Gazete Vatan Logo

SSK ve SGK Sorgulama nasıl yapılır? Online SGK hizmet dökümü

SSK ve SGK sorgulamaları, 4A, 4B, 4C işlemleri ve hizmet dökümü alma gibi konular ülkemizde milyonlarca vatandaşı ilgilendirmektedir. Online olarak yapılabilen SGK sorgulama sayesinde SSK primleri ve tüm sigorta bilgilerine kolayca ulaşılabilir. Haberimizde bu işlemlerin nasıl ve nereden yapıldığı hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

SSK ve SGK Sorgulama nasıl yapılır? Online SGK hizmet dökümü

Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK ile SGK) sorgulamaları yapmak isteyen bir kişi, toplamda kayıtlı bulunan gün sayısını, ne kadar günün ödemesinin yapılmış olduğunu, sigortalı bir işte ne zaman çalışmaya başladığını öğrenebilmektedir. Emekli vatandaşlar alacakları emekli maaş miktarını öğrenebilirler. Bu sorgulamaların asıl amacı, normalde uzun süreler alacak işlemlerin ve uzun süreler gerektiren bilgi edinimlerinin süresini olabildiğince kısaltmaktır. Emekliler, devlet veya özel kurumlarda çalışan insanlarımız, sürekli prim gün sayısı, emeklilik zamanı gibi bilgileri kontrol etmektedirler.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

SİGORTA SORGULAMA DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sorgulamaları

Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşların en çok işlem yaptığı kamu kurumlarından biri olduğu için, internet üzerinden birçok hizmeti vatandaşlara sunmakta, vatandaşlar kurumlarda sıra beklemek yerine online yollardan işlemlerini bitirebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hem birçok vatandaşa hizmet vermesi hem de hizmet verdiği alanların çokluğu nedeniyle internetten de hizmet vermektedir. SGK borç işlemleri için resmi SGK ödeme sistemleri bulunmaktadır, bu sistemlerden mevcut borçlar da sorgulanabilmektedir. Borç sorgulama işlemleri resmi kanallar üzerinden tamamlandıktan sonra, kişi gerekli talimatları yerine getirerek SGK borçlarını ödeyebilir. SGK borç sorgulama işlemleri e-devlet kapısı üzerinden yapılabilir. E-devlet şifresi hali hazırda bulunan bir kişi, e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarasıyla sisteme giriş yaparak prim borcunu sorgulayabilir. E-devlet üzerinden ayrıca SGK prim ödemeleri de yapılabilir. Ayrıca bu işlem kredi kartı ile yapılabilir.

Haberin Devamı

SGK ile ilgili yapılabilecek işlemlerden biri de, hizmet dökümü belgesidir. Bu belgede, vatandaşların sigorta ve prim bilgileri, sigortalı olarak çalışmaya başlanılan işin giriş tarihi, çıkış tarihi, sigortalı çalışılmış gün sayısı, temel sigorta bilgileri, çalışılan dönemde görev alınan hizmetler, sigortanın yattığı aylar, çalışılan şirket veya kuruma ait bilgiler yer almaktadır. SGK hizmet dökümünü sorgulayan bir vatandaş, aynı zamanda kıdem hesaplama ve ikramiye hesaplama gibi işlemleri de yapabilir. İlgili işlemleri, SGK borç sorgulamada olduğu gibi e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile e-devlet sitesinden yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sosyal Sigortalar Kurumu Sorgulamaları

Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilgili yapılan sorgulamalar, genelde, 4A, 4B ve 4C olarak üç grupta yapılıyor. SSK sorgulamaları yapan bir kişi, ne kadar prim ödendiğini ve toplam SSK’lı gün sayısını, ayın ne kadarının ödendiğini, ne kadar emekli maaşı alındığını, emekli belgesi almayı ve adres bilgilerini güncellemeyi yapabilirler. Bunun için yapmanız gereken e-devlet girişi yaptıktan sonra gerekli bilgileri girmek.

4A sorgulamaları genel olarak, prim miktarı ve sigortalı işe başlanılan tarihi, toplam gün sayılarını ve ödenen gün sayılarını kapsar.

4B sorgulamaları ise bağkur kurumuna bağlı kişiler tarafından yapılıyor. Emekli maaşları ile ilgili yapılacak sorgulamalar ve emeklilik durumu, sigorta durumu, prim, gün ve emeklilik yaşı gibi bilgileri SSK 4B sorgulamaları ile öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

SSK 4C sorgulamaları ise, mevsimlik, part time gibi işlerde çalışan kişileri kapsar. Kişinin son çalıştığı sektör, 2000 ve 2008 öncesi ve sonrası aylık bağlanma ortanı ile sigortalı çalıştığı günler gibi bilgiler bu sorgulama sonucu edinilebilir.