Gazete Vatan Logo

Star trek gerçek oldu

Star trek gerçek oldu

NASA, bir gün derin uzayın bilinmeyen köşelerine gitmesi hayal edilen yıldız gemisine ait çizimleri tanıttı.

Fizikçi Harold White'ın 2010 yılından bu yana üzerinde çalıştığı yıldız gemisi, saniyede 300 bin kilometre hızla uzay boşluğunda ilerlemesini sağlayacak teknolojiye sahip olacak.

NASA'nın Gelişmiş İtiş Gücü Ekibi'nin başında yer alan White, yıldız gemisi hakkındaki ilk planları birkaç ay önce düzenlenen bir konferansta açıklamıştı. White bu sefer çizimleri Mark Rademaker tarafından yapılan yıldız gemisinin çizimlerini sundu.

Rademaker, yıldız gemisinin bir gün sahip olacağı teknolojiyle bağlantılı olarak tasarlandığını ve çizimleri hazırlamanın 1600 saat sürdüğünü belirtti.

BİRKAÇ SANİYEDE IŞIK YILI MESAFE
IXS Enterprise adı verilen tasarım, gerçek olursa sadece Uzay Yolu ve Yıldız Savaşları'nda gördüğümüz 'sapma hızını' gerçeğe dönüştürecek. White yıldız gemisi hakkındaki planlarını anlatırken, genel görelilik kuramına dayanacak sapma hızı sayesinde, uzayda binlerce yıl sürecek yolculukları sadece birkaç yıl içinde alabileceklerini ifade etti. White 'hız limiti diye bir şey söz konusu olmayacak' ifadesini kullandı.



White ilk olarak 1994 yılında fizikçi Miguel Alcubierre tarafından matematiksel modeli hazırlanan sapma hızı reaktöründen yola çıkarak, IXS Enterprise'ın uzay-zamanı bükerek mesafeleri kısaltabileceğini söyledi.

Sapma hızı teknolojisinin geliştirilmesi, insanlığın uzayda hayali kurulamayan noktalara erişmesini sağlayacak. NASA söz konusu teknolojinin mümkün olabileceğini savunan bir gerçek olmadığını kabul etse de, White uzay keşfinin geleceği için denemeler yapılacağını söyledi.