Gazete Vatan Logo

Stok eritmek için 0.99 faizli kredi

Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı konut stoklarını eritecek kampanyanın detaylarına VATAN ulaştı. Şu anda yüzde 1.30’larda olan kredi faizi 3 kamu bankasında yüzde 0.99’a çekilecek. Kredi miktarı yükseldikçe faiz oranı artacak

Stok eritmek için 0.99 faizli kredi

Geçtiğimiz haftayı KDV ve tapu harcında indirimle kapatan konut sektörüne şimdi de düşük faizli kampanya müjdesi geldi. Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği’nin 61. Olağan Genel Kurulu’nda konut stoğunu azaltmak için bir kampanya başlatılacağını açıklarken, böylece çarkları konut sektöründe tekrar döndürmeye başlayacaklarını söyledi. Yıldırım, “Ziraat Bankası ve diğer bankalar bir kampanya başlatacak” dedi.

Özeller de sırada

Başbakan Yıldırım’ın duyurduğu kampanyanın detaylarına VATAN ulaştı. Kampanyaya kamu bankaları Ziraat Bankası, HalkBank,VakıfBank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım öncülük edecek. Bu 3 kamu bankasına ilerleyen dönemde özel bankaların da ayak uydurması bekleniyor. Konut kredisi faizi de şu anda bulunduğu yüzde 1.30’lu seviyelerden yüzde 0.99’a çekilecek. Böylece konut kredi faiz oranları psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmiş olacak.

Alt limitte kredi kullananlar bu faiz oranından yararlanabilecek. Kredi miktarı yükseldikçe, faiz oranı da kademeli olarak artacak. Böylece alt gelir grubunun krediye daha kolay ulaşması ve ev sahibi olması kampanyanın temel hedefini oluşturuyor. Kampanyanın süresi ve ne zaman başlayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. Kampanyanın Başbakan Yıldırım’ın katıldığı törenle kamuoyuna duyurulması planlanıyor.

Haberin Devamı

21 ay sonra yüzde 1’in altında

Konut kredi faizleri, en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bankaların çabasıyla yüzde 1’in altına hatta yüzde 0.89’lu seviyelere inmişti. Ancak 2017 başında tekrar yükselişe geçen faiz oranları, bu yıl 1.30’lara yaklaşarak son 8.5 yılın zirvesine ulaştı.

Yüksek faiz, konut satışlarını da sekteye uğrattı. Bu yılın ilk 3 ayında konut satışları 303 binde kaldı. 2017’nin aynı döneminde 325 bin konut satılmıştı. Satışların gerilemesinde en büyük etken konut kredi faizleri olurken, kredili satışların toplam satışlar içindeki payı da yüzde 29’a kadar indi. 2017’nin ilk 3 ayında 125 bin konut için kredi kullanılırken, bu yıl bu rakam 89 bine kadar düştü.

Haberin Devamı

Özel bankalar da katılmalı

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, planlanan kampanyayla ilgili şunları söyledi: “Hükümet, hem konut alım-satım vergilerini geri çekti, hem KDV’yi düşürdü. Ardından bankaların konut kredi faizlerini düşürecek bir kampanyaya başlamasıyla, hem vergi hem de kredi açısından koordineli olarak piyasa rahatlayacak. Bu tip indirimlerin faydalarını daha önce tecrübe ettik. Geçen yıl yapılan kampanyada satışlar hızlanmıştı. Konut satışlarına yeniden ivme gelecektir. Üreticiler de konut fiyatlarını artırmadı. Alıcı açısından cazip fırsatlar var. Hem hükümet hem kamu bankaları hem de üreticiler destek veriyor. Özel bankaların da bu kampanyayı desteklemesi gerekir.”

Durgunluğun sebebi faiz

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Gayrimenkul sektöründeki durgunluğun ana sebeplerinden biri olan konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasıdır. Faizlerdeki aylık bazda 1.3 seviyelerindeki yüksek oran ve belirsizlik alım kararlarının ertelenmesine neden oluyor. Yılın ilk çeyreğinde ipotekli satışların yüzde 45 azalması, konut alıcılarının faiz oranlarına ne kadar hassas yaklaştığının bir göstergesidir. Bankaların kredi verme şartlarında zorlayıcı davranmaları da ipotekli satış oranlarının dip seviyeleri inmesine neden oluyor. Kamu bankalarının faiz indirimi ve konut alımı için kampanya başlatmaları çok çok önemli bir hamle. Ancak merkez bankası ve özel bankalarının bu kampanyaya dahil olması gerekir.”

Haberin Devamı

250 bin liralık kredide 66 bin lira avantaj

- Şu anda özel bankalardan 250 bin liralık konut kredisi kullanıldığında, yüzde 1.30 faiz oranı üzerinden 10 yıllık kredinin aylık taksitleri 4 bin 125 lira oluyor. Kredinin geri ödemesi 495 bin 87 liraya çıkıyor.

- 250 bin liralık kredi kampanya kapsamında yüzde 0.99 faiz oranı ile 10 yıllık kullanıldığında, aylık taksitler 3 bin 569 liraya iniyor. Geri ödeme miktarı da 428 bin 334’e iniyor.

Kâr etmiyorsanız faizleri indirin

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 61. Olağan Genel Kurulu’nda konut sektörüne yönelik kampanya müjdesi verirken, bankacılara da ‘faizi düşürelim’ çağrısı yaptı. TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın konuşmasına dikkati çeken Yıldırım, “Bankacılık sektöründen beklediklerimiz var. Hüseyin Bey konuşmasında dedi ki ‘Yüksek faizden bankalar kâr etmiyor.’ Bu sizin için iyi bir şey değilse, indirelim. Hem kâr edin hem siz kazanın hem memleket kazansın hem de üretimci kazansın” dedi.

Yıldırım, kendilerinin de boş durmayarak, enflasyonu aşağı çekeceklerini ifade etti. Yıldırım, “15 yılı ele aldığımızda son birkaç ayı hariç tutarsak yüzde 70’lerden tek haneli rakamlara gerilemiştir. Şu günlerde enflasyonda hafif bir kıpırdama var, bu tabii ki hoşumuza gitmiyor ama enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığımızda zerre kadar sapma yoktur” diye konuştu.

Tedbir almaya devam

Başbakan Yıldırım, enflasyonun düşürülmesi konusunda hassasiyetlerinde bir gevşeme olmadığını vurgulayarak, “Bu sene enflasyonla mücadele devam edecek. Hedef yine tek haneye getirmek. Bunun için gerekli tedbirleri aldık” dedi.

Finansal piyasalarla ilgili de bankaların, özellikle de Merkez Bankası’nın gerek kur dalgalanmaları, bankalarının ve piyasanın kredi ihtiyaçlarını dikkate alarak dinamik bir yönetişim süreciyle gerekli tedbirleri aldığını, almaya devam edeceğini dile getiren Başbakan Yıldırım, bankacılara şöyle seslendi: “Sizden isteğimiz kredi maliyetlerini, bizim tarafımızdan ilave maliyetleri mümkün mertebe küçültmek. Ama sizden beklediğimiz de birlikte hareket ederek maliyetleri aşağıya çekmek, faizleri de aşağıya çekmek ve yüksek faizden olan memnuniyetinizi de sona erdirmek. Daha düşük faizde daha makul kârlar edeceksiniz. Kârlarınızda gözümüz yok ama üretilmezse bir ülkede, o ettiğiniz az kârlardan da mahrum olabilirsiniz.”