Gazete Vatan Logo

Soruşturma son dönemece girdi

Rusya’nın başkanlık seçimlerine olası müdahalesini araştırmak için soruşturmanın başına getirilen Özel Savcı Mueller, soruşturmayı hızlandırmak ve kapsamını genişletmek için ‘büyük jüri’ kurdu

Soruşturma son dönemece girdi

Amerikan Adalet Bakanlığı’nın, Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına ilişkin açılan soruşturmanın başına özel savcı olarak atadığı Federal Soruşturma Dairesi (FBI) eski Başkanı Robert Mueller, soruşturmanın kapsamını genişletmek için büyük jüri oluşturulmasını istedi. Büyük jürinin oluşturulması soruşturmanın hız kazandığını ve kapsamının genişletilmeye başlandığını gösteriyor.

Daha fazla belge

İngiliz haber ajansı Reuters, oluşturulan büyük jürinin Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr ile Rus yönetimiyle bağlantılı olduğu iddia edilen avukat Natalia Veselnitskaya arasında Haziran 2016’da yapılan toplantıyla ilgili daha fazla bilgi ve belge temin etmek için celp gönderdiğini duyurdu. Geçen ay içerisinde Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak Beyaz Saray özel danışmanlığına atanan avukat Ty Cobb ise yaptığı yazılı açıklamada, Trump’ın kendisinin soruşturma altında olduğuna dair herhangi bir işaret olmadığını söyledi.

ABD’de Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili Kongre ve FBI nezdinde açılmış farklı soruşturmalar yürütülüyor. Aralarında Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) da bulunduğu istihbarat örgütleri, Ocak 2016’da hazırladıkları raporda, Rus hükümetinin en üst düzeyde seçim sonuçlarını ve seçmen kararını etkilemek için doğrudan müdahale ettiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Raporda, bu müdahale için kullanılan taktikler, eyalet seçim sistemlerinin hack’lenmesi, parti komiteleri ve siyasi stratejistlerinin bilgisayarlarına girilerek, buralardan bilgi sızdırılması ve sosyal medya ile web siteleri üzerinden Demokrat başkan adayı Hillary Clinton hakkında olumsuz, Trump hakkında olumlu haberlerin yayılması olarak sıralanıyordu. Gerek Trump gerekse de Rusya yönetimi, söz konusu iddiaları defalarca yalanlamıştı. Trump, Mueller’in açtığı soruşturmayı da ‘cadı avı’ olarak nitelendirmişti.

Yakınları hedefte

Rusya soruşturmasında büyük jüri kurulduğu ve Trump Jr ile Rus avukatın toplantısının incelendiği yönündeki haberler, soruşturmanın başkanın en yakınındaki isimlere uzandığını gösteriyor. Bu karar, son dönemde Mueller’in ekibine deneyimli savcı ve soruşturmacıları eklediği düşünüldüğünde çok da büyük bir sürpriz değil. Ancak, işin mahkemeye götürülmesine yol açabilecek önemli bir adım.

Haberin Devamı

Ne anlama geliyor?

ABD yargı sistemine göre, büyük jüriler yargılama yapıp, zanlıların suçlu olup olmadığına karar vermiyor. Ancak büyük jüriler, bir soruşturma kapsamında toplanan delilleri inceleyerek ve tanıkları dinleyerek, eldeki bulguların yargılama sürecini başlatmaya yeterli olup olmadığına karar veriyor. Büyük jüri oluşturulması ayrıca bazı davalarda savcıların da elini rahatlatıyor. Böylece, bazı bilgi ve belgelerin toplanması için celp çıkartılmasının ve yemin altında tanık ifadelerinin alınmasının da önü açılıyor.