Gazete Vatan Logo

Spekülatif talebi azaltır

TL uzlaşmalı döviz ihalelerini olumlu bulan DenizBank Genel Müdürü Ateş, kur riski için ek imkan sağladığını belirtirken, Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, “Spekülatif döviz talebini azaltır” dedi

Spekülatif talebi azaltır

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TL uzlaşmalı döviz işlemlerinin, uzun süredir tartışılmakta olan ve Merkez Bankası tarafından da yakından takip edilen yaklaşık 212 milyar dolar tutarındaki reel sektör döviz açık pozisyonunun yönetilmesi bağlamında atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

Mevcut açık pozisyonların piyasada var olan talep ve volatilitenin nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Ateş, “Bu mekanizma ile firmalara taşımakta oldukları kur riskini yönetebilmeleri için ilave bir imkan sağlanmış oluyor. Bu yöntemin firmalar açısından bir avantajı, fiziksel takasa gerek duyulmadan nakit uzlaşmanın direkt TL üzerinden yapılabiliyor olması” dedi.

Hakan Ateş, DenizBank olarak şirketlere özellikle döviz riskinin hedge edilmesine yönelik yıllardır çeşitli olanaklar sunduklarını aktararak, TL uzlaşmalı döviz işlemleri ile ilgili olarak da müşteri tabanlarıyla gerekli iletişime başladıklarını ve ilk tepkilerin oldukça olumlu olduğunu ifade etti.

Müşteriler ilgilendi

Müşterilerle iletişimlerindeki geri bildirimlere göre mekanizmanın ciddi bir talep göreceğinin ön sinyallerini aldıklarını belirten Ateş, şunları kaydetti: “TCMB’nin oyun kurucu olması ve hedef firmaların da bu mekanizma ile Merkez Bankası’na bankalar kanalıyla da olsa ulaşabiliyor olmaları önemli. İşleyişin TL üzerinden nakit uzlaşma doğrultusunda düzenlenmesi, firmaların sahip olacakları ciddi bir esneklik. Sonuç olarak, döviz açık pozisyonu taşımakta olan firmalar, bu yöntem ile bizzat TCMB kanalı ile vadeli piyasalarda risk yönetim süreçlerinde derin ve regüle ilave bir imkana daha kavuşuyor.”

Haberin Devamı

Oynaklığı önler riskleri azaltır

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, TL uzlaşmalı vadeli döviz ihalelerine serbest kur rejimine sahip ülkeler olan Brezilya, Meksika ve Peru’da görüldüğünü kaydetti. Erbil, şöyle devam etti: ”TL uzlaşmalı vadeli işlemler, reel sektörün kur riskini daha düşük maliyetle yönetmesini sağlayarak oynaklığı ve spekülatif döviz talebini azaltacak. Mevcut durumda reel sektör, oynaklığın ve değer kaybının yüksek olduğu zamanlarda değer kaybının daha da artacağı beklentisiyle yakın dönemlerdeki döviz ödemelerinden daha yüksek miktarda döviz alabiliyordu. Bu da kurda daha da fazla yükselişe sebebiyet veriyordu. İhaleler, bu öne çekilmiş talebin önüne geçerek oynaklığı ve kurdaki aşırı değer kayıplarını sınırlayacak.”

Haberin Devamı