Gazete Vatan Logo

Soruşturmaya ajan ‘darbesi’

Rusya’nın Amerikan seçimlerine olası müdahalelerini soruşturan Özel Savcı Mueller’in, Trump karşıtı mesajlar yazdığı belirlenen FBI ajanı Peter Strzok’u soruşturma ekibinden uzaklaştırdığı ortaya çıktı

Soruşturmaya ajan ‘darbesi’

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski Direktörü Robert Mueller tarafından yürütülen, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine olası müdahalelerine ilişkin soruşturmada beklenmedik bir gelişme yaşandı. Washington Post ve New York Times gazeteleri, Mueller’in Temmuz ayında, soruşturma ekibinin önde gelen isimlerinden FBI ajanı Peter Strzok’u, ‘Trump karşıtı görüşlerinden dolayı’ görevden aldığı ortaya çıktı. Habere göre Adalet Bakanlığı’nca yapılan incelemede, Strzok’un evlilik dışı ilişki yaşadığı FBI avukatı Lisa Page ile elektronik posta yazışmalarında, Trump karşıtı ifadeler kullandığı belirlendi. Gelişmenin soruşturmanın ‘tarafsızlığını’ etkilemesinden çekinen Mueller’in Strzok’u FBI’ın İnsan Kaynakları Departmanı’na transfer ettirdiği belirtiliyor. Strzok’tan bir ay sonra da, ‘koyu bir Trump karşıtı olduğu söylenen Page’in soruşturmayla ilişiğinin kesildiği kaydedildi.

Trump’a yarayacak

New York Times gazetesi, bugüne kadar gizli tutulan tasfiyelerin, Başkan Trump’ın kendisini hedef alan bir ‘cadı avı’ yürütüldüğüne ilişkin iddiasını güçlendirebileceği yorumunda bulundu. Bu arada Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Devin Nunes, FBI ve Adalet Bakanlığı’nın bugüne kadar Strzok’un görevden alınma nedenini kendilerinden saklamasına tepki gösterdi. Nunes FBI ve bakanlık yöneticilerinden en kısa zamanda konuya ilişkin açıklama beklediklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Kilit isim’

Yerel basın Strzok’un, FBI’ın en deneyimli ve saygın ajanlarından biri olduğunu vurguladı. Daha önce eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un gizli yazışmaları ile ilgili yürütülen soruşturmayı yöneten kişilerden biri olan Strzok’un Rusya soruşturmasında da kilit rolde bulunduğu ifade ediliyor.