Gazete Vatan Logo

Soyer ve Denktaş Lokmacı'da inceleme yaptı

Lefkoşa'nın kuzey ve güney çarşılarını birbirinden ayıran Yeşil Hat'ta uzun bir süredir gündemde bulunan Lokmacı Barikatı'nda, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kutlay Erk, bakan ve milletvekilleri incelemelerde bulundu

Sınırın barikat bölgesindeki kuzey duvarı tamamen yıkılmış durumdayken, Güney Kıbrıs'taki duvarda yapılan inceleme gezisini çok sayıda Rum basın mensubu da izledi. Gezide Soyer, Rum lideri Tasos Papadopulos'a mesaj gönderdi ve "Aramızdaki uçurumları köprüyle birleştirelim" dedi. İnceleme gezisinde Güney Kıbrıs'a çiçekler atıldı ve barış mesajı verilmeye çalışıldı.

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer Lokmacı Barikatı'ndaki KKTC'ye ait bölümde basına açıklamada bulundu. Sınır kapısında, KKTC yönetimi tarafından yapılan köprünün, Güney Kıbrıs tarafından tepkiyle karşılandığına dikkat çeken Soyer, köprünün iki toplum arasındaki uçurumu birleştireceğini söyledi. Soyer, "Sayın Papadopulos diyor ki, aramızda uçurum var, bu uçurumları köprüyle kuracağız, o nedenle bu köprü bu noktada bir sembol. Bu çerçevede işbirliğinin ve aralardaki mesafeleri, insanların birbirine ulaşabilmesi için bir araç. Bu köprüyü gerekçe göstererek çözümü ve teması engellemek noktasından geri durulması gerekiyor" dedi.

ÇATIŞMALARIN SEMBOLÜ YIKILSIN
Soyer açıklamasında, Lokmacı Barikatı'nın, Kıbrıs sorununda yıllarca süren toplumsal çatışmaların, Ada'da meydana gelen bölünmelerin ve diğer tüm acıların sembolü durumunda olduğunu belirtti. Soyer, barikatın, 1958-59 yıllarında, dönemin İngiliz sömürge yönetimi tarafından tel örgülerle kesildiği yer olduğunu belirtti.

Başbakan, Lokmacı Barikatı'nın, 1963'te Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, iki toplumlu yapısını ortadan kaldırmak için gündeme gelen saldırılar nedeniyle, Kıbrıs Türk halkının kendini saldırılardan korumak için oluşturduğu en önemli geçit noktası olduğuna işaret etti. Barikatın, bölünmenin, karşılıklı çatışmanın sembolü olmuş bir nokta anlamına geldiği de vurguladı.

Bu sınır noktasındaki duvarın, kalıcı ve çatışmanın sembolü durumuna geldiğini belirten Başbakan Soyer, Kıbrıs Türk halkının çözüm, barış, işbirliği ve kendi siyasi eşitliğine ulaşmak amacıyla çalışmalar başlattığını yineledi. Duvarı, eski Doğu-Batı Berlin arasındaki Brandenburg Kapısı'na benzeten Başbakan, "Kaldırılmasına karar verildi. Kıbrıs Türk halkının bu duvarları yıkarak bu anlamda eşitlik temelinde, Kıbrıs Türklerinin istekliliğini ortaya çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

GEÇİŞ DÖNEMİ GEÇİDİ
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş da, sınırda yaptığı incelemelerde köprünün geçiş dönemi geçidi olarak yapılmasının kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu söyledi. Denktaş, iki engel gördüğünü belirtti. Serdar Denktaş, "Gördüğüm engellerden birincisi BM Barış Gücü. BM Barış Gücü'nün amacı bu kapının açılmasına yardımcı olmakken, bugün görüyoruz ki oraya yaklaşmamıza engel oluyorlar. İkincisi, karşı duvarın üstünde tünemiş olan ve bizi uzaktan izlemeye çalışan Rum gazeteciler. O duvar öyle ya da böyle kırılır, esas önemli o duvarın üstünde tünemiş olanların beynindeki duvardır, beyinlerindeki duvarı yıksalar göreceklerdir, karşılarında kendileri kadar eşit bir halk var, karşılarında kendileri kadar bu adanın sahibi bir halk var ve bu halk kendileriyle çözüm için uğraş vermekte" diye konuştu.

Denktaş, duvarın erken yıkılması durumunda çözüme ulaşılacağını, yıkılmaması durumunda ise Ada'daki bölünmüşlüğü Rumların kalıcılaştıracağınını da belirtti. Ada'da bir çözümün gerçekleşmemesindeki en önemli yardımı uluslararası camianın yaptığını belirten Denktaş, uluslararası camianın Rumlara Ada'nın kuzey bölümünde hiçbir yetkileri olmadığını söylemediklerini de vurguladı.

ULUSLARARASI CAMİAYA MESAJ
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, uluslararası camiya seslendiğini belirttiği açıklamasında, "Ben buradan bu çözüm köprüsünden uluslararası camiaya sesleniyorum. Ada'nın iki sahibine eşit davranmazssanız, şu anda Kıbrıs Türklerinin haklarını işgal etmiş olan Kıbrıs Rum Yönetimi Ada'da bir çözüme yaklaşmayacak. Çözüm istiyorsanız, her iki tarafa eşit davranmayı ilke haline getrieceksiniz" ifadelerini kullandı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Kutlay Erk de, belediyenin bölgede çalışmalar yaptığını vurguladı. Erk, bölünmüş bir şehirde yaşamamayı çok arzu ettiğini belirtti ve halkın da destek verdiğini söyledi. Bu bölünmüşlüğün, Kıbrıs Türklerinin tercihi olmadığını yineleyen Erk, bu sınır kapısın açmayı hedeflediklerini vurguladı.

Rumların iddia ettiği gibi, sınır kapısında askeri avantaj elde edilecek hiçbirşey olmadığını; varsa askerler için dezavantajların bulunduğunu söyledi. Sınırdaki askerin gözetleme noktalarını iptal ettiğini, mevzilerin ve duvarların kaldırıldığını vurgulayan Erk, sınırda devriyenin bulunmadığını belirtti. İddia edildiği gibi bir askeri üstünlük durumunun bulunmadığını kaydeden Kutlay Erk, bu konunun iyi değerlendirilip konuya farklı bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı