Gazete Vatan Logo

Soruşturma açıldı!

'Öldürüp BOTAŞ kuyularına attılar' iddiasına açıklama

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 1990’lı yıllarda öldürülen kişilerin, Silopi’de bulunan BOTAŞ kuyularına atıldığı iddialarıyla ilgili dilekçeyi işleme koyduğunu ve soruşturma açtığını bildirdi.

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, eski HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ile ilçe yöneticisi Ebubekir Deniz’in, 2001 yılında ilçe jandarma komutanlığına çağrıldığını ve daha sonra kendilerinden haber alınamadığını kaydetti. Bayındır “Tanış ve Deniz’in kaybedilmesinden sorumlu olanlar yargılansın” derken, Başbakan Erdoğan’ın DTP’ye yönelik “Nazizmi hortlattınız” şeklindeki sözlerini de hatırlatarak “Naziler, fırında insan yaktılar ama Türkiye'deki Nazi anlayışı, asit kuyularında insanları yaktı" diye konuştu.

-“BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA AÇMIŞ”-

Bayındır’ın iddialarına hükümet adına yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise iddiaların gündeme gelmesi üzerine Silopi ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarından konuyla ilgili bilgi aldığını söyledi. Şahin, Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi’nin "Silopi'de bazı kişilerin 1990'lı yıllarda BOTAŞ kuyularına atılarak asitle yakıldıklarını" iddia eden kitabı ve belgeleri ekleyerek, bu konuda soruşturma açılması için Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına 1 Aralık 2008 tarihinde başvuruda bulunduğu belirtti. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sözkonusu iddialarla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığıyla temasa geçerek bir soruşturma dosyası açtığını ifade eden Bakan Şahin şöyle konuştu:

"Bu şikayette bulunan Baro Başkanının hem bu konuyla ilgili iddialarını ifade bağlamında almak hem de delillerini savcılığa sunması için davette bulunulmuş. Silopi ve Diyarbakır Cumhuriyet başsavcılıklarından bugün aldığım bilgiye göre, Sayın Elçi, şu ana kadar Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına giderek, dilekçesindeki ifade ettiği hususlarla ilgili bilgi, belge ve delillerini henüz takdim etmemiş. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı, dilekçeyi işleme koymuş, soruşturma açmış. Ancak bana verilen bilgide de BOTAŞ'ın alanının çok geniş bir alan olduğu, eğer gerçekten bu konuda bilgisi, görgüsü olanlar varsa, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına başvurup kendilerine yardımcı olması halinde, bu fiziki mekanların kazılarak, iddiaların doğru olup olmadığını araştırabileceklerini ifade ediyorlar."

-"ASİT KUYULARININ DELİLLERİNİ BANA GETİRİN"-

Bakan Şahin, DTP’li Bayındır’a tepki göstererek, Meclis’te ifade edilmemesi gereken cümleler kullandığını kaydetti. Bayındır’ın Türkiye’deki resmi sistemin, vatandaşlarını katlettiğini ifade eden cümleler kullandığını, bunların Meclis’te hiçbir milletvekiline yakışacak ifadeler olmadığını kaydeden Bakan Şahin “Eğer bu konuda elinizde bilgi varsa, kim, ne zaman, kimler tarafından katledilmiş, bununla ilgili bilgileri resmi mercilere verirseniz, bunların üzerine görevli merciler hassasiyetle gider. Ama siz, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, adli makamlarını, yetkililerini, delilsiz ve mesnetsiz isnat ederseniz, bu sözlerinize bizim verebileceğimiz, söylediğim ifadelerin dışında başka bir cevap olamaz. Sayın Bayındır, 'Asit kuyularında insanlar yakıldı' diyorsunuz. 'Yakıldı' demek, bunu yakinen biliyor anlamı taşır. Eğer nerede, kim ve kimler, asit kuyularında yakılmışsa, lütfen adli makamlara yardımcı olun. Savcılarımıza, hakimlerimize, ilgili mercilere yardımcı olun. Bunların üzerine gitmezsek, o zaman gelin burada eleştiri getirin. Ama siz, delilsiz bir takım isnatlarda bulunuyorsunuz. Bu, milletvekili sıfatını taşıyan hiç kimseye yakışmaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Bir takım yanlışlıklar yapıldığı iddiasında bulunuyorsanız, lütfen bunu, delilleriyle beraber ortaya koyunuz. Bana getiriniz. Adalet Bakanıyım. İlgili mercilere intikal ettireyim. Bana getirmiyorsanız, en yakın Cumhuriyet başsavcılıklarına verin. Yoksa uluorta, dilekçelerle beyanlarla Türkiye'de suçla ve suçluyla mücadele etmek mümkün değildir. Suç ve suçluyla mücadele etme, mutlaka ayağı yere sağlam basan delille olur." diye konuştu.

Haberin Devamı