Gazete Vatan Logo

SSK ve SGK Sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Emekliliği bekleyen pek çok çalışan SGK sorgulamalarını ve yatan prim gün sayılarını öğrenmek isterler. İnternet üzerinden sunulan hizmetler arasında yer alan bir uygulama da SGK sorgulama ve SSK prim gün sayısını öğrenme uygulamasıdır.

SSK ve SGK Sorgulama işlemleri nasıl yapılır?

Çalışma yaşamına katılan her birey için, onu çalıştıran işveren tarafından çalıştırılan bireyin sosyal güvenlik primleri yatırılmalıdır. Bu bireyler bir sigorta koluna dâhil edilirler ve sigortalılıklarının sonuna ulaştıklarında sigortanın edimlerinden yararlanırlar. Sigorta dallarından en bilineni SSK olarak adlandırılmasına karşın bundan başka iki sigorta kolu daha vardır. İş sözleşmesi ile çalışan bireyler SSK sigortasından yararlanırlar.

Kamu çalışanları Emekli Sandığı sigortasından yararlanırlar. Kendi hesabına ve adına bağımsız çalışanlar ise Bağ-Kur sigortasından yararlanırlar. Bu uygulama 2006 yılında çıkartılan kanundan önce geçerli olan bir uygulamaydı. 2006 tarihinde kabul edilen yeni kanun gereğince sigorta dallarının tümü Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirilmiştir. Yeni kanuna göre üç ayrı çalışma ilişkisi kuran kişiler üç farklı maddeye tabii tutuldu ve kanun düzenlemesi gerçekleştirildi. Bu düzenlemeye göre iş sözleşmesi ile çalışanlar 4A, kendi hesabına ve adına bağımsız çalışanlar 4B ve kamu memuru olarak çalışan bireyler ise 4C maddelerine tabi tutulmuşlardır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

SİGORTA SORGULAMA DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır

Sigortalılık ilişkisi çalışan bireyleri, çalıştıkları süre boyunca hastalık, geçici iş göremezlik, kalıcı iş göremezlik ve kadın çalışanlar için analık gibi durumlarda güvence altına almıştır. Sigortalılık ilişkisi çalışan bireyleri ise çalışma yaşamlarından sonra da güvence altına alır. Bu durumlar ise malullük, yaşlılık ve ölümdür. Malul olmaları durumunda ve yaşlılık diye adlandırılan emekli olmaları durumunda; çalışmadıkları için ekonomik gelir elde edemeyeceklerinden sosyal sigorta ilişkisi devreye girer ve onları güvence altına alır. Ölüm durumunda ise ölen bireyin yakınlarına ekonomik güvence sağlar.

Tüm bu bilgiler ışığında soysal güvenlik sigortaları ve ödenmesi gereken prim ödeme gün sayıları çok önemli bir hal almaktadır. Çalışan bireylerin sigorta kontrollerini ve sigorta primlerini öğrenmeleri gerekmektedir. Bazı durumlarda ise kayıt dışı istihdam kapsamında sigorta yapılacağı sözü ile çalıştırırken fakat sigortası yapılmayan çalışanların da mağduriyetleri söz konusudur. İşte tam da bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sigortalıların SGK sorgulamalarını yapmaları, sigorta prim gün sayılarını öğrenmeleri ve kendisinden habersiz sigortasız çalıştırılan bireylerin mağduriyetlerini engellemek için adımlar atmıştır. Artık günümüzde bu sorgulamaları yapmak çok kolay hale getirilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sorgulamaları Uygulamaları

Çalışanların SGK sorgulamalarını yapmaları, sigorta prim gün sayılarını öğrenmeleri ve kendisinden habersiz sigortasız çalıştırılan bireylerin mağduriyetlerini engellemek adına birçok sorgulama yöntemi geliştirilmiştir. Bu sorgulamaları yapmak isteyen çalışanlar sorgulamalarını en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden, E-Devlet üzerinden ya da Alo 170 hattından gerçekleştirebilirler.

Sorgulamalarını Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yapmak isteyen insanların en yakın Kurum şubesine gitmesi yeterli olacaktır. Kurumda çalışan uzmanlara durumlarını anlatabilir, gerekli sorgulamaları yapabilir, istedikleri belgeleri alabilir ve sosyal korumalarına ilişkin talepte bulunabilirler.
Sorgulamaların Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden yapılabilmesi için https://uyg.sgk.gov.tr internet sitesi üzerinden açılan ekrana TC kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus ili ve doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.

Sorgulamalar ALO 170 numaralı Sosyal Güvenlik Kurumu hattı üzerinden de yapılabilmektedir. Bu hat üzerinden konuşacağınız çağrı merkezi temsilcisi ile paylaşacağınız bilgiler doğrultusunda gerekli sorgulamaları yapabilirsiniz.

Sorgulamalarını E-Devlet üzerinden yapmak isteyen bireylerin önceden PTT şubelerine giderek belli bir ücret karşılığı TC kimliklerine atanan E-Devlet şifresi almaları gerekmektedir. Şifre ve TC kimlik numarası girilerek https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine ulaşılabilir. Giriş yapılan bu sistemde birçok Sosyal Güvenlik Kurumu sorgulaması yapılabilir.

E-Devlet sistemi üzerinden ister hizmet sözleşmesi ile çalışan 4A’lı, ister kendi adınıza ve hesabınıza bağımsız çalışan 4B’li isterseniz de kamu memuru olarak 4C’li çalışın tüm sorgulamalarını yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden sorgulama yapabileceğiniz ve alabileceğiniz hizmetler şu şekildedir; SGK tescil ve hizmet dökümü, işe giriş bildirgesi, işten çıkış bildirgesi, geçici iş göremezlik ödeneği görme, ilaç kullanım süresi sorgulama, muayene katılım payı sorgulama, optik çam ve çerçeve sorgulama, emekli olunacak tarihi sorgulama, emekli aylığı, emekli aylığı kesintileri, emeklilik kaydı, emekli aylığı ödemeleri, emekli aylığı banka ve adres değişikliği, tedavi bilgileri sorgulama, hekim sorgulama, Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulama, Genel Sağlık Sigortası tescili sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu evrak takibi…

Haberin Devamı