Gazete Vatan Logo

STA 1 Ekim’de devreye girecek

Forum’da yaptığı konuşmada Singapur ile 2014 yılında Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin başlatıldığını anlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk görüşmelerden sonra iki tarafın birbirine asla “Hayır” demediğini söyledi.

STA 1 Ekim’de devreye girecek

Forum’da yaptığı konuşmada Singapur ile 2014 yılında Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin başlatıldığını anlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk görüşmelerden sonra iki tarafın birbirine asla “Hayır” demediğini söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti: “Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi konusunda Singapur ile bir laboratuvar çalışması yapalım dedik. Singapur ile ülke olarak tarihimizin en geniş, kapsayıcı Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) görüşmeye başladık ve 2015 yılında bitirdik. Bakan olarak ilk geldiğim ülke olan Singapur, Bakan olarak başlayıp bitirdiğim ilk Serbest Ticaret Anlaşması da Singapur-Türkiye arasındaki oldu”

Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 48 civarında bir artışla devam ettiğini, bu sene sonunda tarihi bir zirve yakalanabileceğini belirterek, “İnşallah STA 1 Ekim itibarıyla devreye girecek, hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Sanayici ve iş adamlarının yatırım yapması için de STA’nın son derece önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, gerek hizmet yatırımları, gerek kamu alımları gerekse diğer sanayi alanlarındaki ürünlerin serbestçe üretilmesi ve satılabilmesi için de STA’nın önem taşıdığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Çiftçi Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’nın da STA’ya uygun olarak güncelleneceğini bildiren Zeybekci, “Bu yıl sonuna kadar bu konuda bir noktaya geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Yatırım daveti

Singapurlu iş insanlarına seslenen Zeybekci, “Halihazırda dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olan Proje Bazlı Teşvik Sistemi ile sizleri yatırıma çağırıyoruz. Yatırım için Türkiye’ye geldiğinizde her şeyi konuşabiliriz, her şeyi pazarlık edebiliriz. Sayın Başbakanımızın tabiriyle ‘Size özel ceket diker’ gibi her birinizi ayrı ayrı bu teşviklerden yararlandırabiliriz. Sizler için özel yatırım teşvik belgeleri düzenleyebiliriz” ifadelerini kullandı.