Gazete Vatan Logo
Magazin Sözlerimle etki bıraktım

Sözlerimle etki bıraktım

1997 yılında çıkan ölümsüz şarkılardan biridir; ‘Ben Ölmeden Önce’. Şarkıyı seslendiren Fatih Erdemci ise 1999 yılından beri müzik sektöründen uzak bir hayat yaşamaktaydı. Şarkıcı geçtiğimiz günlerde ise uzun sessizliğini bozdu ve “Kapılar” albümü ile hayranlarının karşısına çıktı. Bu albümü ile besteci kimliğini de ön plana çıkaran Erdemci ile uzun sessizliğini konuştuk.

Sözlerimle  etki bıraktım

Ben Ölmeden Önce’nin üzerinden 20 yıl geçmiş. Aradan geçen bunca yıl neler yaşandı hayatınızda? Müzikten kopmanın sebebi ne oldu?

“Yaşamak Zor” albümü sonrasında bağlı olduğum plak şirketi kapandı ve yeteri kadar tanıtım yapılamadı. Albüm başarılı olduysa da konser ve benzeri performansları takip edecek kimse olmadığından istemeyerek müzikten uzaklaşmak durumunda kaldım. Bir süre ara verdikten sonra çeşitli mekanlarda performanslara yeniden başladım.

Ben Ölmeden Önce şarkısı hala çoğu insanın en sevdiği şarkılardan biri. Ölümsüz olmasının sebebi nedir sizce?

Sanırım bıraktığı en büyük etki sözleri. Çünkü büyük bir pişmanlığı anlatmakla başlayıp umudu vurguladıktan sonra isyanı dile getiriyor. Yani insanın çalkantılı bir döneminde başından geçenlerin tümünü yaklaşık 5 dakika içerisinde ortaya koyuyor ve bunu güçlü armonik alt yapıyla isyanın evrensel müziği olan rock ile sunuyor. Bir başka açıdan da sözlerin ana fikri dinleyiciye ilginç geliyor diye düşünüyorum. Biri var “öldüm ve bu benim hikayem” diyor.

Haberin Devamı

Besteci ve söz yazarı kimliğinizi nasıl yorumluyorsunuz?

Besteci olarak bu işe bakışım biraz farklı. Benim derdim temel olarak müzikle bir ideolojiyi kendi fikrimce yaymak ya da benimsetmek değil. O nedenle şarkılarımda daha çok kendimden bahsederim. Kendimi anlatırım. Ya da çok yakınımdaki birine seslenirim; bazen de fısıldarım. Şarkıyı söze boğmak gibi bir derdim olmadı hiç. Çünkü müzik çoğu zaman sözsüz de olsa çok fazla şey anlatır. Dolayısıyla hazır bir anlatıma beste yapmayı ya da hazır bir sözel ifadeye beste yapmayı tercih etmiyorum. Kapılar albümü de bu çerçevede oluşmuş bir çalışma.

Yeni albüm için cesaretimi topladım

‘Kapılar’ albümünü yapmaya nasıl karar verdiniz? Şarkıların yazım aşaması, yaratım süreci nasıl geçti?

Albüm yapma fikrinden önce de sahnede yeni bestelerimi söylüyordum. Karar verince de sahnede şarkıları olgunlaştırmak fikri doğdu. Böylece birinci elden bir eleme durumu kendiliğinden oluştu. Sahne acımasız bir mecradır. Neyin iyi neyin vasat olduğu çabucak belli olur. Cesaretimi her defasında toplayıp bazen şarkıları yeniden düzenleyerek ya da tonunu değiştirerek müzisyen yol arkadaşlarımla birlikte çaldık, karar verdik. Bu yöntem çok yararlı oldu.

Haberin Devamı

Albüm kayıtlarında ve aranjelerde de çok önemli isimlerle çalıştınız, bu isimleri nasıl bir araya getirdiniz?

Albüm yapmaya karar verdiğimde, öncelikle şarkıları sahnede çalarak olgunlaştırmaya karar vermiştik. Bu amaçla müzikal dünyasına güvendiğim yol arkadaşlarımla birlikte çalıştık. Stüdyo aşamasında ise Akın Eldes, Pamela Spence bana eşlik etti. Besteci ve orkestra şefi Murat Cem Orhan düzenlemeleri yaptı. Canlı performaslarda ben ve diğer grup arkadaşlarım çaldık. Bir araya getiren müzikal olarak kalıcı ve değerli işler üretebilme fikri.