Gazete Vatan Logo

Steinmeier yaptırımları destekledi

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ZDF kanalına verdiği yaz söyleşisinde Alman hükümetinin geçen hafta Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırımları desteklediğini söyledi

Steinmeier yaptırımları destekledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ZDF kanalına verdiği yaz söyleşisinde Alman hükümetinin geçen hafta Türkiye’ye karşı açıkladığı yaptırımları desteklediğini söyledi. Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirerek, “Yıllardır bu devlette kendisi ve partisi ile beraber çalışan kişiler ya takibata uğradı, ya hapiste ya da ağzını açamıyor. Bunu kabul edemeyiz” dedi. Almanya Cumhurbaşkanı “Buna net bir şekilde dur demenin ülkemiz için bir kendine saygı meselesi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘Bu sahiden çok acı...’

Almanya Cumhurbaşkanı, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Almanya’daki Türklere hitaben yazdığı açık mektubu da memnuniyetle karşıladığını belirtti. Steinmeier Almanya’da yaşan üç milyon Türk’ün de Ankara ile inşa edilen köprülerin yıkılmasından derin bir üzüntü duyduğunu düşündüğünü söyleyerek “Bu gerçekten çok acı ve bu nedenle Türk asıllı vatandaşlarımıza bir açıklama yapmak gerekiyordu” diye konuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in Almanya’daki Türklere hitaben yazdığı mektup Bild gazetesinde yayınlanmıştı. Alman hükümetinin Türkiye’ye karşı takındığı sert tutumun sebeplerini anlatan Gabriel, Almanlar ve Türkler arasındaki dostluğu “büyük bir hazine” olarak değerlendirmişti.

Haberin Devamı

Krizde ikinci perde

Alman vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanması nedeniyle Türkiye’ye karşı yeni bir politika benimsemek durumunda kaldıklarını ifade eden Gabriel mektubunda, “Biz her zaman Türkiye ile iyi ilişkilerden yana olduk, çünkü Almanya ve Türkiye arasındaki iyi bir ilişkinin sizler için önemli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. Alman vatandaşı Peter Steudtner’in de aralarında bulunduğu insan hakları aktivistlerinin Türkiye’de tutuklanmasının ardından iki ülke ilişkileri tekrar krize girdi. Bunun üzerine geçen hafta Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Alman şirketlerinin Türkiye’ye yaptıkları ihracata ve yatırımlarına uygulanan Hermes kredi garantisinin gözden geçirilmesi ve Alman vatandaşlarına seyahat uyarısı da dahil bir dizi önlem açıklamıştı. Gabriel, AB’nin Türkiye’ye sağladığı mali yardımların ödenmesi konusunda da Avrupalı ortakları ile görüşeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

MERKEL’İN GENEL SEKRETERİ: ‘Türkiye’nin bir çekiciliği kalmadı’

Alman Bild gazetesi manşetinde her iki Almandan birinin artık Türkiye’de tatil yapmayacağını yazdı. Bild gazetesi Alman halkın yüzde 76’sının Alman hükümetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı tutumunu sertleştirmesinden yana olduğunu yazdı. Tatil ülkesi olan Türkiye’nin artık bir çekiciliği kalmadığı yapılan kamu anket sonucuna göre Alman halkın yüzde 49’u Türkiye’de tatil yapılamayacağı görüşünde olduğu belirtildi. Gazete Başbakanlık Müşteşarı Peter Altmeier ile yapılan iki sayfalık röportajın manşetinde Türkiye’nin davranışı kabul edilemez kullandı. Altmeier, Berlin’in insan hakları savunucusu Peter Steudtner ve basın mensubu Deniz Yücel’in serbest bırakılmasını istediğini hükümetin konsolosluk yetkileriyle konuşabilmelerinin sağlanması için her seçeneği değerlendirdiğini kaydetti. Altmaier, ayrıca Berlin’in Türkiye’de olanları yakından takip ettiğini ve yaptırımlar konusunda karar vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı