Gazete Vatan Logo

Sorunlu krediler geriliyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, dün yapılan genel kurul toplantısında bankacılık sektöründe bir ara endişe kaynağı olarak takip edilen sorunlu kredilerde artışın durduğunu hatta küçük de olsa gerileme yaşandığını belirtti.

Sorunlu krediler geriliyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, dün yapılan genel kurul toplantısında bankacılık sektöründe bir ara endişe kaynağı olarak takip edilen sorunlu kredilerde artışın durduğunu hatta küçük de olsa gerileme yaşandığını belirtti. Yüksek şoklara karşı dayanıklı bir sektör olduklarını kaydeden Aydın sektörle ilgili şu tespitlerde bulundu:

n Nisan 2017 itibariyla sabit kurlarla ve yıllık bazda krediler yüzde 16 arttı, kurumsal krediler yüzde 18, bireysel krediler yüzde 13 büyüdü.

n Sorunlu kredi oranı artışı durdu, hatta oran sınırlı da olsa aşağıya geldi. Bilanço içinde kredilerın payı yüzde 64, menkul kıymetler portföyünün payı ise yüzde 13 oldu Proje finansmanı amacıyla kullandırılan nakit kredi miktarı 242 milyar TL’ye ulaştı.

n Nisan 2017 verilerine göre, tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı yüzde 3.2 dolayında; bu oran kurumsal kredilerde yüzde 2.9, bireysel kredilerde yüzde 4.3 düzeyinde. Tahsili gecikmiş alacakların makul düzeyde kalmasında büyümenin sürmesi, kredi kanallarının açık olması ve faiz oranlarının makul düzeylerde kalması etkili oldu.

Haberin Devamı

Özkaynaklar artmadı

-Tahsili gecikmiş alacaklar, yapılandırma ve yüzde 100 karşılık ayrıldıktan sonra varlık yönetim şirketlerine satılan alacaklar da dahil edildiğinde riskli alacakların oranı yüzde 8.6 düzeyinde.
- 2016 sonunda yapılandırma tutarı 65 milyar TL’ye ulaştı. Yapılandırılan kredilerin yüzde 23’ü bireysel. Sektörde 2016 yılında yüzde 105’e yükselen toplam aktiflerin milli gelire oranının 2023’te yüzde 140’a ulaşmasını bekliyoruz.
-Dolar cinsi son 5 yılda özkaynaklarda artış yok ancak son 4-5 yılın en iyi 4 ayını geçirdik, en iyi kredi büyümesini sağladık.
-Yüksek faiz ortamını biz de istemiyoruz, düşük faiz ortamında stabil ortamlarda biz de daha fazla para kazanıyoruz Kredi Garanti fonunu (KGF) iyi kullandırıyoruz, tabana yaygın hale getirdik, yüzde 99’luk kullandırımın amacına uygun olduğunu düşünüyorum.