Gazete Vatan Logo

SSK'lılar borçlanarak erken emekli olabilir

Kanunda çerçevesi belirlenen bazı SSK'lılar geriye dönük borçlanma yoluyla erken emekli olabiliyor. Bu haktan faydalanabilecek olanlar ise erkekler için askerlik, kadınlar için doğum, hizmet ihyazı ve yurtdışı borçlanması yaparak erken emekli olabiliyor

SSK'lılar borçlanarak erken emekli olabilir

Doğum borçlanması sigortalı işe başlama tarihinden sonra doğan 3 çocuk için geçerli. Bu durumdaki kadın 6 yıl doğum borçlanması yapabilir. Sigortalı kadının doğumdan önce çalışmış olması, doğumdan sonra adına prim yatırılmamış olması, çocuğun yaşamış olması gerekiyor. Bir çocuk için 2016 yılında doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalılar 12.643 lira, en fazla 82.216 lira arasında ödeme yapabiliyor.

Yurtdışı borçlanması

Yurtdışında kalınan süreler için asgari ücrete endeksli borçlanma sistemi uygulanıyor. Şu anda geçerli olan borçlanma miktarı günlük olarak en az 17.56, en fazla 114.19 lira. Örneğin yurtdışında kaldığı sürelerden 3600 gün borçlanacak bir kişi en az 63.216 en fazla 411.000 lira ödemek zorunda. Ne kadar yüksekten ödenirse emekli maaşı da o kadar yüksek oluyor. Borçlanılacak süreyi de kişi kendi belirliyor.

Her doğum 2 yıl kazandırır

Yasaya göre; sigortalı olan tüm kadınların doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Bu hakkı kullanan kadınlar belli bir ücret karşılığı eksik primlerini tamamlayıp ferken emekli olabiliyor. Doğum borçlanması üzerinde çok konuşulur fakat detayları pek bilinmez. Doğum borçlanması isteyen kadının borçlanma talep dilekçesini doldurması ve kimlik fotokopisini eklemesi yeterli. Başvuru sosyal güvenlik il müdürlüklerine yapılıyor. Kanunda çerçevesi belirlenen bazı SSK'lılar geriye dönük borçlanma yoluyla erken emekli olabiliyor. Bu haktan faydalanabilecek olanlar ise erkekler için askerlik, kadınlar için doğum, hizmet ihyası ve yurtdışı borçlanması yaparak erken emekli olabiliyor.

Haberin Devamı

Sınırlı ama var

Çalışan çalışmayan, sigortalı olan olmayan ve henüz emeklilik hakkını da elde etmemiş olan birçok kişi, geriye dönük sigorta/prim süresi boşluklarını doldurma tamamlama ve prim günü olarak saydırma imkanı olup olmadığını merak ediyor ve soruyor. Ancak, zaman zaman kısa süreli olarak bazı kanunlarla getirilen hak ve imkanlar dışmda, şu anki mevzuata göre geriye dönük olarak boşlukları doldurma imkanları sınırlı.

Toptan ödemeyle

Geriye dönük borçlanma sadece kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda mümkün. Hizmet borçlanması yapılabilecek durumların başında; yurtdışında kalman sürelerin borçlanması, erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar içinse doğum borçlanması geliyor. Hizmet ihyası, (toptan ödeme . şeklinde ödediği primleri geri almış kıŞinin bunları geri ödeyerek hizmetlerini canlandırması) şeklinde olabiliyor.

Haberin Devamı

Dava açmak mümkün

Hizmet tespit davası ise SSK kapsamında çalışmış olan kişinin, çalıştığı işyerinden hiç sigortalı gösterilmemiş yani sigortasız (kayıtdışı) çalıştırılmış ya da sigortası eksik gösterilmiş olan kişinin, hizmet tespit davası açarak sigortalı bildirilmeyen çalışmalarını mahkemeden tespit ettirmesidir. Belirtilen yollara, sigortalı vefat etmişse hak sahibi olan eşi, çocuğu veya anne babası da başvurabilir. (Posta Gazetesi)