Gazete Vatan Logo

Sosyalist partide taciz skandalı

Sosyalist Demokrasi Partisi'nde “cinsel taciz’’ skandalı baş gösterdi. Skandal beraberinde istifaları da getirdi. 229 kadın ile Türkiye’nin yaşayan en yaşlı sosyalisti Mihri Belli partiden istifa etti.


Onursal başkanlığını DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın yaptığı Sosyalist Demokrasi Partisi'nde (SDP) yaşanan “cinsel taciz” iddiaları partiyi böldü. 93 yaşındaki "en yaşlı sosyalist" Mihri Belli partiden ayrıldı. Genel Başkanlığı’nı Filiz Koçali’nin yaptığı SDP içinde bir süredir tarafların da kabul ettiği ve giderek derinleşen bir kriz yaşanıyor. Edinilen bilgiye göre, daha önce ÖDP’den ayrılarak SDP’yi kuran bir grup kendi içinde de ayrıldı. İddialara göre SDP’nin eski Genel Başkan Yardımcılarından olan bir isim, partili iki kadına cinsel tacizde bulundu. Şikayet üzerine de disiplin kurulu tarafından partiden uzaklaştırıldı. Ancak, daha sonraki süreçte yeniden partiye çağrılması bardağı taşıran son damla oldu. Bu ismin affa uğrayarak geri dönmesi üzerine SDP üyesi 229 kadın istifa etti.


ŞATO TUZ BUZ OLDU

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir toplantıda buluşan SDP’liler konuyu enine boyuna tartıştı. Partide önemli isimler arasında yer alan Mahir Sayın, “Güya biz ÖDP’den ve o ayrılmadan ders çıkarmıştık. Güya biz ayrılmaları değil, birleşmeleri tartışacaktık. Ama gördük ki basit bir cinsel taciz, oluşturduğumuz şatoyu tuz buz etti” diyerek 229 kadının istifasına destek verdi. Sayın, buluşmadan sonra SDP ile yollarını ayırdı.

SDP yönetimi yaşananları doğrularken, 229 kadının ayrılma gerekçesinin doğru olmadığını açıkladı. Sadece cinsel tacizle suçlanan ismin partiye geri çağrılmadığını, bu süreçte partiden ayrılan tüm üyelerin geri çağrıldığını ve kararın “kişiye özel” olmadığını savunan yönetim, “Teamüllerimiz gereği her ne gerekçe ile olursa olsun bizlerden ayrılan tüm üyelerimizi sorun ne ise tartışmak ve çözüm bulmak adına çağırırız. Tartışılan isim için de yargılanması yoluyla hukuki yaptırım yolları açıktır” açıklamasında bulundu.


BELLİ DE İSTİFA ETTİ

Partide bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye’nin yaşayan en eski komünistleri arasında yer alan Mihri Belli de partiden istifa etti. Belli, istifasında olaya atıfta bulunarak, “Söz konusu olaya ‘taciz’ diyenler ile ‘teklif’ diyenler ikiye bölündü. İkisi de Arapça olan bu iki sözcük birbirinin karşıtı değildir. Teklifin taciz anlamında anlaşılıp anlaşılmaması, teklifin ne maksatla yapıldığına bağlıdır. Bugün açıkça görülüyor ki işin bölünmeye kadar vardırılması sonu sonuna partinin başarısız politik faaliyetini gizlemeye yaramaktadır” dedi. Belli’nin yarım yüzyıllık “yol arkadaşı” eşi Sevim Belli ve partide önemli görevler alan Mustafa Kemal Kaçaroğlu, Seyfi Öngider, İrfan Cüre, Hasan Basri Karabey'in de aralarında bulunduğu bir grup da “parti yönetiminin taciz karşısında cinsiyetçi, erkek egemen tutum takındığı” eleştirisinde bulunup istifa etti. (GAZETEPORT)

Haberin Devamı