Gazete Vatan Logo

Steinmeier'den Türkiye açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Türkiye ile yakın işbirliği olmadan AB’nin dış sınırlarını insan onuruna uygun bir şekilde güvenceye almayı düşünmenin zor olduğu gerçektir." dedi

Steinmeier'den Türkiye açıklaması

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile yakın işbirliği olmadan AB dış sınırlarının insan onuruna uygun şekilde güvenceye alınamayacağını söyledi.

Steinmeier, başkent Berlin'de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ve Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowksi'nin de katıldığı Almanya Büyükelçiler Toplantısı'nın açılışında, Almanya'nın önemli partneri Türkiye’nin kanlı bir darbe girişiminin sonuçlarıyla mücadele ettiğini belirtti.

Türkiye'nin zor bir partner olduğunun bir sır olmadığını ifade eden Steinmeier, "Ancak Türkiye ile yakın işbirliği olmadan AB'nin dış sınırlarını insan onuruna uygun bir şekilde güvenceye almayı düşünmek de zor olduğu bir gerçektir" şeklinde konuştu.

Almanya'da yaşayan Türk kökenlilere dikkati çeken Steinmeier, "Türk-Alman ilişkileri bugün Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk kökenliden dolayı benzersiz bir boyut taşımaktadır. Bu ilişkiyi gelecekte de güçlü AB-Türkiye ilişkisine yerleştirmek kendi çıkarımızadır" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa’daki sığınmacı krizine işaret eden Steinmeier, Avrupa'nın bu krizin üstesinden gelmek için büyük çabalar harcadığını kaydetti.

Steinmeier, birleşik ve güçlü bir Avrupa'ya ihtiyaç duyulduğunu ve Alman dış politikası için Avrupa Birliği’nin önemli olduğunu belirterek, "Avrupa ile oynanmaz. Çünkü Avrupa ile küresel düzeni şekillendirme fırsatı artar veya düşer." şeklinde konuştu.

"Sığınmacı sorununda çözümün anahtarı Ortadoğu’da"

Polonya Dışişleri Bakanı Waszczykowksi de AB'de farklı görüşlerin bulunduğunu, küçümsenen çatlakların ciddi çukurlara dönüştüğünü ifade etti.

AB içindeki çelişkilerden dolayı temel konuların bir kez daha gözden geçirilmesi ve temel ilkelerin hatırlanması gerektiğini isteyen Waszczykowksi, Avrupa'nın doğusundaki ülkelerde istikrarın korunmasını talep etti.

Waszczykowksi, "Avrupa’nın doğusundaki ülkelerde istikrar olmadan ve reformlar uygulanmadan istikrar ve sorumluluktan söz edilemez" dedi.

Sığınmacı krizi konusunda AB Komisyonu eleştiren Waszczykowksi, "AB Komisyonu aceleci, sorumsuz ve düşünülmemiş bazı adımlar attı" dedi.

Haberin Devamı

Alınan önlemlerin sorunları çözmek yerine iç güvenlik gibi yeni sorunlar ortaya çıkardığını savunan Waszczykowksi, sığınmacı sorununda çözümün anahtarı Avrupa’da değil, Ortadoğu’da, Asya’da ve Afrika’da olduğunu kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault da dünyada yaşanan ekonomik, mali, güvenlik ve sığınmacı gibi krizlerin Avrupa için bir test olduğunu belirterek, bunlara yanıtlar bulunması gerektiğini söyledi.

AB’deki her ülkenin bu sınamalarla karşı karşıya kaldığına işaret eden Ayrault, bu krizlerin halkın güvenini sarstığını kaydetti.

İngiltere'nin AB’den ayrılma (Brexit) kararına da değinen Ayrault, AB'nin şimdiki durumunun analizinin çok fazla Brexit ile yapılmamasını, bunun sebebinin özellikle İngiltere'deki iç politika olduğunu ifade etti.

Ayrault, ''Brexitten dolayı Avrupa görünürlük, gerçeklik ve gereklilik kazanacak" ifadesini kullandı.

Yaşanan krizlerin AB dışında ortaya çıktığını belirten Ayrault, AB'nin bu tehditlerle karşı karşıya olduğunu ve her ülkenin bundan etkilendiğini belirtti.

Haberin Devamı

FETÖ'nün darbe girişimi

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD'de yayınlanan "Farbe bekennen" programında, FETÖ darbe girişiminin, Türkiye için ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi.

Darbe girişimini en sert şekilde kınadıklarını ve mağdur olanların yanında durduklarını dile getiren Steinmeier, "Bana göre, sahneye konulmuş değil, gerçekten ciddi bir darbe girişimi oldu. Kim o geceki görüntülere bakarsa orada, Türk ordusuna, Türk vatandaşlarına ateş edildiğini biliyor olacak." dedi.

Bu olay üzerine, Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Steinmeier, "Geriye dönük bakıldığında belki gitmek gerekiyordu, en azından gidilebilirdi. Ancak olaylar hızlı gelişti. Türkiye Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Türkiye perspektifinden, darbe girişiminin ardından alınan önlemler hakkında sadece şikayet ettiğimiz, eleştirdiğimiz algılandı. Ben saldırıya uğrayanlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermemiz gerektiğini söylüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

İncirlik üssü konusu

Alman hükümetinin Alman Meclisi'nin kabul ettiği 1915 olaylarına ilişkin kararına mesafe koymasından sonra Alman milletvekillerinin İncirlik üssünü ziyaret edilmesine izin verilebileceğinin ifade edildiğinin anımsatılması üzerine de Steinmeier, "Ben bunun doğrudan bağlantılı olduğunu görmüyorum. Bunu Türk mevkidaşıma da söyledim" diye konuştu.

Türkiye'nin kolay bir partner olmadığını belirten Steinmeier, "Ancak istesek de istemesek de bu (Suriye’deki) ihtilafı yumuşatmak, yatıştırmak ve siyasi çözüme götürmek için Türkiye'ye ihtiyaç duyacağız." dedi.