları belli ve rejimin kimyasal tesislerini hedef alan bir harekat. Bunun sonrasında gerilimin tırmanması için bir sebep yok. Uluslararası toplum buna sessiz kalamaz mesajı vermiş olduk.

- Türkiye'nin pozisyonuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Rusya, İran ve Türkiye'nin ortak Suriye kararları var ancak operasyonda Batı'ya yakın durdu.

'Türkiye önemli bir NATO müttefiki'

Türkiye'nin güçlü mesajını takdir ediyorum. Rusya'nın da bölgede Esad rejimine verdiği destek açısından Türkiye'nin öneminin altını çizmek lazım. Türkiye çok değerli bir NATO müttefiki. Afganistan ve Kosova'da da NATO'ya ciddi bir destek sağlıyor. NATO, bu noktada kararlı dursa da Rusya ile de diyalogu sürdürmek istiyor. NATO, siyasi diyalogtan memnun.

- ABD, YPG'ye destek veriyor. İki ülke arasında gerilimin artmasını bekliyor musunuz?

Türkiye, DEAŞ'la mücadelede koalisyon güçlerine destek veriyor. İki taraf arasında gerçekleşen görüşmelere ve diyaloga destek veriyorum. Bu durum oldukça memnun edici. Bugün bunu Ankara'daki temaslarımızda da dile getireceğiz.

Haberin Devamı

ABD, İngiltere ve Fransa ellerindeki tüm istihbarat bilgilerini bizimle paylaştı. Bugüne kadar çıkan tüm sonuçlar kimyasal saldırıyı Esad rejiminin yaptığını gösteriyor. Orada daha fazla nüfusa sahip olan da zaten Esad rejimi ve Rusya. Operasyon, Esad rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltmak açısından da oldukça önemli.