Gazete Vatan Logo
Magazin Spida Bifina hastalarına tam teşekküllü merkez

Spida Bifina hastalarına tam teşekküllü merkez

İstanbul Bilim Üniversitesi Grup Florence Nightingale Hastaneleri, Spina Bifida Uygulama ve Araştırma Merkezi açıldı. Merkez, SGK güvencesinde olan her çocuğa ücretsiz hizmet verip, sağlık kontrollerini sağlayacak.

İstanbul Bilim Üniversitesi tarafından kurulan Spina Bifida Araştırma ve Uygulama Merkezi, Spina Bifidalı bireylerin beden ve ruh sağlığına yönelik yaşam kalitelerini yükselterek her türlü sağlık hizmetini ortak bir çatı altında vermek üzere hizmete açıldı. Merkez, Spina Bifidalı birey ve ailelerin toplumla birleşen bir yaşam kurabilmeleri için bireysel takip ve tedavilerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırma ve uygulamaya yönelik teknolojik açıdan donanımlı Ar-Ge projeleri yapmayı hedefliyor.

Ömür boyu sürüyor

Ömür boyu süren bir hastalık olan Spina Bifida hastaları yaşamları boyunca defalarca hastanelere gitmek, sayısız müdahale, ameliyat ve tetkiklere ihtiyaç duyuyor. Bu çok zahmetli bir sürece çoğu hasta ve hasta yakını dayanamayarak bir süre sonra tedaviyi bırakıp hastalığın sonuçlarını bekliyor. Hastalığın takibinde gerekli unsurlar çoğu zaman aynı hastane bünyesinde bulunmadıından, bu durum zorlu süreci de ağırlaştırıyor. Ülkemizde bu ve benzeri yaşam boyu süren hastalıkların tedavisi için özel merkezlere ihtiyaç bulunuyor.

Haberin Devamı

Bu hastalık önlenebilir mi?

Gebelikten en az 3 ay sonra başlanacak folik asit vitamin desteği ve gebelik sonrası 3 ay devam edilmesi hastalığın gelişimini 7 kat azaltabilmektedir.

Tedavisi var mıdır?

Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmamaktadır. Temel olarak hastalığın sonuçları tedavi edilmeye çalışılır. Yani eğer bacak hareketleri varsa onların korunması ve güçlendirilmesi hedeflenir. Mesane bozukluğu varsa bu durumun böbreklere olumsuz etki vermemesi sağlanır. Beyinde su toplanması olursa buna yönelik girişim yapılır. Hastalar uzun süren beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, çocuk ortopedisi, fizik tedavi gibi branşları içine alan bir tedavi süreci yaşar.

Çocuklarda düzenli sağlık kontrolü şart

Haberin Devamı

Spina Bifida (açık omurga) hastalığı ülkemizde 1000 canlı doğumda 2 sıklığında görülen bir durum. Bu hastalıkta omurga gelişiminde ortaya çıkan bir sorun nedeniyle omurilik kanalı açık kalır ve beynimizle diğer organları bağlayan ana sinirimiz olan omurilik, bu açıklıktan dışarı çıkar. Anne karnında anne suyu ile teması sonucu sinirler ve omurilikte harabiyet oluşur. Sonucunda bacaklar, mesane gibi organlarda işlev bozuklukları ortaya çıkar ve bedensel engel oluşturur.