Gazete Vatan Logo

SSK prim sorgulama işlemi nereden yapılır?

Günümüzde internet teknolojilerinin yaygınlaşması sayesinde artık her işlem rahatça yapılabilmekte. Bu sayede bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarına bile gitmelerine gerek kalmadı. SSK SGK sorgulama, işe giriş işlemleri, SSk prim sorgulama gibi işlemler hakkındaki detaylı bilgiye haberimizde ulaşabilirsiniz.

SSK prim sorgulama işlemi nereden yapılır?

Günümüzde emekli sandığı, SSK ve bağ kur gibi sosyal güvenlik sistemleri birleşmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmuştur. Yani artık SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tüm sosyal ve toplumsal güvencelerin ortak bir çatısı haline gelmiştir. Bunun yanı sıra tüm hizmetler ve işlemler de yine bu ortak çatı altında birleştirilmiştir. Bu sistem sayesinde artık işlemler daha hızlı ve düzenli bir hal kazanmıştır. Ayrıca küreselleşmenin ivme kazanması ve internet teknolojilerinin de bu doğrultuda yükselmesi sayesinde artık SSK ya da SGK sorgulama, işe giriş belgesi ve iş çıkış bildirgesi alma gibi işlemler internet üzerinden kolayca gerçekleştirilebilir.

Tüm bu unsurların gerçekleştiği belge ise hizmet döküm ya da gün döküm belgesi adıyla ülkemizde bilinmektedir. Bu doğrultuda hizmet dökümü ya da gün dökümü SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan ve bu kurumda kaydı olan herkesin alabilecekleri bir belgedir. Hizmet döküm belgesi kişilerin sigorta ve prim bilgilerini içinde barındırmaktadır. Ayrıca hem 4A ve 4B hem de 4C olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yerini alan herkes bu belgeye sahip olabilmektedir. Hizmet ya da gün döküm belgesinde kişinin temel olarak nitelendirebileceğimiz sigorta bilgileri yer almaktadır diyebiliriz. Kişinin çalışmaya başladığı ilk tarihten itibaren sigorta bilgileri bu belgeye kaydedilmektedir. Aynı zamanda kişinin hayatı boyunca girdiği işlerin işe giriş ve çıkış tarihleri de yine aynı şekilde hizmet döküm belgesine kaydedilmektedir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!


SİGORTA SORGULAMA DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Tüm bunların yanı sıra hizmet ya da gün döküm belgesinde kişinin kaç gün boyunca sigortalı olarak çalıştığı ya da yılın hangi aylarında sigortalı olarak çalıştığı da yer almaktadır. Ayrıca kişinin hangi iş yerlerinde ya da işletmelerde çalıştığı bilgisi de yine hizmet döküm belgesinde bulunmaktadır. Sosyal Sigorta Kurumu kapsamında yer alan hizmet ya da gün döküm belgesi pek çok yerde kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi SGK prim borcu sorgulama işlemidir. Ayrıca kişi hizmet döküm belgesi sayesinde ne zaman ve hangi tarihte emekli olacağını da rahatlıkla öğrenebilir. Ayrıca kişi yine bu belge sayesinde emekli maaşını hesaplayabilir. Bunun yanı sıra kıdem tazminatı sorgulama ve hesaplama işlemi ile vize alma işlemleri gibi durumlarda da yine hizmet ya da gün döküm belgesi sorgulanabilir.

Hizmet Dökümü Nereden Alınır?

Kişilerin hemen hemen her yerde kullanabildiği hizmet ya da gün döküm belgesi almanın birçok yolu bulunmaktadır. Bu bağlamda baktığımızda, hizmet döküm belgesi daha önceki zamanlarda Sosyal Güvenlik Merkezi’nin resmi internet sitesi olan ESGM aracılığıyla alınıyordu. ESGM aracılığıyla alınan hizmet döküm belgesi için pek çok bilgi girilmesi gerekmektedir.

Kişinin TC kimlik numarası, doğum tarihi, cilt numarası ve kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il bilgisi gibi bilgileri vermesi gerekiyordu. Ancak bu sistemin fazla ayrıntılı olması ve artık internet teknolojilerinin yaygınlaşması sayesinde hizmet ya da gün döküm belgesi E- Devlet üzerinden de rahatlıkla alınabilmektedir. Hatta E- Devlet nedeni ile ESGM sitesi de kapatılmış oldu. Bu sayede E- Devlet sistemi üzerinden ayrıntılı bir biçimde hizmet ya da gün dökümü belgesi alınabilir. E- Devlet sistem, üzerinden hizmet döküm belgesi almak isteyen bir kişi, öncelikle E- Devlet sisteminin her uygulaması gibi şifre almak zorundadır. Ancak şifre ile sisteme giriş yapılabilmektedir. E- Devlet şifresini ise kişi kendisine en yakın PTT şubesinden alabilmektedir.

E- Devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile sisteme giriş yaptıktan sonra ise Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki “Hizmet Dökümü Alma” bölümünden çok rahat ve pratik bir biçimde hizmet ya da gün döküm belgesini alabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra ise kişi almış olduğu hizmet ya da gün döküm belgesi ile kaç yıl çalışmış olduğunu, hangi aylarda ne kadar prim yatırıldığını, prim borcu var ise ne kadar olduğunu rahatlıkla görebilir. Ayrıca yine bu belge sayesinde emeklilik tarihini kolayca hesaplayabilmektedir.

Haberin Devamı