Gazete Vatan Logo

Sözlü müdahale artı güçlü iletişim

G20 toplantısı için gittiği Arjantin’de kurun tansiyonunu düşürecek çok önemli mesajlar veren Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, dün de ‘ortak akıl’ konusunda ilk adımı attı. Ekonomistler ve akademisyenlerle istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Sözlü müdahale artı güçlü iletişim

G20 toplantısına katılmak için gittiği Arjantin’de kamuoyuna çok önemli mesajlar veren ve bir anlamda ‘kur’a sözlü müdahalede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün de söz verdiği gibi istişare toplantılarının ilkini gerçekleştirerek yeni dönemde iletişimin öne çıkacağını gösterdi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) en büyük silahının güçlü iletişimi olduğu bilinirken, Türkiye’de de benzer bir durum ortaya konması için yeni dönemde ilk adım atıldı. “Ekonomi politikalarımızı ortak akıl ile oluşturacağız. Herkesin aklına ihtiyacımız var” diyen Bakan Albayrak, bunun sözde kalmayacağını göstererek piyasalara yeni mesaj verdi. Dün Dolmabahçe’de gerçekleştirilen toplantı bir ilk olurken, bundan sonraki dönemde piyasalara rağmen kararlar alınmayacağının sinyali oldu.

Borç yönetilebilir düzeyde

Ekonomist, bankacı ve köşe yazarlarıyla biraraya gelen Albayrak, güncel gelişmelerle ilgili görüş ve önerileri dinledi. Toplantıda yer alan bir katılımcı, “Albayrak daha çok bizim görüşlerimizi dinledi” dedi ve ekledi: “Bakanlık sayısının azaltılması sonrası kurumlar arası koordinasyonun artırılmasını sağlayacağını, ekonomide tek sesliliğin önemini ve Orta Vadeli Programın hazırlıklarından ve belki isminin değişebileceğinden bahsetti.”

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, katılımcılarla Bakan Albayrak arasında geçen konuşmalarda ağırlıklı olarak ortodoks politikalarının konuşulduğunu, bunun da olumlu olduğunu söyledi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Sağman da toplantıda cari açığa ilişkin önlemlerin ve özel sektör borcunun gündeme geldiğini kaydetti. Sağman’ın aktardığına göre Albayrak, özel sektör borçlarının yönetilebilir olduğuna dikkat çekti.

Herkesin aklına ihtiyacımız var
Bakan Berat Albayrak, geçen hafta sonu G20 toplantısı için Arjantin’e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz piyasayla kavga ederek değil, kazan kazan ilişkisine dayalı hep birlikte bir güçlü bir iletişimle yürüyeceğiz. Açık ve şeffaf olacağız” açıklamasını yapmıştı. Albayrak, şu mesajları vermişti: “Biz yeni dönemin çalışma yöntemini çok daha güçlü ve dinamik bir bakış açısıyla kurgulayacağız. Özel sektörden profesyonellerle desteklediğimiz güçlü bir ekiple yürüteceğiz. Tüm paydaşları dinleme süreci başlatacağız. Akademik camiayı, ekonomi yazarlarını, medyadaki isimleri periyodik toplantılarla dinleyeceğiz. Çünkü ben hep şuna inanıyorum: Akıllı olan aklını daha akıllı olan başkalarının da aklını kullanır. Herkesin aklını kullanmak lazım, herkesin aklına ihtiyacımız var.”
Katkılarla yol haritamız ortaya çıkacak
Bakan Berat Albayrak, Dolmabahçe’de gerçekleştirilen toplantıyı sosyal medya hesabından değerlendirdi. Albayrak, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Akademisyenlerimiz ve ekonomistlerimiz ile ekonomi alanında hayata geçirmemiz gereken politikalara ilişkin verimli bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bu gibi toplantıları düzenli hale getirerek her kesimden alacağımız katkılar ile yol haritamızı ortaya çıkaracağız” dedi.
Dolar/TL 4.73’ü gördü
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın G20 zirvesinde verdiği mesajlar ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi artırabileceği beklentilerinin güçlenmesiyle TL, dolar karşıssında dün yüzde 1 değer kazandı. Geçen haftayı 4.78 seviyesinden kapatan dolar/TL, 4.73’e kadar geriledi. Borsa İstanbul da yüzde 1.30 yükselerek 95 bin 305 puana çıktı.

Haberin Devamı